Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana przyłoączeń DIN > CHINCH kwestia uziemienia

nighttrain69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Będę zmieniał w gramofonie Daniel przyłącza na CHINCHE. Tu generalnie wszystko jest jasne. Mam pytanie o uziemienie. W tym modelu uziemienie jest zrealizowane poprzez połączenie kabelkiem podstawy ramienia do metalowej pokrywy dolnej. Osobiście chcę wyprowadzić ten kabel aby podłączyć go gniazdka uziemienia w przedwzmacniaczu. W związku z tym mam 2 pytania:

1. Czy zostawić kabelek uziemienia podłączony do podstawy i dodatkowo wyprowadzić go w celu podłączenia PRE, czy też zrezygnować z podłączenia do podstawy i tylko wyprowadzić?

2. Jak nazywa się (czego szukać w sklepach) ten "dinks" zamontowany w tylnej ściance przedwzmacniacza do którego przykręca się kabel uziemienia?

pozdrawiam

nt

Jeśli masz poprawną instalację i na bolcu masz uziemienie to możesz spróbować uziemić w ten sposób ramię - Może jednak wystąpić przydźwięk z racji pętli, która może powstać.

Jeśli to uziemienie jest podpięte dodatkowo do podstawy to tak powinno być.

Dinks - najprościej zakupić gniazdo laboratoryjne bananowe.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jeśli masz poprawną instalację i na bolcu masz uziemienie to możesz spróbować uziemić w ten sposób ramię - Może jednak wystąpić przydźwięk z racji pętli, która może powstać.

Jeśli to uziemienie jest podpięte dodatkowo do podstawy to tak powinno być.

OK, sprawdzę czy będzie coś zakłócać.

Dinks - najprościej zakupić gniazdo laboratoryjne bananowe.

Oj dzięki :) O to mi chodziło.

Witam

Pozwólcie że podepnę się do tematu.

Próbuję reanimować starego Pioneera 115D.Wymieniłem kabelek DIN na gniazda RCA,dołożyłem zacisk do uziemienia,wymieniłem wkładkę,nasmarowałem i jest chyba gorzej niż było.Brumi jak cholera.Połączenie jest raczej poprawne,chyba bo z ramienia gramofonu wychodzi sześć kabelków,a na mój chłopski rozum powinno być pięć.Cztery kolorowe biały,niebieski,zielony,czerwony no i dwa czarne.Czarne zlutowałem do kupy i do uziemienia.Co jest nie tak. Pomocy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.