Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka (i czy) lampa do Dali Mentor 2?

Kaumaha

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolumienki jak w temacie: Dali Mentor 2.

Chwilowo grają jako fronty w kinie domowym + jako stereo do słuchania (pod ampli Onkyo 805 i DVD Denona 1940 -.-). W najbliższym czasie planuję jednak stworzenie osobnego zestawu stereo do nowego "pokoju relaksacyjnego" - czyt. sporej sypialni (ok. 30 m2).

Plany - wieczorne słuchanie smooth jazzu (czyli bez łojenia) - zarówno instrumentalnego, jak i wokalnego + trochę elektronicznego chilloutu. Klimaty np. Jopek, Badu, Krall, Możdżer, itd.

Zależy mi na muzykalności, nasyceniu i przestrzeni. Nie potrzebuję neutralności, analityczności, itd, dlatego moje myśli skierowały się ku lampie. Jak się domyślam muszę mieć coś w miarę mocnego. Po przejrzeniu ofert iluś tam sklepów i poczytaniu recenzji wstępna shortlista to: Yaqin MC-10L, Yaqin MC-100B, Ming Da MC368-B90 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), Jolida 502BRC (tak, tak jest rozrzut budżetowy). Generalnie na wzmak + CD mogę wydać tak do max. 10 000 zł(nie musi to być sprzęt nowy).

I teraz pytanie:

czy w ogóle jest sens coś kleić pod te Dali (Czułości (2.83V/1m) [dB]: 86.5, Nominalna impedancja [ohm]: 6.0, Maksymalny SPL [dB]: 108) czy lepiej je sprzedać i pomyśleć o czymś innym? Jeżeli uważacie, że mają szansę miło zagrać z jakąś lampą, to o czym najlepiej pomyśleć? I ewentualnie od razu z jakim źródłem, żeby się fajnie spasowało? Na pewno Dali będą potrzebowały podparcia w dolnych rejestrach, bo raz, że monitorki, a dwa, że będę ustawione dość dziwnie - mniej więcej na środku pokoju (który jest dość długi) i skierowane ku jednemu z jego końców, więc tylny bass reflex średnio będzie miał o co się odbić...

Przyznam, że te wszystkie chińskie wynalazki kuszą mnie całkiem dobrymi recenzjami brzmieniowymi, ale z drugiej strony nieco odstraszają opisami co tam jest w środku nie tak nababrane / koniecznością tuningu na dzień dobry. Ech....

Jeżeli jednak nie Dali to co w zamian? Zakładając, że je sprzedam za około 3000-3500 zł, to wychodzi mi w tym momencie ok 13 000 na cały zestaw: CD, wzmak + kolumny. Jakieś pomysły na magiczną, lampową synergię w tym budżecie? :)

Jednym słowem: POMOCY! :)

I z góry wieeeeelkie dzięki za sensowne uwagi.

P.S. Tak wiem, wiem, że najlepiej "posłuchać", ale sprzętu jest tyle, że wolałbym już mniej więcej wiedzieć, czego w ogóle warto słuchać...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/85747-jaka-i-czy-lampa-do-dali-mentor-2/

mentory to dobre monitory. ostatnio znalazlem cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzies kiedys czytalem na forum ze to fajna lampka. a calkiem dobre opinie sa o WT 40 ogolnie rzecz biorac masz duze fundusze wiec jest w czym wybierac. jedno jest pewne ze to takiej muzyki i takich kolumn lampa bedzie idealna :) sam sie teraz przezucilem na lampe (pre lampa+ koncowka tranzystor).

Ukryta Zawartość

nie wiem jak z Mentorem, ale z Ikonami świetnie zgrał się nam na AudioShow 2010 Fatman iTube. wtedy to był model 182, dziś już testujemy następce iTube 202.

tutaj trochę szczegółów

http://salon.rms.pl/bialystok/odsluchy_09_10-0.html

http://www.rms.pl/audioshow-2010.html

http://www.audiostereo.pl/fatman-itube-202_85347.html

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

kolego KAUMAHA moze jestes z wielkopolski to bys mogl do mnie wleciec i posluchac na mentorach polaczenie lampowego pre i tranzystorowej koncowki :)) sam jestem ciekaw jak by mentory zagraly :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wiem dlaczego ale wystawili jeszcze raz

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na moje pytanie.

W międzyczasie spędziłem ładnych paręnaście(/dziesiąt?) godzin na forum czytając, czytając i... kontaktując się z producentami sprzętu :)

Już wiem, że nie będę kleił systemu pod moje Mentory - jak ktoś jest zainteresowany zakupem to zapraszam na PW ;)

Będzie zupełnie nowy, jak się spodziewam miodny, komplecik. Wszystko z polskich manufaktur (no może z wyjątkiem napędu)...

=> Lolo - jestem z wielkopolski, a konkretnie z Poznania.

Witaj,

A ja zaproponowałbym Ci dać jeszcze jedną szansę Twoim kolumnom i posłuchałbym ich ze wzmacniaczem Octave V40. Wiem że jest to urządzenie droższe i znacznie przekracza Twój założony budżet. jednak to co potrafi zrobić Octave z Mentorami robi wrażenie.

Zaprasżam na odsłuch

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za propozycję :)

Ale chyba jednak nie skorzystam...

Miałem przez ostatnie 2 dni dwa odsłuchy różnych systemów (w tym jeden porównawczy z moim Mentorami). I jednak już wiem, że chociaż szukam zestawu do relatywnie spokojnej muzyki i w dodatku słuchanej z umiarkowaną głośnością, to jednak brakuje mi BASU.

Mentorki mają fajową przestrzeń, cykania i szelesty fruwają po pomieszczeniu aż miło ;) (wstęga?), ale brakuje im nieco wypełnienia średnicy, nie mówiąc o niskim, mruczącym zejściu basu (a tego właśnie w cicho sączącym się jazzie mi brakowało w obecnym zestawie i podczas odsłuchów).

Dlatego jednak pójdą między ludzi, a ja przesiądę się na 3-drożne podłogówki z "nieco" większą membraną na dole...

A co do budżetu - jak zwykle w takich przypadkach, rośnie sobie. Oj rośnie ;))) Jestem już na w pełni zracjonalizowanym poziomie 50% wyżej niż wspomniany parę postów wcześniej. Nawet piękniejsza połowa przytakuje wstępnie podjętym decyzjom, więc chyba będzie dobrze.... :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.