Skocz do zawartości
IGNORED

Dobrej jakosci ekran do projektora CRT

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam G70 z lampami w jak najlepszym stanie, mam tez opcje z nowymi lampami za 1800 euro i chyba na niego sie zdecyduje, inny handlarz zaoferowal mi za 1200 euro egzemplarz z lampami "refurbished". Ceny smieszne.

Widzialem ktoregos z wyzszych Panasonicow u znajomego wideofila, nie powiem ci jaki model ale w zyciu nie zamienilbym G70 na tego LCD, zreszta znajomy stwierdzil ze gdyby mial miejsce to napewno wisialby u niego Sony bo Panasonic to niestety tylko kompromis pomiedzy w miare dobra jakoscia a gabatrytami. Po co mam kupowac projektor starajacy sie robic obraz podobny do crt jak moge miec crt w tej samej cenie i z dluzsza zywotnoscia lamp i obrazem naprawde zapierajacym dech w piersiach. Ten temat jest dla mnie raczej zamkniety, lcd ani dlp nie wchodzi u mnie w rachube, przynajmniej narazie.

Kwestia ekranu to nadal jedna wielka niewiadoma, sprobuje z 5mm mdfem. Jakies farby uzywales do tego celu???

Szukam G70 z lampami w jak najlepszym stanie, mam tez opcje z nowymi lampami za 1800 euro i chyba na niego sie zdecyduje, inny handlarz zaoferowal mi za 1200 euro egzemplarz z lampami "refurbished". Ceny smieszne.

Widzialem ktoregos z wyzszych Panasonicow u znajomego wideofila, nie powiem ci jaki model ale w zyciu nie zamienilbym G70 na tego LCD, zreszta znajomy stwierdzil ze gdyby mial miejsce to napewno wisialby u niego Sony bo Panasonic to niestety tylko kompromis pomiedzy w miare dobra jakoscia a gabatrytami. Po co mam kupowac projektor starajacy sie robic obraz podobny do crt jak moge miec crt w tej samej cenie i z dluzsza zywotnoscia lamp i obrazem naprawde zapierajacym dech w piersiach. Ten temat jest dla mnie raczej zamkniety, lcd ani dlp nie wchodzi u mnie w rachube, przynajmniej narazie.

Kwestia ekranu to nadal jedna wielka niewiadoma, sprobuje z 5mm mdfem. Jakies farby uzywales do tego celu???

na deser jeszcze kilka screenshotow z sony g90 :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4563-0-02376000-1311624606_thumb.jpg

post-4563-0-13845200-1311624613_thumb.png

post-4563-0-28475100-1311624620_thumb.jpg

post-4563-0-15366500-1311624633_thumb.jpg

post-4563-0-48897100-1311624641_thumb.jpg

post-4563-0-88761800-1311624651_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu trochę fotek z HC4000

Ukryta Zawartość

szkoda, że różnicy w jasności nie widać na zdjęciach

HC4000 świeci w optymalnych ustawieniach filmowych ponad 900 ANSI lumenów ;) I to bez bieli w kółku jak w HC1500

Ukryta Zawartość

respect !!!!!!!!!!!!w takim razie musze dac mu szanse :)

moja kobieta stwierdzila ze obraz z tego hc4000 wyglada lepiej niz ten koles ktory stoi w tle :=))))))))))))

Ukryta Zawartość

post-4563-0-41504500-1311626011_thumb.jpg

post-4563-0-91858000-1311626025_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do tych fotek z G90

ja widzę już ze zdjęć, że jest kompresja dynamiczna dość wyraźna. To tak jakbyś np. zapuścił zdjęcie z aparatu cyfrowego na TV CRT i dla kontrastu na LED-a. CRT po prostu nie wyrabia, żeby oddać takie różnice w natężeniu świetlnym, jakie są niezbędne dla prawidłowego oddania zdjęcia. A pamiętaj, że tak naprawdę dobry współczesny obraz HD to takie "ruchome zdjęcie". CRT daje obraz uładniony, spłaszczony dynamicznie, miękki. Jest to jednak przekłamanie. Aby CRT dał np. jednolitą biel na całą powierzchnię musi zassać z zasilacza momentalnie dużą dawkę prądu, z reguły spada napięcie i następuje kompresja, podobnie jak w plazmach. To nie jest wcale idealne rozwiązanie. Nowe formaty są jeszcze bardziej wymagające...

respect !!!!!!!!!!!!w takim razie musze dac mu szanse :)

moja kobieta stwierdzila ze obraz z tego hc4000 wyglada lepiej niz ten koles ktory stoi w tle :=))))))))))))

no tak, na ciemnych scenach jest fajnie, ale to są dla CRT bardzo łatwe sceny

pjak to zwal tak to zwal, obraz wyglada dobrze, juz w G70 na moje malo wprawione oko mi sie podobalo. Ale tego hc4000 podjade obejrzec tak samo jak sony hw15, jak mi sie ktorys spodoba bardziej od G70 to sie okaze....

