Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki projektor? BR 20%, 75% DVD

bravo32

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się powoli do zakupu projektora. Wszystko na rynku zmienia się jak w kalejdoskopie wiec prośba o kierunek....

Odległość od ekranu 4m - 4.2m a samo pomieszczenie o długości 5.6m.

Oglądam o różnych porach dnia. Podejrzewam że to nie bez znaczenia ale filmy wieczorami czy po zmroku to wyjątki a często oglądam coś rano czy w południe. Pomijając że żaluzje i zasłony zrobią swoje to jednak nie będą to egipskie ciemności.

BR 20% reszta jakieś 75% DVD i bardzo rzadko jakiś rip gdy ktoś podrzuci.

Oglądam dość często. Tygodniowo od 5 do 10 filmów. Nieraz maraton 5 filmów w ciągu pojedynczego dnia. Tu myślę o samej żywotności.

Po pierwsze HD czy 720p?

Po drugie w jakie firmy lub konkretnie modele celować?

Budżet na sam projektor 4-6 tysięcy.

Do tego ekran myślałem o okolicach 100" i tu proszę o ewentualną korektę. Najchętniej taki który można schować w suficie. I tu przez zdrowy rozsądek nie chciałbym wydać więcej niż 2 tysiące.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

https://www.audiostereo.pl/topic/85334-jaki-projektor-br-20-75-dvd/

Jaka jest wysokość pomieszczenia? Masz możliwość podwieszenia projektora pod sufitem dokładnie na wprost ekranu? Jeśli tak, to polecam Mitsubishi HC-4000; efekt tęczy uświadczy na nim chyba tylko super wrażliwy na to zjawisko promil populacji.

Wysokość pomieszczenia jest istotna ze względu na istnienie 30% offset'u i brak regulacji lens shift (położenia obrazu), co objaśnia poniższy obrazek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Witam,

W tej cenie jest już spory wybór urządzeń. Jednak najlepszym wyborem będzie, jak kolega wcześniej wspominał, projektor

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jakością obrazu nie odbiega od 2x droższych projektorów. Wysokość pomieszczenie nie stanowi w tym przypadku aż takiego problemu.

Chodzi o ekran elektrycznie zwijany, czy też o ekran do zabudowy sufitowej? Ze swojej strony mogę polecić ekrany marki Suprema

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub ekran do zabudowy sufitowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jednak jego cena jest wyższa niż zakładane 2000 zł.

Przy zakupie kompletu mogę zaproponować rabat.

Pozdrawiam,

www.audioarena.com.pl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panie audioarena

Oto cytat z Pana strony (dane Acera H7531D)

"Dane techniczne:

projektor DLP w pikantnej cenie tylko w redcoon.com!

technologia ekranu: DLP

rozdzielczość podstawowa: natywna 1080p (1,920 x 1,080)".

Jak kopiujesz Pan dane konkurencji copy - paste to wypada robić to ostrożniej :))

Fajną ma Pan cenę 5345 zł za HC4000 w "promocji" ;) Kupuję ten projektor (w Polsce), ale nie wiedziałem, że mam 2 tygodniowe wczasy gratis :)))

Wiatrak: Pomieszczenie bodaj 2,6cm. Będę miał możliwość dowolnego podwieszenia w odległości do 5.10 metra od przeciwnej ściany. Ogólnie dziękuję za propozycję.

audioarena.com.pl: Może czegoś nie rozumiem ale 3500 złotych za szmatę to dość sporo.....

Jakieś inne propozycje? Może dla kontrastu jakiś wybitny model 720p?

Musze przy okazji sprawdzić czy faktycznie będę widział różnicę pomiędzy 1080 a 720 z 4 metrów przy ekranie ~ 100".

efekt tęczy uświadczy na nim chyba tylko super wrażliwy na to zjawisko promil populacji.

niestety ja i moja zona widzimy tecze w DLP i sprawdzilismy to na szczescie w salonie. sa to blyski teczy na ekranie przy zmianie pola widzenia oczami... strasznie meczace i glowa boli po 30 min

americano: Dziękuje za zwrócenie uwagi. Już poprawione. Nie są to dane konkurencji, ponieważ to nie oni wykonywali te pomiary.

Nie my ustalamy ceny urządzeń. Zawsze istnieje możliwość negocjacji ceny, poprzez opcję: "Negocjuj cenę", lub kontakt z naszym sklepem.

Pozdrawiam.

Panie audioarena

Oto cytat z Pana strony (dane Acera H7531D)

"Dane techniczne:

projektor DLP w pikantnej cenie tylko w redcoon.com!

technologia ekranu: DLP

rozdzielczość podstawowa: natywna 1080p (1,920 x 1,080)".

