Skocz do zawartości
IGNORED

Linn Classik - opinie

tarant

Rekomendowane odpowiedzi

Linna najlepiej samemu posłuchać i to z adekwatnym towarzystwem (kolumny). Z podstawek - może jakieś Monitor Audio? ProAcki Response D1? B&W 705?

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Cóż, powoli się przyzwyczajam.

a po kolei to jest tak:

1. naim + epos ES 14 - dynamicznie, spotkały się dwa żywioły, dla mnie (lubiącego chilloutowe klimaty) na dłuższą metę zbyt, hmmm: hałaśliwie

2. zmieniam eposy na tannoye M4 (po dobrym, markowym tunningu) i jest ok, uspokoiło się, jest smooothjazzowo, jak lubię.

3. skuszony tunerem radiowym w classiku linna wymieniam i jest...zbyt już spokojnie, w zasadzie dynamika siadła zbyt mocno.

Ale: nieszczęśliwie zacząłem odsłuchy od dwóch marnie nagranych płyt, właśnie stłumionych i stąd to pierwsze, fatalne wrażenie.

Jeszcze nie słuchałem zestawu linn + epos, być może wróci "złoty środek" :)

Natomiast pewne uwagi już mam:

na pewno lin gra lepiej głębią planu kosztem szerokości sceny, ta w naimie była większa, tyle że nie wiem, czy aż nie zanadto rozdmuchana wszerz.

Szczegółowość - tu naim był górą, za to linn lepiej "skleja" muzykę. Wypisz wymaluj wnioski te same, jak kiedys z porównania cedeków, naima 5i i linna mimik.

Generalnie chyba do rocka wolałbym naima, do mojej muzyki linn może być. Wg mnie jest to ta sama klasa co budżetowy naim, kwestia preferencji. Jak sie w koncu zmobilizuje i na powrót podłaczę eposy, skrobnę coś jeszcze.

pzdr Staszek

Hej to chyba już ostatnie pytanko. Była wersja Linna bez tunera prawda? Czy brzmieniowo i konstrukcyjnie (pomijając brak tunera) to dokładnie ten sam klocek? Pytam bo radia nie słucham a bez tunera można sprzęt taniej wyrwać...

Podobno na poczatku byla ale raczej ciezko bedzie kupic a osobiscie polecam jednak z tynerem wersje ostatnia przed nowym modelem.

A dodam ze w wersji czrnej wyglada duzo lepiej niz srebrnej (mniej przypomina opiekacz do tostow:)

robix

...tam z tyłu przy tych gniazdkach telefonicznych (od multirooma) cały czas błyska mi na zielono dioda. To ma tak być czy trzeba jakos wyłączyć tego knechta czy jak mu tam :)

pzdr

Wyłącz Classika i włącz, przytrzymując dłużej. W ten sposób wejdziesz w ustawienia użytkownika. O ile dobrze pamiętam to tam jest również wł/wył multirooma ...

there are no answers, only choices ....

...to jakich kolumn szukamy dla naszych classików?

- Linna: te starsze kan, katan czy index są z reguły "przewidziane" do ustawienia koło ściany, co mnie jakoś zniechęca, naczytałem się forum i wydaje mi się, że się "udusi" dźwięk i sceny nie będzie;

- spendor, harbeth do spokojnego classika nie będzie zbyt sennie?

- te na scanach mają podobno suchą średnicę...

- eposy, no nawet mam jeszcze, ale mi wizualnie trochę nie leżą

Więc, jakie typy?

Może totem mite - niedrogie, może NHT 1,5, akurat pojawiły siew głoszeniach, może MATRIX 805 z allegro, to byla przecież legenda brzmienia?

monitory i nie bedzie sceny, jak przysuniesz je do sciany? to nie podłogówki które muszą stać daleko od ściany żeby aby bas się nie włóczył... kany fajna rzecz, ale trochę wiekowe, katany jak najbardziej :) a jeśli masz nowego classika to też weź pod uwagę majik 109 linn'a. bowersy mogą być trochę suche, a spendorów czy herbatników w moim systemie nie słyszałem...

majik 109 używanych nie ma raczej w ogłoszeniach, a nowe kosztują tyle, że w tej cenie jest już lekki zawrót głowy jeżeli chodzi o wybór...

Katany są na ebayu, ale białe obudowy, nie jestem na taki szok estetyczny gotowy :)

pzdr

u mnie grają z B&W603S3, nie uważam że było sucho, no ale to kwestia gustu, zresztą tak jak pisałem w innym wątku, następne głośniki jakie biorę pod uwagę to też B&W.

Wypróbuj może Xaviany, Robix polecał te głośniki, sam nie słuchałem, ale podobno jest dobrze z głosnikami tego producenta.

Kwestia jaki budżet na ten element chcesz przeznaczyć.

Budżet rzecz umowna, dopóki mam te swoje, to trzeciej pary nie zakupię raczej. Wg mnie w okolicach 3 do 4 tys zł ma się już spory wybór używek, są proaki, spendory, xaviany (one chyba właśnie na skanach są)... I pewnie gdzieś w te okolice docelowo zawitam...

Podobają mi się wstepnie spendor s5, podstawkowe, teraz w Anglii nowe ok 3,6 tys z transportem, przynajmniej wg ofert z ebaya. AdamoD pisał w innym watku, że seria S ma już dużo bardziej otwartą górę od starych np. Sp 2/3, co wg mnie w przypadku linna byłoby pożądane.

a może coś z Audio Physic, sam przymierzam się do Tempo VI. Za dwa tygodnie bedę wiedział czy mi pasuje takie zestawienie. Chociaż Kris_k, pisał że było coś nie tak w zestawieniu z Linnem.

