Skocz do zawartości
IGNORED

Jak perfekcyjnie położyć fornir ?

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej bym nie nacinał, bo jeżeli fornir jest pofalowany to później może się w tych miejscach rozejść , może "chcieć" wrócic do poprzedniego kształtu.

Własnie dlatego do fornirowania lepiej jest stosowac kleje długo-wiążące , fornir ma możliwośc ułożyć się, chociaz i na pofalowane liście są odpowiednie sposoby.

Pzdr.

• 1 rok później...

Ktoś używał np. takiego kleju do forniru?

Teoretycznie wydaje się optymalny - nie 'łapie' tak szybko jak moment (czyli można ew. dopasować ułożenie forniru), a jednocześnie nie trzeba czekać jak przy 'butaprenopodobnych'...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ja uzywalem ale do sklejki, wiec trudno mi sie wypowiadac odnosnie forniru. Jedyne co moge powiedziec napewno to to, ze do jakiegos tam zlapania w temp 18-20'C potrzebowal lekko poad godzine (zamiast reklamowanego czasu)

zgadza się, lejąco- wsiąkający.

ale uwaga! zbyt grubo położony i ściśnięty przebił mi fornir ze "szparkami"- dąb tzw. kreska.

podczas późniejszego bejcowania bejcowania zostały paskudne plamy, wcześniej niewidoczne.

• 2 miesiące później...

witam, mam male pytanko. otoz znajomy meblarz/ciesla pocial mi na miare elementy na obudowe do suba z plyty wiorowej. jednak zamaist uzyc normalnej plyty uzyl resztek z poprzednich jego prac - czyli plyty te posiadaja juz na sobie fabrycznie fornir, taki lekko chropowaty ( jak przy gotowych meblach). I mam pytanko .. czy na to da sie nakleic nowy fornir ? czy musze od nowa zalatwiac czyste elementy ?

sa wiorowki juz zaokleinowane "prawdziwa" okleina

jesli to taka to dla ciebie nawet lepiej bo masz wtedy cos co sie kiedys nazywało slepym fornirem

i słuzyło do przygotowania jak najbardziej gładkiego podłoza pod fornir wierzchni czyli własciwy

niestety lepsza obrobka powierzchni na maszynach jak i niechec stolarzy do "daremnej" pracy spowodowała calkowity upadek tej praktyki

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Zgadza sie są takie wiórówki fornirowane najczęsciej dębem lub bukiem, ale coś podejrzewam że w tym wypadku raczej tak nie jest.

Ślepy fornir to takie techniki przy renowacjach starych mebli, czasem stosowałem ślepy fornir na skosach skrzyń. Stolarze rzeczywiście teraz nie dają podkładu ze ślepego forniru, bo jak sam zauważyłeś inna technologia, lepsze płyty(czyli podłoże), roboty więcej i koszty większe.

mysle ze ma to sens nadal na wyobleniach /wytrzymałosc / i ewentualna praca podłoza zwłaszcza jesli dochodzi jeszcze temperatura-obudowy wzmacniaczy w stylu retro

Można powiedzieć, dobra stara technika, ale trzeba iśc z postępem, dlatego stolarze odeszli od Twojego ulubionego kleju perełki:-) Ślepy musi być perfekcyjnie położony, a wyoblenia to dla amatora często duży zgryz,więc może lepiej raz, a dobrze.

oto i zdjecie ..

klej sie bedzie tego trzymal ? mam malusie watpliwosci ;]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

soulfly, 18 Sie 2009, 09:17

>witam, mam male pytanko. otoz znajomy meblarz/ciesla pocial mi na miare elementy na obudowe do suba

>z plyty wiorowej. jednak zamaist uzyc normalnej plyty uzyl resztek z poprzednich jego prac - czyli

>plyty te posiadaja juz na sobie fabrycznie fornir,

Fornir czy tzw.laminat lub dawniej melamine.? Jeśli laminat lub jak kto woli, melamine to powierzchnie należy zeszlifować- zmatowić, dość mocno.