pjak to zwal tak to zwal, obraz wyglada dobrze, juz w G70 na moje malo wprawione oko mi sie podobalo. Ale tego hc4000 podjade obejrzec tak samo jak sony hw15, jak mi sie ktorys spodoba bardziej od G70 to sie okaze....

już kilka lat temu z projektora DLP 720p na ekranie Vutec widziałem lepszy obraz, od tego jaki miałem z sonego 1271q, tak ogólnie... Ten projektor miał jednak spore wady. Np. nie byłem w stanie ustawić idealnie zbieżności na całej powierzchni pomimo dość precyzyjnej instalacji... Koszmar ciągłego ustawiania obrazu z różnych źródeł sygnału czy nawet różnych trybów rozdzielczości z komputera. Często się to rozjeżdżało i tak w koło Macieju. Nigdy więcej CRT ;) Nawet 9 calowego Barco za darmo bym nie chciał obecnie :)) Nie wiem czy będziesz używać projektora np. do komputera, ale powiem Ci, ostrość z komputera na projektorze CRT jest słaba. Drugi dyskwalifikujący aspekt to niska jasność i kontrast ANSI. Zwróć uwagę, że nawet na Twoich zdjęciach widać, że używają mocno wzmacniającego ekranu, widać to po różnicy świecenia na ekranie i na ubraniu tego gościa... A CRT ma też niestety tą wadę, że po pierwszych 5000g jasność spada drastycznie, luminofor się wypala najszybciej na początku, potem się stabilizuje. Czyli tak naprawdę masz ok. 5000g w miarę dobrego obrazu, potem już jest coraz większy kompromis, pomimo tego, że lampy mogą świecić 20-30 tys. godzin to nie sądzę aby ktokolwiek tyle wytrzymał oglądać wypalone kineskopy, które zresztą wypalają się nierówno i kolory też się rozjeżdżają. Albo obraz jest za zielony, albo za czerwony (z reguły niebieski siada najszybciej). A przecież nie kupisz jednej lampy bo całość się rozjedzie, trzeba wszystkie wymieniać na raz. Makabra. Obraz wcale nie jest tego wart. Ok. ok. wiem że moje zdanie Cię nie interesuje w tej materii...

A jak spisuje się hc4000 w bardzo ciemnych scenach?

Dobrze się spisuje, bo jest na DarkChip3, ale może być lepiej, o czym dalej. Dla mnie jest najważniejsze, że jest to projektor BEZ dynamicznej przesłony, dzięki czemu nie ma tu żadnych wad związanych z zamykaniem i otwieraniem przesłony, podobnie jak jest np. w projektorach JVC czy po prostu w klasycznych analogowych projektorach kinowych. Każda scena jest zatem odtwarzana "na maksa", tak jak to powinno być zrobione, nie ma sztucznego przyciemniania (na mieszanych czy b. ciemnych scenach), mającego na celu poprawienie czerni i kontrastu on/off pomiędzy sceną T1 i sceną T2.

Wśród ciemnych scen, tych mieszanych (czyli z jakimś jasnym obiektem) jest myślę z 95%, pozostałe 5% jest super ciemnych. Przesłona powoduje, że obraz dynamicznie siada całościowo przy jej zamykaniu, przyciemniając też jasny obiekt / obiekty w sposób, jaki nie był zamierzony u twórców filmu. I tak nocne ognisko w lesie czy światła statku kosmicznego na tle ciemnego miasta w scenie z Blade Runnera w linku powyżej, będą oddane znacznie lepiej na mitsubishi jak na projektorach z ruchomą przesłoną. Różnica natężenia światła (na jednej scenie) między np. jasną eksplozją a ciemnym tłem miasta, będzie większa - czyli kontrast statyczny wyższy. Natomiast na tych powiedzmy 5% bardzo ciemnych scen, na których obraz nie zawiera żadnych jasnych elementów obraz będzie miał nieco gorszą czerń niż na konkurencyjnych LCD-kach, ponieważ tam przesłona ogólnie ograniczy ilość światła wychodzącego na takich scenach i czerń będzie bardzo głęboka. I stąd się biorą te wysokie kontrasty deklarowane w projektorach LCD. Różnica (a raczej stosunek ułamkowy) między bardzo ciemnym tłem w momencie T1 a równomierną bielą w momencie T2 jest bardzo duży, bo w momencie T1 przesłona zamyka wychodzenie światła. Nawet minimalne "poszarzenie" czerni w momencie T1 spowodowałoby, że kontrast spadłby powiedzmy z 100.000:1 do 2.000:1. I tak dzieje się w DLP bez przesłony.

