Skocz do zawartości
IGNORED

Nierównomiernie grzejący się wzmacniacz Rotel RB-970BX

ineluki7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem parę dni temu końcówkę mocy (jak w temacie) oraz przedwzmacniacz RC-970BX w komisie.

Dopiero po podłączeniu w domu zauważyłem, że grzeje się on znacznie z jednej strony (prawej, patrząc od czoła wzmaka) z drugiej natomiast jest minimalnie podgrzany. Nie znam się na tego typu sprzęcie ale wydaje mi się że coś jest nie tak. Przez żeberka na górnej częsci obudowy przez które widać cały układ wewnątrz widać że wszystko w środku jest rozłożone symetrycznie łącznie z radiatorami które są na zewnątrz (przy prawej i przy lewej krawędzi; właśnie ten prawy nagrzewa się strasznie). Głośniki sprawdzałem i są ok (B&W DM 603 s2).

Moje pytanie:

Czy jest to normalny objaw, czy też powinienem reklamować ten sprzęt czym prędzej, a może jakieś inne sugestie?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Witam.

Kupiłem parę dni temu końcówkę mocy (jak w temacie) oraz przedwzmacniacz RC-970BX w komisie.

Dopiero po podłączeniu w domu zauważyłem, że grzeje się on znacznie z jednej strony (prawej, patrząc od czoła wzmaka) z drugiej natomiast jest minimalnie podgrzany. Nie znam się na tego typu sprzęcie ale wydaje mi się że coś jest nie tak. Przez żeberka na górnej częsci obudowy przez które widać cały układ wewnątrz widać że wszystko w środku jest rozłożone symetrycznie łącznie z radiatorami które są na zewnątrz (przy prawej i przy lewej krawędzi; właśnie ten prawy nagrzewa się strasznie). Głośniki sprawdzałem i są ok (B&W DM 603 s2).

Moje pytanie:

Czy jest to normalny objaw, czy też powinienem reklamować ten sprzęt czym prędzej, a może jakieś inne sugestie?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Obawiam się iż jest to skutkiem za dużego prądu spoczynkowego tranzystorów końcowych w owym kanale ew. nieodpowiednio wykonanej (co jest oczywiście założeniem)naprawy pod warunkiem oczywiście takim że wzmacniacz nie zniekształca w prawym kanale.

Działanie musisz podjąć sam ale na twoim miejscu jesli sprzęt nie jest oplombowany udał się do fachowca w celu sprawdzenia mojej teorii i ew. po diagnozie dzałał w kierunku zwrotu lub nie sprzętu(jeśli np. wspomniana korekta prądu pomoże)Z serwisówki modelu 971 wynika iż należy ustawić prąd spoczynkowy w punktach pomiarowych na 8mV SPADKU(TP1-3 i TP2-4)lub prościej porównać ze sprawną czyli lewą.Pozdrawiam.

Obawiam się iż jest to skutkiem za dużego prądu spoczynkowego tranzystorów końcowych w owym kanale ew. nieodpowiednio wykonanej (co jest oczywiście założeniem)naprawy pod warunkiem oczywiście takim że wzmacniacz nie zniekształca w prawym kanale.

Działanie musisz podjąć sam ale na twoim miejscu jesli sprzęt nie jest oplombowany udał się do fachowca w celu sprawdzenia mojej teorii i ew. po diagnozie dzałał w kierunku zwrotu lub nie sprzętu(jeśli np. wspomniana korekta prądu pomoże)Z serwisówki modelu 971 wynika iż należy ustawić prąd spoczynkowy w punktach pomiarowych na 8mV SPADKU(TP1-3 i TP2-4)lub prościej porównać ze sprawną czyli lewą.Pozdrawiam.

Niestety jest oplombowany. Mam półroczną gwarancję więc puki co się wstrzymam z naprawą. Dzięki za pomoc.

Kupiłeś od jakiegoś szrociarza który "naprawiał" pewnie nie miał orginalnych tranzystorów więc zamontował pierwsze lepsze, na a że paramtery miały inne no to pewnie jak pisał kolega wyżej prąd spoczynkowy jest ciut za duży ... i się gotuje Ja bym tam pół roku nie czekał na cud .... A gdzieś to kupił sklep adres .... Jeśli to np Kraków to podaj namiar to ci powiem co ci wcisnęli ... : ) bo lokalnych "sprytków" to ja znam ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.