Skocz do zawartości
IGNORED

Kef Cresta 30, czy Kef Q1.

wubek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Na początku przepraszam za może głupie pytanie, ale jestem "nowy" i nie wiem kogo spytać.

Kilka miesięcy temu stałem się posiadaczem kolumn kef Cresta 30. miałem do dyspozycji max 1600 zł, sporo czytałem recenzjii i po przesłuchaniach zdecydowałem się na Crestę 30. Postawiłem ją w pokoju 20 metrowym. Po pewnym czasie, może ucho mi się wyrobiło, ale zaczął przeszkadzać mi zbyt mocny bass, odniosłem wrażenie, że sobie z nim nie radzę.

Planuję wymienić je za pewną dopłatą na kef Q1. Również dokonałem odsłuchu Q1, ale krótkiego. NIestety nie wiem, czy nie doprowadzę do sytuacji: "wymienił stryjek siekierkę na kijek".

Co w praktyce różni te dwa modele?

Proszę o opinie

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/8624-kef-cresta-30-czy-kef-q1/

Szczerze mowiac Cresty 30 nie sluchalem ale Q1 to zdecydowanie dobre kolumny, z typu takich, co to nie maja zadnych istotnych wad ale oczywiscie sa w swej kategorii cenowej. Ja np. lubie bardzo ten typ dzwieku. Technicznie duzo lepszy jest tu tweeter i to glowna zaleta. Szczegolowosc, scena, gora pasma - to powinno byc zdecydowanie lepsze.

BTW - z czym graja Twoje kolumny skoro tak duzo basu z Cresy w pokoju 20 m2?

pzdrw

soso

Dziękuję za odpowiedź. Niestety mój aktualny sprzęt nie jest najlepszy. To amplituner Thomson i Odtwarzacz Sony. Niemniej nie planuję użytkować tego zbyt długo. Wymiany kolumn chcę dokonać "na wyrost". Marzę o sytuacji, gdy będę posiadał kolumny w miarę uniwersalne i dobrej jakości, do różnej muzyki.

Wówczas będę mógł przebierać w amplitunerach itd.

W takim razie moze nie ma sensu wymieniac kolumn bo z natury chyba nie sa takie silnie basujace a pieniadze przeznaczyc na inne elementy. Dobrz by bylo, jakby sie wypowiedzial ktos, ktos slyszal te kolumny z innym sprzetem.

pzdrw

soso

No właśnie, czy ktoś robił praktyczne porównanie

Kef Cresta30

Kef Q1

?

BYć może różnica w jakości dźwięku jest naprawde duża, ponieważ Q1 jest wykonany w całkiem innej, nowej technologii?

Być może różnica jest bardzo subtelna gdyż Cresta to model dobrze zaprojektowany?

???

Nowa Zelandia he he.

Pewnie koleś słucha w obszernym domu nad brzegiem zatoki. Ja mam dwu pokojowe mieszkanie w wieżowcu - 37 metrów.

Kolumny niestety nie są zbyt oddalone od ściany, bo nie otworzę balkonu.

Tomson to chyba nie jest najlepsza marka :)

Nie słyszałem żadnego z wymienionych urządzeń ale zdaje się że dobrze byłoby na początek pojeździć z kolumnami po pokoju, odsunąć od ścian itd oraz pokombinować z kolcami, choćby symulując ich działanie jakimiś podkładkami typu cztery dwuzłotówki podłożone pod każdą kolumnę. Może to głupie i nic nie da ale jaka zabawa :)

Grunt to pomysł, pieniądze zawsze zdążysz wydać.

Z jeżdżeniem po pokoju, to mam ograniczone możliwości. Cresta ma na wyposażeniu kolce, ale to niewiele zmienia.

Cresta 30 dmucha bas refleksem do tyłu, Q1 do przodu. Czy wylot bas refleks do przodu zmienia charakter basu w mniejszym pomieszczeniu?

cresta na pewno nie ma za dużo basu... w końcu to tylko 13 cm głośnik (o ile dobrze pamiętam) może to Thomson daje za dużo basu żeby ukryć niedostatki w reszcie pasma - to często stosowany wybieg w tanich klockach - zbasowienie dżwięku ma stworzyc wrażenie "potęgi" brzmienia a dużo syków udaje szczegółowowść badania wykazały że statystyczny klient supermarketu to łyka i cieszy się z takiego rodzaju brzmienia...

pozdro

ps. na jakiej powierzchni (dywan, parkiet) stoją głośniki i w jakiej odległości od ściany ?

mogłyby stac dalej, ale 35 cm to jeszcze nie tragedia ( u mnie stoją ok. 40 cm i ie jest źle) ważna jest też powierzchnia jeśli kolumny stoją na dywanie lub wykładzinie basu będzie więcej i będzie "miększy" spróbuj podłozyc pod kolce np. monety (najlepiej grube np. 2 zł) a najlepiej płyty kamienne (ale to może byc dość trudne) moze to troche utemperować bas.

Nie za bardzo się cieszę z takiego rodzaju brzmienia - Thomson. Niestety pieniędzy narazie nie mam na nowe "klocki". Jedynie mogę pozwolić sobie na podniankę kolunm Cresta30 na Q1.

Ale czy idę w dobrym kierunku, czy Q1 są lepsze od Cresta 30?

Dopłata wynosi 300 - 400 zł.

Czy warto?

Uprzedzę odpowiedź niektórych - klocki też zmienię ale jeszcze nie teraz.

