Skocz do zawartości
IGNORED

Do Pioneera : Gale 3040 czy Mission m74

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy wywala swoje Jamo i chce kupic cos z "lekka" nutka audiofilizmu:)

Ma pioniera A-405R to dosc mocny wzmacniacz o jasnym brzmieniu.

I teraz szuka kolumn:

Gale 3040 albo Mission m74

Dzwiek ma byc troche osłodzony i zrownowazony przez kolumny a jednoczesnie wokal ma byc jak najbardziej plastyczny i realny. Miło widziane wrazenia przestrzenni.

Pokój ok 32m2 w prostokącie.

Mozecie mu pomóc?

https://www.audiostereo.pl/topic/8621-do-pioneera-gale-3040-czy-mission-m74/

moj wybor pada na Gale 3040 .... wydaje mi sie ze z tym pioneerem ( a jego brzmienie jest wlasnie tak jak mowisz troche rozjasnione ) bedzie bardzo ladnie gralo , z tego co pamietam ten amp pioneera jest dosyc mocny .... chyba z 90 watt na kanal . ale w tak duzym pokoju nie bedzie problemu .

No tez tak za Gale myslalem. Tylko mam pytanie 3040 to maja 16cm na basie czy 13cm?

Bo te missiony m74 to troche juz inna liga nowe kosztuja 2400zł a on moze je za polowe ceny wychaczyc, teoretyucznie wiec powinny byc lepsze od Gale. Z drugiej strony bardzo pozytywne recenzje Gale sugeruja iz mamy doczynienia z kolumnami ktore brzmia lepiej niz po cenie by sie zdawalo :)

No nie wiem sam...mission jest chyba ladniejszy i ma 2x16cm a Gale chyba 2x13cm, ale z tym pionkiem to moze za ostro grac.

Robert >> zdaj sie na mnie , mialem kiedys Gale 3030 ( i mam je do dzis ) ale kwestia jest tego typu ... :

Gale 3040 naprawde graja duzym dzwiekiem , bedziesz mogl sie o tym przekonac ... wielkie granie , ale nie jakies przewalone basem czy sopranem tylko spojne , cieple i zarazem delikatne ... takze wiesz ja bym bral Gale , kosztuja bodaj niecale 1100 zl ale brzmieniowo to polka juz baaardzo wysoka ... nie bedziesz zalowal wyboru tych kolumn ... obiecuje ci to .

gale maja dwa razy 16cm

jeden w osobnej skrzynce o niskim podziale - co w efekcie daje naprawde niski bas - jak sluchalem tego pierwwszy raz to sie niezle zdziwilem - u mnie chodza w zestawie z subem ktory jest ustawilony na 50hz - a jak by dalo rade nizej to bym go jeszcze opuscil bo kolumny daja rade naprawde nisko pograc. kombinowalem jak by sprawic aby podciagnac sopranik nieco do gory bo jest mocno udelikatniony. poza tym nie maja wiekszych wad. mam na mysli stosunek jakosci do ceny oczywiscie

• 5 miesięcy później...

> nikx

"A-405R ma 2 x 90W (4 Ohm) lub 2 x 60W (8 Ohm). Ja bym wybrał Gale :)"

Co to wlasciwie ta firma Gale? szczerze mowiac wczesniej o takiej firmie nie slyszalem.

> Robert Gdansk

Ponawiam pytanie - jakie glosniki w koncu kupiles i jak sie sprawuja z Pionkiem 405, jesli go jeszcze masz (bo widze zainteresowanie 605 od as'a;))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - stronka tej zacnej brytyjskiej "manufaktury". Gale ma szczęście robić tanie i bardzo udane zestawy od 30 lat a przy okazji zbierają ony rekomendacji zwłaszcza w prasie angielskiej :)

www.gale.co.uk/pdf/3040.pdf - handoucik omawianych kolumienek.

Moja uwaga do nich to ciutkę za ostro na górze - Anglicy coś ostatnio wycofują średnicę w tańszych głośniczkach - nie wiem dlaczego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

> nikx

To nie wiadomo w takim razie jak sie sprawdza z Pionkiem - chociaz Pionek bardziej "sypie" srednica niz wysokimi. Moze mam cos ze sluchem ale np na sehnheiserach 580 jak dam troche glosniej to z powodu srednicy az w uszy kluje.

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Gale mają 2x 5,5", czyli 13,97cm średnicy głośnika.

Słuchał ktoś tego? :) Z sentymetu do Gale 3020 rozważam poważnie 3030 (=3020 na gotowej podstawce) i 3040. Moim problemem jest ich 4-omowa charakterystyka. Mam stary wzmacniacz (luxman) i chociaż kopa ma niezłego to jednak w instrukcji stoi, że 8Ohm wolno tylko.

Druga rzecz: jak one się mają do Jamo E550?

Wszystkie ww. mają tą wadę, że nie istnieje rynek wtórny. Wolałbym używane w tej cenie (byle nie Tannoy ;) - co polecicie?

Ukryta Zawartość

Modrus>>>

Witaj

Kumpel wybrał 602 S3 :( i połaczenie z 405 jest ze tak powiem bardzo syntetyczne. Az kłuje czasami w uszy. Natomiast nawet w tak duzym pokoju o dziwo te podstawkowce potrafia mocno zagrac. Ale wg mnie to nie jest dobre połaczenie, bardziej juz jako kompromis. Fakt ze kolega jest zachwycony bo slucha muzy generalnie elektronicznej wiec "krystalicznie czysty" dzwiek bardzo mu odpowiada

Ja mam 605 a w tej chwili wygrzewam Heco Signature. Na poczatku sie przestraszylem jak podlaczylem całosc, grało to rzenujaco słabo. Z dnia na dzien Heco sie wygrzewaja, i wrescie srodek i wokale nie sa takie plastikowe i mało ekspresyjne jak na poczatku.

Na pewno Heco lubia Biwiring gdyz odczułem znaczna poprawe w rejestrach górnych po pollaczeniu wlasnie w ten sposób. Teraz szukam kabla ktory by osłodził i urealnił wysokie tony gdyz nadal Heco graja poprawnie ale mało przekonywująco.

Mozliwe ze to tez wina zrodla, chwilowo (wzgledy $) słucham na badziewiastym DVD (pomine producenta bo chyba nieistnieje) i mozliwe ze efekt mało ekspresyjnego dzwieku i takiego pustego to wlasnie wina zródla....

Przymierzam sie do Samsunga DVD 745, duzo pochlebnych opini ale to dopiero tak za 2 miesiace.

Narazie eksperymentuje i wsłuchuje sie w sprzet.

605 gra znacznie mocniej niz 405 ale o dziwo obecne połaczenie nie sprawdza sie tak jak bym tego oczekiwał wiec ciezko mi cokolwiek powiedziec na temat roznicy w brzmieniu. Musialbym na tym samym sprzecie 2 wzmaki przesłuchac by wydac wiazaca opinie. Narazie wydaje mi sie ze 405 gra ciemniej i cieplej ale to moze byc wina reszty toru. Generalnie uwazam ze 405 to za te pienaidze (ok 400zł) to bardzo dobry sprzet i znam czlowieka co ja do AE 1 podlaczyl i bardzo chwali

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.