Skocz do zawartości
IGNORED

Który subwoofer Velodyne - CHT-10Q czy Rel T7

kardas

Rekomendowane odpowiedzi

OK a można je kupić w Polsce? Daj jakiś namiar na sklep, w googlach nic nie znalazłem. Przed zakupem chciałbym przesłuchać ale w tym przypadku to chyba graniczy z cudem.

Ja nie mam pojecia czy ktos w Polsce ma takie. Ja swoj kupilem prosto z firmy. W Australii troche ludzi kupilo mimo, ze przesylka kosztowna od czasu gdy Poczta amerykanska zlikwidowala morskie przesylki. Na szczescie samolotem do mnie lecial tylko wzmak a tez skunks ciezki. Glosnik przyplynal z Taiwanu wiec znacznie taniej. Jesli w Polsce nie znajdziesz nikogo kto takowe suby sciagnal to nie posluchasz. Chyba, ze z germanii ktos sciagnal. To juz blisko ale zawsze wyprawa. Napisz do Rythmik Audio i spytaj czy nie sprzedali jakichs subow do Polski albo do krajow do ktorych moglbys pojechac. Jesli tak to mozesz poprasic aby przekazali Twego emaila tym co je kupili w Polsce czy gdzies blisko aby sie z Toba skontaktowali. Kupisz nie kupisz ale gdyby udalo Ci sie jakis odsluchac (najlepszy to DS1510: 15", 3" cewka) plus 600W amp to juz byloby cos. Mysle, ze bylbys zadowolony.

pozdrawiam,

Witaj

Ja jako uzytkownik Rel T5 musze go pochwalic. Nie wiedzialem ze z takiego malego pudelka wydobywa sie tak przyjemne brzmienie. Slucham w 18m2 i jego moc jest ustawiona na ok 4/10 czyli zapas mocy jest jeszcze . Uzywam go do stereo i jest bdb. Bas jest szybki nadaza za muzyka. Scian nim raczej nie bedziesz przestawial (8'' glosnik) ale jako uzupelnienie kolumn pierwsza klasa. Zaczniesz slyszec pomruki itp ktorych nie uslyszysz w kolumnach zwlaszcza na nizszych poziomach glosnosci. Wykonanie to 5/5. Wczesniej mialem velodyne ale cht-15 czyli potworka:) Mozna nim bylo sciany burzyc i sasiad nie mial zycia:) Nie nadawal sie do tak malego pokoju. Byl duzy , ciezki , ciezko ustawny. Wykonanie o wiele gorsze niz rel. Wg mnie gorzej radzil sobie w stereo niz ten maly rel! Bas byl bardziej ''ciagnacy sie'' co nie zawsze jest wskazane przy muzyce... ale pierd... to mial konkretne:) Takiego jeszcze nie slyszalem w domowych warunkach:)

Polecam jednak Rel'a. Do Twojego pokoju w sam raz. Ew poszukaj starszej seri R-205 lub R-305 Sa wieksze , maja wiekszego powera a sa tanie poniewaz wychodzi/jest nowa seria. Graja pierwsza klasa i wykonanie lepsze niz w cht 10q.

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Dziękuję, o to mi właśnie chodziło, konkretna opinia na temat RELa :) Oczywiscie już praktycznie zdecydowałem, kupię model T7. Jest to średni model jeśli chodzi o wielkość, model tegoroczny. Plasuje się pomiędzy T5 a T9. Dzięki wielkie za pomoc :)

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

stecko, a czuć było, że ten potworek schodził do okolic 20 hz? jak z zejsciem w porównaniu do rela?

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

stecko, a czuć było, że ten potworek schodził do okolic 20 hz? jak z zejsciem w porównaniu do rela?

Witaj

Powiem Ci ze nie wiem jakie jest uczucie jak slyszy sie 20hz:) Ale ten velodyne schodzil nisko , ciezko i z ''kupa'' miesa:) Naprawde uderzenie mial potezne. HH czy RnB to lalo sie basem az zerkalem d kuchni czy szklanki juz na podlodze nie leza:) Zadne kartonowe uderzenie. Rel T5 nie ma takiej ''masy'' jak velodyne i nie zagra tak glosno jak velodeyne. Ale do stereo jest idealny. Do NORMALNEGO sluchania muzyki:) Dopinajac suba nie mialem na mysli zagluszyc reszte toru tylko zeby to sie jakos zgrywalo w jedna calosc. Jezeli ktos lubi bass a na drugim planie gra ''reszta'' to velodyne sie nadawal:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Znalazlem stara fotke tego vela:) Klocek wazyl ok 40kg...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Witam. Wątek zapomniany,...ale przymierzam się do z ciągnięcia z USA DIY sub basów 2x15" i wzmacniacza Rythmik Audio, czy już ktoś nabył ten system?, szukałem sprzedawcy w europie, ale nic nie ma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba już bardziej T9 lub Q12. 45m2 to już spoy metraż. Stawiam na RELa.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Moim zdaniem w taki metrażu 10Q nie ogarnie - albo tylko miejscowo i będzie sporo dziur. Jak już to cht-12Q. O RELu nie mam pojęcia, więc się nie wypowiadam.

Pozdrawiam :)

• 3 lata później...
  • 1 rok później...

Witam,

Szukam uzupełnienia najniższych rejestrów do Tannoy Edinburgh. POkoj 40m2.

Zastanawiam sie nad REL T7. Czy taką kubaturę ogarnie.

Miałem pożyczonego Cantona za grosze od kolegi i niestety były dziury w pokoju, trzeba było go odkręcić na max. Słabiutko ale coś tam pomagał.

T7 spokojnie ogarnie 40m2 co nie zmienia faktu że subwoofer w stereo to zły pomysł. Będziesz miał dużą dziurę w środku pasma. Brakuje Ci niskich rejestrów to zmień kolumny.

Próbowałem już tani sub, który uzupełniał mi tylko okolice 30-45hz. Tak był skręcony. Mi chodzi o uzupełnienie , podkreślenie tylko i wyłącznie najniższego rejestru. Edinbourghi przenoszą 30hz -+3db ale jest to zejście zbyt delikatne i suchawe. Potrzebuje je uwypuklić. Średnice maja bardzo otwartą i to lubię. Natomiast kolumny które mnie zadowoliły w pełni kosztują 80 000, używane 30 000. Trafienie używek jest rzadkością. To za kilka lat. Teraz muszę sobie pomoc w tańszy sposób.

Mam doświadczenie z subwooferami velodyne i rel. Dłużej grał u mnie model T5. Po pierwszych zachwytach człowiek z biegiem czasu dochodził do wniosku że subwoofer to nie jest dobry pomysł w stereo. Gram w tej chwili na Naimie który jest mega dynamiczny, subwoofery tylko spowalniał cały system i było ewidentnie czuć że subwoofer gra swoje a kolumny swoje. Nie było w tym żadnej spójności. Poza tym moja opinia jest taka że subwoofer powoduje nienaturalny przekaz, muzyka stereo nie musi schodzić tak nisko. W kinie domowym gdzie czasem trzeba niskiego pomruku i owszem, subwoofer jest niezbędny. Do stereo nie ma takiej potrzeby. Brak dolnych rejestrów jest wynikiem źle dobranej elektroniki lub kolumn i trzeba tutaj szukać zmian, dokupowanie subwoofera to jest rozwiązanie trochę na skróty. Rób jak uważasz, ja w każdym bądź razie odradzam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.