Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do Prodigy HD2

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witam

Posiadam kartę dźwiękową Audiotrack Prodigy HD2. Od kilku miesięcy mam także słuchawki Sennheiser HD598, które jutro odeślę na gwarancję. W związku z tym staję przed dylematem jakie słuchawki kupić. Szczerze mówiąc cały czas mam wrażenie, że HD598 zaraz się rozlecą - cały czas coś skrzypi, a bok pałąka co raz bardziej pęka. Nie chcę po raz drugi kupować takiego bubla. Szukam słuchawek które:

1) mają szeroką i głęboką scenę (więc chyba otwarte(?))

2) dobry balans - ani góra, ani średnica nie jest wypchnięta

3) są wygodne wygodne - nie gniotą w głowę, uszy się nie pocą

Wcześniej miałem HD202 i po przesiadce na HD598 miałem wrażenie, że bas po prostu zniknął. Może wynika to z tego, że HD202 są takie "przebasowane" jak to ludzie piszą? W HD598 mocny bas słychać dopiero po dość znacznym podgłośnieniu muzyki. Nie wiem, czy to źle, czy dobrze bo się nie znam. Może po prostu źle mi się wydaje.

Słucham głównie muzyki współczesnej, wielu różnych rodzai, najczęściej: trance, pop, rock. Jazzu nie słucham wcale :P Oczywiście staram się odtwarzać muzykę w formacie FLAC, chociaż nie zawsze jest to możliwe. Lubię oglądać różne koncerty zgrywane z Blu-ray. Gram również w gry, gdzie punkt 1) jest najważniejszy.

Jakie słuchawki możecie mi polecić? Nie ukrywam, że szukam słuchawek, których nie będę musiał zmieniać przez kilka najbliższych lat. Myślałem nad HD650, a nawet nad HD800. Te 2 może i nie byłyby wykorzystywane na maxa przy tej karcie dźwiękowej, ale byłyby przyszłościowe...

https://www.audiostereo.pl/topic/85432-s%C5%82uchawki-do-prodigy-hd2/

1 i 2 i 3 pkt pasuje do K240 + HD2 :) ale znowu nie wiem na ile mają one sens do takich gatunków... słyszałem głosy, że K271 będą do tego lepsze i jestem skłonny przyznać im rację - we wrześniu sam to zweryfikuję :) sama konstrukcja solidna, mimo iż teraz to 'mejd in czaina' i bardzo wygodna - takie niby podobne k530 się do nich nie umywają - ucho wchodzi całe, nic się nie ociera, a pałąk miał sporo zapasu.

i oczywiście pkt 1. zostanie lepiej spełniony na K240, które wg mnie są słuchawkami genialnie pasującymi do opisu, ale... właśnie to ale - czy ta szeroka i głęboka scena przyda się do rocka/popu i trance - bo ja mam poważne wątpliwości. miałem ten zestaw i odesłałem K240 - grały zbyt przestrzennie, a ja wolę bardziej bezpośrednie granie :) i takie też się lepiej sprawdzi w Twoich preferowanych gatunkach.

P.S. w k240 wyczuwam wycofany środek - nieznacznie, ale zawsze - w tym budżecie nie licz na całkiem liniowy dźwięk, ale za to możesz liczyć na dość naturalny :)

Hej.

Posiadalem kiedys hd2, myslalem ze to nawet gra, poki nie podpialem pod daca i osobny wzm sluchawkowy. Hd600 - naprawde dobre sluchawki, mimo wieku. dt990 2005-adaja sie do tego do czego wg mnie nie nadaja sie hd600. Ostra rzez, metal, cos z czego powinna tryskac energia. Do klasyski, wokalu, hd600.

Na Twoim miejscu na poczatek rozgladnalbym sie nad wzm sluchawkowym, najlepiej lampowym. Nie kupuj raczej asus xonar bo roznica bedzie nie wielka.

Gość

(Konto usunięte)

Generalnie to AKG nie brałem zbyt poważnie pod uwagę, bo słyszałem, że są bardziej studyjnie, wiernie odtwarzają dźwięki, ale Sennheisery brzmią przyjemniej dla ucha.

Na razie nie planuję inwestycji w resztę sprzętu, klika(nascie?) k nie przyjdzie do mnie "ot tak". W przyszłości na pewno zainwestuje.

Prodigy HD2 ma wzmacniacz który teoretycznie według producenta napędzi słuchawki o oporze nawet do 600 omów. Nie wiem czy wszystkie modele mają, ale mój na pewno ma. Wystarczyło przestawić zworkę, aby go uaktywnić. Zdaje sobie sprawę, że może nie być tak dobry jak zewnętrzny, ale mimo to nie planuję w najbliższej przyszłości wymieniać karty dźwiękowej.

Xonar ST spokojnie napędza HD650, HD2 nie wiem, ale ten drugi ma zdecydowanie mniej wydajny wzmacniacz.