Jak kopiujesz Pan dane konkurencji copy - paste to wypada robić to ostrożniej :))

Fajną ma Pan cenę 5345 zł za HC4000 w "promocji" ;) Kupuję ten projektor (w Polsce), ale nie wiedziałem, że mam 2 tygodniowe wczasy gratis :)))

Witam Kolegów :-)

a gdzie to mozna według kolegi dostać taniej tego HC4000 bo jakoś cena 5345 to chyba obecnie najtaniej w detalu, ja niestety nie miałem tyle szczęscia i kupujac go praktycznie zaraz po ukazniu sie musiałem wybulic 5800 :-( moze warto był zaczekać ale po tych 700h wyswieconych na nim mam tylko jedno zdanie : nie żałuje żadnej złotóweczki wydanej na niego , obraz jest porostu suuuuuper, miałem kilka projków wczesniej ale zaden kolorami czy kontrastem nie dosiega mu do pięt, w tej cenie i nawet troche drożej to nprawde najlepsza alternatywa, no chyba że ktos jest bardzo wrazliwy na teczę :-(. Porównywałem bezposrednio do Sony HW20, epsona 3600, optomy hd82 oczywiscie sony i optoma miały lepsza czerń ale w kazdym pozostałym aspekcie mitsubishi było równie dobre a jesli chodzi o naturalnosć kolorów i kontrast i sczegóły w ciemnych scenach to nawet ciut lepsze od optomy a mile przed epsonem, tylko sony miał zarówno lepsze czernie jak i kontrast i sczególy w ciemnych scenach ale naturalnosc kolorów według mnie juz na korzyść mitsubihi. Moze dla załozyciela tematu własnie sony było by idealnym rozwiazaniem wchodzi teraz nowy model hw30, i napewno mozna bedzie dostac poprzednika w dobrej cenie może nie 6000 ale 8000 pewnie juz tak a projektor jest naprawde rewelacyjny a za 8000-9000 PLN to poprostu bomba!może jakis poekspozycyjny?

aha

jeszcze apropos ekranu sam posiadam supreme andromede 92" mat grey mam ją już 3 lata i mogę z pełna odpowiedzialnoscia powiedziec że ekran jest w idealnym stanie bez żadnych pomarszczeń odbarwień , silnik wciąż działa bez zarzutu, naprwde godny polecenia ekran a mat grey idealnie sprawdza się z mitsubishi kupowałem go za około 2000 PLN ,dołozyłem tylko włsnej roboty sterowanie na pliota bo chore dla mnie jest dopłacanie 500 PLN za cos co mnie kosztowało troszke pracy i 95 PLN.

to tyle , jesli macie ochote to gdzies na forum jest test tego mitsubishi polecam bo naprade super maszynka , zreszta wygrała wszystkie możliwe testy praktycznie na każdym forum dotyczącym projektorów

pozdr

cena 5345 to chyba obecnie najtaniej w detalu

miesiąc temu w Waszawie zapłaciłem za tego proja 5050zł, więcbez problemu mozna kupić taniej, trzeba tylko ponegocjować cenę . potwierdzam projektor rewelka

americano: Dziękuje za zwrócenie uwagi. Już poprawione. Nie są to dane konkurencji, ponieważ to nie oni wykonywali te pomiary.

Nie my ustalamy ceny urządzeń. Zawsze istnieje możliwość negocjacji ceny, poprzez opcję: "Negocjuj cenę", lub kontakt z naszym sklepem.

Pozdrawiam.

Dobrze, zatem negocjujmy. W USA można ten projektor kupić za 3300 zł ($1.175) w renomowanym sklepie, NOWY, nie refurbished i nie powystawowy (takie są po $999). Jest to projektor made in China (!), a nie jak starsze mitsubishi made in Japan. Nie widzę powodu płacić więcej niż 3300 zł za chiński projektor. Jeśli jakaś firma "ustala" inne ceny na nasz rynek, nie widzę powodu, aby popierać takie firmy.

• 2 tygodnie później...

Trochę więcej, ale klasa niezaprzeczalna. Maszyna zarypiasta, sam bym kupił :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę więcej, ale klasa niezaprzeczalna. Maszyna zarypiasta, sam bym kupił :)

Ukryta Zawartość

ten mitsubishi jest fajny z wyjątkiem jednego aspektu (który akurat go dyskwalifikuje zupełnie jeśli weźmiemy pod uwagę wymagania autora wątku, więc nie rozumiem dlaczego jest polecany). Mianowicie jest stanowczo za ciemny ogólnie, choć ma dość dobrą czerń, shadow detail przeciętny. Myślę, że w tych pieniądzach można mieć lepszy obraz zwłaszcza jeśli warunki pomieszczenia nie są idealne.

Ukryta Zawartość

Przepraszam, że porzuciłem temat. Raz brak czasu. Dwa zaczynam dokształcać się w samych technologiach zastosowanych w projektorach. Jeszcze wrócę..... ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.