A jak to gra zEposami, bo może warto się zaintersować modelem M12

Witam ponownie.

Zmobilizowałem się, przyniosłem z piwnicy, podłączyłem i przyznaję, że jestem zaskoczony. Zagrały te eposy z linnem super, jest bardzo dobrze wypełniona średnica, znikła krzykliwość która mi przeszkadzała, gdy odsłuchiwałem eposy z naimem 5i, jest ładnie prowadzony bas, jest właściwa dynamika. Ale przede wszystkim to wypełnienie dźwięków mnie urzeka, urzeka do tego stopnia, że wycofałem eposy z ogłoszeń na allegro i forum :). Gitary i wokale odzyskaly wibracje i barwę, jest powietrze wokół dźwięków...

Zdecydowanie posiadaczom systemów linna polecam przesłuchanie ich z kolumnami firmy epos!

pzdr Staszek

posiadacze systemów linn'a grają na linnowskich kolumnach, heh.

faktycznie eposy to fajna rzecz, sam mialem w spadku po creeku eposy z linnem. a teraz mam katany od dłuższego czasu i nie mam ochoty nic zmieniać. tak po prawdzie to zawsze coś by się znalazło, ale każdy następny krok u linn'a to już półka wyżej, również cenowa. pozostaje mi tylko zbierać na drugiego dynamika...

...gdyby te katany z ebaya nie były białe, to może miałbym okazję do porównań, poszły za ok. 1600zł... Ale teraz raczej nie będę się rozglądał za innym zestawem głosników,jest ok.

pzdr

Kilka razy słuchałem zestaw Linn-a z różnych półek cenowych ,i stwierdzam że najlepiej gra z kolumnami swojej stajni. Zdarzają się zestawy np. z Bowersami, ale po drodze jest jeszcze pre lampowe.

Słuchałem swojego zestawu z MA Platinum P100 i MA Bronze BR6 - w obu przypadkach to zestawienie wypadło co najmniej dobrze. Opis odsłuchów znajdziesz na High Fidelity.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Linn Classik dobrze gra z latwymi kolumnami o zywym charakterze brzmienia w przeciwnym wypadku zamula i nas zanudzi na smierc (z Dynkami 42 byla katastrofa)

Jest to fajne urzadzenie do Jazzu i akustycznego grania w ciezkim materiale brak mu ,,pazura,, tuner jest tylko chyba po to by go uzywac jako budzika a jego dzwiek jest zalosny.

robix

• 2 tygodnie później...

Witam!

Śledzę ten wątek, ponieważ chciałem kupić starszego Classica, i zmienić mojego PianoCrafta e810, który gra z Elakami 103.2 (rozdzielcze, zimne, muzykalne i z dość potężnym basem - słucham dużo rocka - Tool, Coma oraz jazzu.) Są dwa linny na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pytanie głównie do Robixa, czy ten Linn da radę w dynamicznej muzyce, zaznaczam, że Piano ma 2x40 w mocy wyjściowej przy 6 omach, a 2x 60 w maksymalnej, i mimo to jakoś napędza te Elaki w ciężkim rocku, a Linn jest przynajmniej 15 wat mocniejszy na kanał 2 x 75w (nie wiem tylko czy to moc wyjściowa czy maksymalna). Słyszałem też od znawców, że te Elaki piękno pokazują dopiero przy lampie, a z wpisów tutaj wynika, że Linn ma trochę lampowe, analogowe, ciepłe brzmienie i tak myślę że mogłaby być z nim bajka. Tzn. innych gatunków jestem pewien że będzie bosko w porównaniu z Piano (jazz, klasyka), ale chodzi mi o rocka, czy nie będzie w nim gorzej (mniej dynamicznie) niż z Piano?.

Pozdrawiam

Marcin093

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj jako ze zostalem wywolany do tablicy to juz spiesze z odpowiedzia:

Linn to inna klasa dzwieku niz PC wiec porownywanie nie ma sensu i tu zmiana na Classika bedzie tylko lepsza.

Dzwiek Classica jest ,,kremowy,, i nadaje sie idealnie do jazzu i akustycznego pitolenia nie wiem jak spprawdza sie w ciezszej muzyce bo takowej nie slucham ale biorac pod uwaze ze jest raczej podle zrealizowana powinno byc ok bo zamaskuje niedostatki i nie bedzie meczyc uszu.

Linn ma dobra wydajnosc i 75 W w sinusie wiec spokojnie pozamiata te Elaki.

robix

Wielkie dzięki za odpowiedź.!!

Już się prawie zdecydowałem na kupno (teraz tylko kasa:), ale mam jeszcze pytanie odnośnie funkcjonalności: czy do starszego Classica można podłączyć telewizor (np. przez aux) oraz niezależnie od telewizora odtwarzacz dvd przez jakieś złącze (np. tape lub cyfrowe). Wtedy mógłby pełnić rolę również kina domowego podobnie jak PC. Czy w Linnie Classic jest to możliwe?

Pzdr.

Marcin093

Marcin>>> Pisalem juz w tym watku Linn Classik ma wszystko czego Ci potrzeba laczne z reg barwy ,balansem ,selektorem zrodel plynnie przelaczajacych sie z wyciszeniem (robi wrazenie),o multi room nie wspominajac:)

Jest to urzadzenie ergonomiczne o nadzwyczajnej funkcjonalnosci i przydatnosci do roznych zastosowan (ot jeden z najdrozszych ,,budzikow,, na swiecie).

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.