Wzmacniaczy lampowych raczej nie polecam z tej prostej przyczyny, że przyzwoite lampowce zaczynają się mniej więcej w tym przedziale cenowym, w którym można dostać najlepsze wzmacniacze słuchawkowe tranzystorowe.

wzmacniacz w HD2 to nie jest nic wysokich lotów... też mam :)a dane od producenta są zwykle... naciągane? to jak z typowym pasmem tracerów za 5zł. Magiiiczne 20-20k x)

i te AKG... cóż. co kto lubi. ja wiem, że K240 + HD2 brzmiało tak jak opisałeś :) tyle w temacie. I przy budżecie do 1k, to chyba najlepsza tego typu konfiguracja. Wyższe senki wymagają już właśnie lepszego sprzętu - jakiego się nie wypowiem, bo się nie znam :)

Sam miałem też zmodowane HD595 i ich brzmienie jest poziomem jak HD555. inne, bardziej przestrzenne, ale mimo wszystko to nie to. K240 grały podobnie, ale czyściej i klarowniej. Takie prarę lig różnicy. czuć było emocje przekazywane z muzyką i wszystkie zagwostki tonalne i smaczki. na hd595, trzeba się było powaaażnie wsłuchać żeby tak było, ofc na HD2. Jak one brzmiały 'niepoważnie' to wyższe senki też raczej Cię nie zadowolą. Jak poczekasz do września, to Ci zdam relację z K171/271 + HD2, bo sam celuję w to rozwiązanie. moja filozofia to 'produkcja wie lepiej co chciała osiągnąć, a słuchawki mają to oddać' i liczę że te słuchawki mi na to pozwolą :)

Wiekszosc z wymienionych sluchawek w duecie z ta karta sie nie sprawdzi,

Karta jest ok, ale mimo wszystko jest duuuzo slabsza od przecietnego wzmacniacza sluchawkowego.

Wiem bo kolega który posiada te karte przy pierwszej lepszej okazji porównania jej z kawalkiem dac'a o ile pamietam to bylo cos za 30 dolarów z ebay'a powiedzial ze nie sadzil ze hd2 jest taka cienka :-)

Obecnie kolega wygrzewa zlozony rudiklon i jak powiedzial dopiero teraz wie co potrafia jego sluchawki i co jest teraz najslabszym elementem zestawu czytaj hd555.

Jezeli planujesz zamiane hd2 na cos lepszego to i owszem lepiej kupic lepsze sluchawki i cieszyc sie nimi juz teraz, jednak z hd2 z cala pewnoscia nie docenisz tego jak moglyby zagrac :-)

Prosze nie zrozum mnie zle, nie twierdze ze zakup dobrych sluchawek do karty to zly wybór, jak najbardziej pozwolilby ci rozbudowac w latwy sposób zestaw jednak musisz miec swiadomosc ze realnie hd2 jest po prostu cienkie :-) polega z byle daczkiem, z byle wzmacniaczykiem.

Nie mniej jednak z dobrymi sluchawkami spokojnie bedziesz mógl rozwazac kolejny krok :-)

Pozdrawiam

jacmiszcz92, zainwestuj w coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będziesz miał dobry wzmacniacz mogący napędzić większość dostępnych na rynku słuchawek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie cwaniakuję, mówie tylko ze słuchawki nie zagraja dobrza z kartą ot tyle, o tyle nie zagraja ze ta karta nie napędzi dobrze lepszych słuchawek, imho żadna karta tego nie zrobi.

Wzmacniacze wbudowane w karty nie oszukujmy się ale w większości wypadkó są słabszej jakości.

Jak juz myśleć o lepszych słuchawkach to zdecydowanie dobrze sprawić (zmajstrować) sobie jakis wzmacniaczyk.

Pisałem zebyć mnie źle nie zrozumiał. O karcie hd2 mam swoje zdanie, sam mam xonara essence i wiem co mówię, znajomy ma hd2 i obie karty wypadają bardzo podobnie choćby z akg701 czytaj duzo słabiej niz zewn wzmacniacz słuchawkowy, owszem jako źródło jest znakomita.

To ty wydajesz kasę nie my :), dlatego to ty musisz podjąć decyzję co zrobić.

Jak juz napisałem kup słuchawki ale w tym samym momencie zacznij myśleć o wzmacniaczu :D a wtedy i twój hd2 i twoje słuchawki zagrają :)

Kupisz s luchawki teraz pozwoli ci się to nimy cieszyć już teraz, ja tylko mówię że czym szybciej później pomyślisz o wzm tym lepiej.

Gdybym był w twojej skórze sam bym tak zrobił. zdecydowanie kupiłbym jakies muszelki i wtedy w nast kolejności wzmacniacz ...

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

Ok, zrobię tak jak napisałeś. Pozostał dylemat czy HD650 czy Hd800. Na razie poczytam, później postaram się ich posłuchać, czytałem, że we Wrocławiu są jakieś miejsca gdzie można.

I co potem? Zainwestować we wzmacniacz, czy tak jak wcześniej kolega pisał w DACa? Słyszałem, że mogą być problemy w grach z DACami na USB. No i wolałbym żeby nie było żadnych opóźnień w dźwięku. A moglibyście mi wytłumaczyć jedną rzecz? DAC pełni rolę karty dźwiękowej, karty dźwiękowej ze wzmacniaczem, czy czego? Skąd bierze ten dźwięk który przetwarza? Tak na "chłopski rozum".

mozesz miec po prostu dac'a jak i rowniez znajdziesz tone dac'ów, które maja wbudwany wzmacniacz sluchawkowy, który bardzo czésto jak w przypadku kart jest jako "darmowy" feature nizeli cos wartego uwagi.

Temag szeroki i gleboki, pewnie szerszy i glebszy niz temat kart :P

Osobiscie do gier bym sobie darowal zewnetrznego dac'a wystarczy to co produkuje karta, do sluchania muzyki, to i owszem ale do gier, to nie wiem czy warto. Dzwieki które pochodza z gier sa bardzo czesto mocno skompresowane wiec bawienie sie w dobrej jakosci tor audio do "sluchania" mocno skompresowanych sampli to imho male nieporozumienie :-).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.