ps.jeśli ktoś,np. meblarz/ciesla laminat nazywa fornirem, to jest tylko cieślą i to raczej marnym, i nie powinien się w tym temacie w ogóle wypowiadać bo wprowadza tylko w błąd.

marko3T

okrągłe obudowy delta studio są /były/ ze slepym fornirem wiec jeszcze ktos ocalał z niedobitków :)

dzieki za podpowiedz bo jako laik bym odrazu polozyl kleu i by odlazlo po godzinie :P

teraz to zastanawiam sie czy np .. tyklo boki ofornirowac a srodek np .. zrobic lakierem badz takim materialem jak tutaj

Ukryta Zawartość

forumowicz henrypiatek

Ukryta Zawartość

>ps.jeśli ktoś,np. meblarz/ciesla laminat nazywa fornirem, to jest tylko cieślą i to raczej marnym, i

>nie powinien się w tym temacie w ogóle wypowiadać bo wprowadza tylko w błąd.

nazwanie tego fornirem raczej bylo przezemnie .. gdyz nie wiedzialem jak sie to fachowo nazywa :)

pozdrawiam

czy możecie mi poradzić jak najlepiej odkleić fornir przyklejony momentem? Położyłem tylko jedną warstwę i porobiły się bąble, źle to wygląda. Da się jakoś dobrze odkleić by nie zniszczyć mdfu?

soulfly, 19 Sie 2009, 09:30

Ja bym na Twoim miejscu spróbował okleić. Może się będzie trzymało. A jak zacznie rzeczywiście odłazić samo, to wtedy łatwiej będzie wszystko zerwać i wtedy sobie okleisz na nowo.

Czy ktos z Was fornirowal stozek? Wyobrazam sobie ze trzeba wziac fornir klejony - duza formatke i podkleic tasma, nastepnie wyciac szablonem paski i kleic Evo-Stik Timebond. A fornirowanie za pomoca prasy i worka prozniowego?

tatuś muminka, 19 Sie 2009, 23:17

>czy możecie mi poradzić jak najlepiej odkleić fornir przyklejony momentem? Położyłem tylko jedną

>warstwę i porobiły się bąble, źle to wygląda. Da się jakoś dobrze odkleić by nie zniszczyć mdfu?

Jak nie masz opalarki możesz próbować żelazkiem. Jak kiedyś ćwiczyłem sobie fornirowanie na mdf-ie to miałem właśnie taką sytuację, że miałem dużo niedoklejek i było krzywo. Od razu mówię, że część odejdzie gładko, w innych miejscach będzie się mocno trzymać i będziesz musiał szlifować ;)

Ja wrócę do lakierowania. Koniecznie trzeba szlifować fornir przed lakierowaniem?

Ja np chciałbym lakierować bez podkładu z capponu. A fornir od lakieru ciemnieje bardzo fajnie, nie trzeba barwić - mi się podoba.

capon wymyslono aby zmniejszyc chłonnosc podłoza /lakier wierzchni jest drozszy/ i opóznic przebarwianie sie drewna

tyle przynajmniej ja wiem

jesli ci na tym nie zalezy to nie uzywaj tragedii nie bedzie

zawsze mozesz zrobic probe na jakim zbednym kawałku

Ja mam podstawki ofornirowane. Fornir i lakier kładł mi stolarz i nie wiem czy pokrywał to capponem, teraz też chcę dać kolumny stolarzowi żeby lakierem prysnął a fornir samemu położyć.

Jak dla mnie to lakier jest dobrze położony :)

I jeszcze mam pytanie odnośnie szlifowanie forniru. Czy jest to konieczne bo ma jakiś powód czy tylko po to żeby później mieć połysk. Osobiście mi się podoba chropowata powierzchnia forniru i najlepiej nic bym z nim nie robił. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.