Przyznam, że trochę się podpaliłem względem Q1, ale co wybrać:

1. Wymiana cresta na Q1

2. Kubeł zimnej wody.

???

najlepiej jakby udało Ci się wypożyczyć Q1 do domu p. na weekend (za kaucją) albo zastrzec sobie prawo do zwrotu klolumn w terminie np. 3 dni może sprzedawca na to pójdzie...w ostateczności przytargac thomsona do sklepu, podłaczyć i połsuchać przynajmniej godzinę ale tu nieunikniony będzie wpływ akustyki pomieszczenia, innych kabli itp.

Witam. Jeszcze do niedawna byłem posiadaczem koumn KEF'a Cresta 3. Jest to model, który posiadał te same przetworniki co Cresta 30, lecz inaczej zamontowane. Grało to ładnie, ale niestety brakowało mi mocy, napędzałem je słabowitym Creekiem, być może dlatego. Kef jest ucięty na dole i u góry, takie odnoszę wrażenie. Po drugie nie są to kolumny brzmiące w pełni neutralnie. Natomiast konstrukcji Q1 słuchałem bardzo krótko, pierwsze wrażenia pozytywne, ale nie podejmuje się komentarza. Myślę, że nie ma się nad czym zastanawiać, Cresta 30 to dobra konstrukcja, ale Q1 jest lepszą, bardziej dopracowaną jest tam w końcu zamontowany flagowy przetwornik symulujący brzmienie punktowe.

Czytałem dwie recenzję Q1 w polskiej prasie. Zarzucają im zbytnie eksponowanie pierwszego planu.Wogóle na tle innych monitorków w tej cenie (np. JBL), Q1 nie wypadały zbyt dobrze. Czy to prawda, czy Kef nie ma swoich ludzi w gazetach?

>wubek

myśle że raczej to drugie... Kef seria Q to świetne głośniki choc zawsze są różne gusty - mi ten sposób prezentacji odpowiada i chetnie bym do kina kupił zestawik kefa i mysle że niebawem to zrobie... szczególnie głośnik centralny z głosnikiem UniQ to świetna sprawa słuchałem róznych centrali ale ten to rewelacja wreszcie central brzmi spójnie z pzostałymi głośnikami (szczególnie ważne przy SACD lub DVD-A). Podobo to zaleta wspólosiowego głośnika który zapewnia punktowe źródło dźwięku - system "poziomy" w inych centralach jest kompromisem w celu upchnięcia głośnika pod TV.

Przytoczę ciekawe zdanie napisane przez fadeover na temat kef Q1:

"Kefy to niestety tylko dziełko sztuki - i tyle.

Żeby toto zagrało trzeba przekablować środek, zmienić kondensatory w zwrotnicach i napędzić to wszystko z dobrego wzmacniacza."

Co wy na to?

No a wygląd...

[obrazekLUKASZ-129853_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pewnie jest w tym racja ale zależy o jakim poziomie mówimy fade ma nieco wyższe od przeciętnych wymagania jest mozna powiedzieć na nieco wyższym poziomie osluchania - sądze że dla ciebie jako początkującego w tym temaci Q1 zagrają wprost rewelacyjnie a napewno lepiej od Cresty, a później jak "dojrzejesz" przyjdzie czas na tuning

Powyższe posty skłaniają mnie po wymiany podłogówek na monitory Q1. Szczególnie ostatnie stwierdzenie jest dobrą rekomendacją.

Dziękuję.

Jeszcze jedno.

Czy ktoś testował Q1 na ostrzejszej muzyce rockowej? Jak sobie radzą z bardziej ofensywnym dźwiękiem??

wubek

uzywalem kiedys q15 ,ktore chyba maja cos wspolnego z q1,mimo ze to nowa technologia:),q to bardzo dobre glosniki,w rocku wypadaja wysmienicie,oplaca Ci sie dolozyc,bo naprawde sa duzo lepsze

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

witam

tez posiadam creste 30... musze powiedziec ze jestem z nich zadowolony a co zauwazylem:

-bardzo duzo mozna zmienic zmieniajac ustawienie (zmiany o 15 cm daja slyszalne roznice),

-u mnie graja z harmanem i nie narzekam na zbyt wiele drazniacego basu co bylo gdy kiedys podlaczylem je do amplitunera JVC

moim zdaniem lepiej zainwestuj w lepszy wzmacniacz/amplituner

pozdr

fakt na pewno zmiana ampla da więcej niż wymiana cresty na Q1...cresta to jednak też dobre głosniki, ja tylko pisałem że Q są lepsze, ale czy usłyszysz róznice na Thomsonie nie wiem bo nigdy nie miąłem okazji go słuchać.

Witam,

co prawda używam innych kefów (reference 102 -- stary, kilkunastoletni model) i nie znam ani Cresty 30, ani Q1, lecz prawie na pewno zrobisz dobrze wybierając Q1.

Kef to bardzo solidna marka i dobre brzmienie. Oczywiście wielu te kolumny nie zadowolą, ale bardzo wielu zadowolą.

Każdy ma swoje preferencje -- dla mnie R102 są tak dobre, że nie planowałem ani nie planuję ich wymiany, bo nie sądzę, by wydanie np. 5-7 tys. zł na inne (nowe) kolumny warte było różnicy w jakości dźwięku.

Kupuj Q1 i myśl o odpowiednim wzmacniaczu.

pzdrw

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.