Skocz do zawartości
IGNORED

Złącze optyczne a DAC

morda4u

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanko dotyczace sensu uzywania zewnetrznego DAC-a (po USB) przy podlaczeniu go kablem optycznym do amplitunera. Obecnie mam karte dzwiekowa z wyjsciem optycznym. Podlaczone to jest do ampli takze po optyku. Na logike wychodzi mi, ze konwersja cyfra/analog bedzie dopiero w amplitunerze. Karta w kompie chyba tez nie powinna miec wplywu na brzmienie, bo wszystko leci cyfrowo. Mam racje? :)

Z tego wszystkiego wynika, ze podlaczenie zewnetrznego DAC-a do kompa i pozniej optykiem do ampli nie ma sesnu, bo DAC nic nie bedzie konwertowal i jego wplyw na brzmienie tez bedzie zaden.

Pytanie dodatkowe: co w sytuacji , gdy pozbede sie karty dzwiekowej z wyjsciem optycznym i podlacze DAC-a po USB, i z niego wyjde optykiem do ampli. Tutaj chyba tez konwersja na analog bedzie dopiero w ampli?

Pytanie dodatkowe 2: Jesli rola DAC-ow jest konwersja na analog to po co w takim razie maja wyjscia optyczne?

Wiem, ze na pewno gdzies w tym moim wywodzie jest blad i wyglada to zupelnie inaczej. Poprosze o pomoc :)

Pozdr.

morda

https://www.audiostereo.pl/topic/85283-z%C5%82%C4%85cze-optyczne-a-dac/

Musiałbyś podłączyć DACa do analogowych wejść amplitunera (jak do wzmacniacza stereo - ja mam Beresforda podpiętego do wejścia AUX w NADzie). Wtedy DAC zamienia sygnał cyfrowy na analogowy a amplituner pobiera go i wzmacnia. Po co w DAC wyjscie optyczne ? Hm.. mój nie ma wyjść cyfrowych, ma same wejścia. Ale może chodzi o podpięcie lepszego DACa ? ;) Taki Marantz NA7400 (odtwarzacz sieciowy i DAC) ma i wejscia i wyjścia optyczne - tu sprawa jest jasna - może być DACkiem a może dawać sygnał do lepszego DACa a samemu tylko odtwarzać pliki FLAC i inne.

Karta w kompie powinna dawać Ci sygnał bit-perfect - poczytaj o tym na forum. Wtedy będzie dobrze.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Wyprowadzanie sygnału z DAC optykiem do amplitunera jest faktycznie trochę bez sensu.

Widzę następujące wyjścia:

1. Optyk z karty bezpośrednio do amplitunera (pewnie rewelacji nie będzie)

2. DAC podłączony USB z kompem, a z niego po analogu do amplitunera. Wtedy DAC zrobi konwersję na analog i powinno brzmieć to lepiej.

3. Jeśli DAC ma słaby chip przyjmujący sygnał USB, to zostawić to wyjście optyczne z karty, a DAC podłączyć z ampli po analogu.

Dużo zależy tutaj od klasy amplitunera, DAC i karty oraz tego jak masz skonfigurowany komputer (ASIO, KS, WASAPI -> bitperfect).

A wyjście optyczne w DAC jest po to, żeby podłączyć np. do recordera.

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Dzieki za odpowiedz. Wyglada na to, ze przy polaczeniach optycznych DAC nie ma sensu. Piszesz Xentrix, ze:

W amplitunerze mam jakies Burr-Brown'y (Yamaha RX-V665) do konwersji cyfra/analog. Kazdy zewnetrzny DAC bedzie od tego lepszy (nawet za 600zl?), czy dopiero od pewnej kwoty w gore przeskocze to co mam?

Pozdr.

morda

Dzieki za odpowiedz. Wyglada na to, ze przy polaczeniach optycznych DAC nie ma sensu. Piszesz Xentrix, ze:

W amplitunerze mam jakies Burr-Brown'y (Yamaha RX-V665) do konwersji cyfra/analog. Kazdy zewnetrzny DAC bedzie od tego lepszy (nawet za 600zl?), czy dopiero od pewnej kwoty w gore przeskocze to co mam?

Pozdr.

morda

Cześć

Prawdopodobnie każdy DAC będzie lepszy (oczywiście zakładając, że kupisz taki, którego rodzaj brzmienia Ci odpowiada).

Najskuteczniejszą radą jest tutaj odsłuch i porównanie. Dużo zależy od implementacji układu C/A w amplitunerze, ścieżki sygnału, zasilania. Jeśli jest to zrobione z głową i w oparciu o dobre elementy bierne, to może zagra to wystarczająco. Ale ja bym sprawdził DAC.

No i trzeba w kompie ustawić bitperfect.

Pozdrawiam

Xen

Cześć

Prawdopodobnie każdy DAC będzie lepszy (oczywiście zakładając, że kupisz taki, którego rodzaj brzmienia Ci odpowiada).

Najskuteczniejszą radą jest tutaj odsłuch i porównanie. Dużo zależy od implementacji układu C/A w amplitunerze, ścieżki sygnału, zasilania. Jeśli jest to zrobione z głową i w oparciu o dobre elementy bierne, to może zagra to wystarczająco. Ale ja bym sprawdził DAC.

No i trzeba w kompie ustawić bitperfect.

Pozdrawiam

Xen

Mam trochę odmienne zdanie bo na razie nie znalazłem DACa, który zagrał lepiej niż Yamaha AX-1 (miałem Emu-0202,MF V-dac a teraz Nuforce Udac v2 i wszystkie grały gorzej niż DAC w ampli... teraz planuję przetestować Matrix Mini DAC)

Może zagrać nieźle - tak jak napisałem. Natomiast AX-1 to jednak inny model.

Ogólnie amplituner to tylko amplituner, cudów się nie ma co spodziewać, a i różnice trudniej wychwycić.

DAC z najniższej półki cenowej też nie będzie mistrzostwem świata, ale już używany, w okolicach 1 tys. zł

zapewne znacznie poprawi brzmienie. Ale są też inne elementy układanki: kolumny, akustyka, kable.

Każdym z nich można poprawić, albo pogorszyć brzmienie.

Pozdrawiam

Xen

• 2 lata później...

Mając cyfrowy wzmacniacz , lepiej spiąć go z DAC(wyjścia rca analogowe i optyczne) optykiem czy 2xrca (gdyż tylko wtedy odbędzie się konwersja sygnału?)?

Sygnał do dac puszczony jest też optykiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.