Myślę, że każdy powinien sam ocenić co woli. Ja wolę zdecydowanie lepszy kontrast ANSI i lepszą czerń postrzeganą w mieszanych scenach bo ich jest zdecydowana większość i jest to bardziej naturalne. Ruchoma przesłona często obnaża jak słabo wyglądałaby scena bez niej na LCD. Pojawia się np. napis na czarnym tle i nagle to tło staje się szare bo przesłona się otworzyła i więcej światła które przeszyło panele LCD się wydostało. Nic takiego nie powinno się zdarzyć i nie było zamierzone, ale konstrukcja projektora to spowodowała.

Jak wspomniałem bardzo ciemne sceny zyskują jednak z przesłoną i tu mitsubishi wypadnie gorzej od tych LCD-ków w stylu Sony HW15 czy Epson TW5500.

W całym tym marketingowym "zamieszaniu" dot. czerni należy pamiętać, że tak naprawdę co innego jest ważniejsze. Mianowicie to, jak projektor oddaje różne ODCIENIE ciemnych barw, gradację szarości, czyli tzw. SHADOW DETAIL. Moim zdaniem żadna przesłona nie pomaga w tym aspekcie, a wręcz przeszkadza. Mitsubishi ma bardzo dobry shadow detail. Często w projektorach LCD shadow detail jest słaby, aby rozróżnić ciemne obiekty np. fałdy czarnej marynarki, trzeba zwiększyć o parę stopni brightness :) Ale wtedy z cudownego kontrasu dynamicznego 100.000:1 robi się tyle co w średnim DLP, a z kontrastu statycznego robi się zupełna kupa. A przecież z góry nie mamy pojęcia, że oglądając scenę z czarną marynarką powinniśmy na niej widzieć np. kieszenie. Wszystko wydaje się cacy, o jaki ładny obraz :) Tylko, rozjaśnienie brightness-em uwidacznia to co było niewidoczne w cieniach. I tak robi się ludzi w balona.

Mała uwaga natury porządkowej, wspomniany Sony to nie LCD, chociaż ma dynamiczną przesłonę... ;)

Branie pod uwagę "laboratoryjnego" kontrastu ANSI (plansza) też może być nieco mylące:

SB1.jpg

SB2.jpg

Na obrazkach powyżej kontrast ANSI wynosi tylko 250:1 (wczesne LCOS), ale mierzony już w innym punkcie rośnie do 800:1, obrazek poniżej:

SB3.jpg

Wolę czytać tłumaczenie Google na angielski, na polski tłumaczy znacznie gorzej; lektura nieco już stara ale nadal jara:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Wiatrak

a Ty masz nadal DLP mitsu? Ja na razie nie widzę alternatywy do DLP, soniaki SXRD mają dynamiczne przesłony, JVC DILA mają makabrycznie wysoki input lag, dyskwalifikacja totalna, CRT jaki preferuje autor wątku ma zalety w tym wzorcowy input lag, ale do CRT z wyżej wymienionych przyczyn nie wrócę. No i mitycznych tęcz nie widzę na mitsu jak do tej pory. Pamiętam to zjawisko z infocusa i faktycznie niefajne.

Nadal, nieśmiało spozieram na HC-4000 ale raczej poczekam na coś sensownego i budżetowego z LED'ami. Mam nadzieję że się doczekam, zanim lampa mi padnie... ;)

Dzięki Americano za wyczerpującą odpowiedź.

Posiadam hc3100 w którym jedyne co mi się nie podoba to właśnie wyświetlanie bardzo ciemnych scen, gdzie czerń przestaje być czarna, myślałem po cichu że może hc4000 lepiej sobie radzi w tym temacie.

Dzięki Americano za wyczerpującą odpowiedź.

Posiadam hc3100 w którym jedyne co mi się nie podoba to właśnie wyświetlanie bardzo ciemnych scen, gdzie czerń przestaje być czarna, myślałem po cichu że może hc4000 lepiej sobie radzi w tym temacie.

Myślę, że jest lepiej, ale nie wiem jak duża jest różnica. HC3100 co prawda jest na DC3, ale 720p, natomiast HC4000 ma DC3 1080p, to inna generacja chipów. Pod względem czerni HC4000 jest trochę lepszy od HC3800, a przypuszczam, że HC3800, nie ma gorszej czerni niż HC3100 a co najmniej równą.

Na innym forum czytałem opinie że właśnie hc3100 ma lepszą czerń od hc3800. Po jej przeczytaniu przyhamowałem z zakupem hc3800, bo przyznaję że napaliłem się w pewnym czasie na ten projektor i postanowiłem na razie wstrzymać się z zakupem nowego proja do momentu aż moja maszynka padnie ze starości.

A HC3900 jak sie ma w odniesieniu do HC4000?? Jest troche drozszy, kosztuje okolo 7000.- wiec porownywalnie do sony HW15, miesci sie idealnie w moim budzecie. Porownywal ktos z was te projektory??

HC-3900 to wersja HC-3800 o wysokiej jasności, okupionej słabszą czernią i kontrastem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.