Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M2 są - co do tego do kina

Pakman

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W kinie znacznie większa część akcji dźwiękowej "dzieje się" w we frontach,centralnym i subie - tylne biorą w niej udział sporadycznie, przy odtwarzaniu określonych efektów. Dlatego tyły w zestawach są dużo mniejsze od frontów ( nie mówię tu o zestawach typu sub i satelity). Skoro musisz dobierać po linii ekonomicznej, a nie dźwiękowej to próbuj i z Kodami. Tu masz link do M1: http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=6754007.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

To są nowe kolumny. Wątpię, aby było wielu doświadczonych ich dźwiękiem. Wybierając w przeszłości zestaw Koda (a też była to wówczas nowość) AV702F,C,S i SW850 - kierowałem się wyłącznie opisami. Spełniły moje oczekiwania. Na Twoim miejscu sprzedałbym Tannoy-e dołożył i kupił od razu pełny zestaw 5.1 np. Kody w cenie do ok. 1400 zł. Przy takim podejściu zawsze będziesz miał wątpliwości, poza tym, aby osiągnąć zadowalający efekt możesz stracić więcej czasu i pieniędzy niż Ci to teraz się wydaje.

• 4 tygodnie później...

Obiecałem, że jak wszystko skompletuję to napiszę jakie są tego efekty. Zresztą fora pełne są pytań o rady co do zakupów a później już jakoś mało komu się chce napisać o końcowych wrażeniach.

Tak więc u mnie skończyło się tak:

- amplituner Onkyo 578

- na frontach Tannoy M2

- centralny też Tannoy z tej serii

- sub Koda sw-1000 v.2

- na tyłach (bokach właściwie) Koda av-800s

- do tego blu-ray LG BD-560 (swoją drogą trzeba pamiętać w kinie domowym o wielu ustawieniach, ja np. przez pierwsze dwa dni nie miałem dźwięku jaki powinienem bo nie przestawiłem odpowiednio w odtwarzaczu br jak ma wypuszczać sygnał).

Jak dla mnie gra to wspaniale, co prawda nie miałem wcześniej kina domowego więc nie mam porównania ale chyba chodzi o to żebym to ja był zadowolony - i zdecydowanie jestem!

Po doświadczeniu z kompletowaniem tego wydaje mi się, że jeśli ktoś nie jest jakimś mega czułym kosmicznym uchem wydaje mi się, że nie ma co się spinać i analizować wszystkich najdrobniejszych szczegółów każdego głośnika, który zamierza się kupić. Np. zakupione przeze mnie na tył Kody av-800s o których nie miałem zielonego pojęcia sprawdzają się w tej roli bardzo dobrze a dodatkowo są bardzo cienkie (chyba niecałe 10 cm głębokie) co w moim przypadku było ważne i pozwoliło ładnie je wkomponować w pokój. Sub postawiłem z boku kanapy, głównie ze względów estetycznych ale wyszło mi to nawet na dobre bo dzięki temu czasem dochodzą jeszcze efekty fizyczne (potrafi czasem zatrząść). Ogólnie jestem zachwycony, bez wahania sprzedałem mój stary wzacniacz stereo, wiem że to co napiszę to dla większości herezja ale na tym ampli stereo mi wystarcza, jakiejś ogromnej różnicy nie odnotowałem. No ale ze mnie żaden audiofil, częściej oglądam koncerty czy filmy na blu-ray niż słucham muzyki więc mam dokładnie to czego potrzebuję. Koncerty z dźwiękiem przestrzennym HD - super sprawa. Filmy - zupełnie inny odbiór, nie zdawałem sobie sprawy jak taki dźwięk zmienia całość.

To tyle - dziękuję raz jeszcze wszystkim za pomoc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.