Skocz do zawartości
IGNORED

Dobra karta i muzykalne głośniki do +/- 3000 PLN

Chattab

Rekomendowane odpowiedzi

Odgrzewam kotleta, wciąż nienasycony (czas na podjęcie decyzji mam de facto do końca roku...). Oto, co do tej pory wykoncypowałem:

Jeżeli zdecyduję się na monitory studyjne, to na 99% będą to KRK RP6 G2 (w limitowanej wersji czerwonej). Ewentualnie, jeśli wpadnie jakaś dodatkowa kasa, to może APS IO (też czerwone). Ale różnicę w cenie wolałbym chyba wykorzystać na zakup DAC-a albo wymianę CD. Rozważam również wariant bez monitorów studyjnych, tylko głośniki komputerowe "z wyższej półki". Albo jedno i drugie :-]

W międzyczasie pojawił się nowy element układanki. Zdecydowałem, że przytargam ze sobą do gabinetu dwa dodatkowe klocki: wzmacniacz i odtwarzacz CD (od słuchania płyt nie odwiedzie mnie nikt i nigdy!).

Wzmacniacz to Sony TA-F550ES:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sony02.jpg

Odtwarzacz to Pioneer PD-7700

pioneer01.jpg

pioneer02.jpg

I teraz do brzegu... Który z poniższych wariantów wybrać, żeby wszystko grało najładniej i było podłączone najpoprawniej?

1. ASUS Essence ST/Creative Titanium HD -> wzmak/cedek -> monitory

2. Creative SupremeFX (integra na płycie) -> DAC (Nuforce Icon HDP/Matrix Mini-i/Arcam rDAC/Emotiva XDA-1) -> wzmak/cedek -> monitory

3. ASUS Essence ST/Creative Titanium HD -> B&W MM-1/Bose Companion 3 (wzmak i cd podłączony osobno do monitorów)

4. Creative SupremeFX (integra na płycie) -> B&W MM-1/Bose Companion 3 (wzmak i cd podłączony osobno do monitorów)

5. Creative SupremeFX (integra na płycie) -> DAC (Nuforce Icon HDP/Matrix Mini-i/Arcam rDAC/Emotiva XDA-1) -> B&W MM-1/Bose Companion 3 (wzmak i cd podłączony osobno do monitorów)

6. Jeszcze coś innego?

I jeszcze pytanie spoza głównego nurtu rozważań. Na co ewentualnie wymienić ten odtwarzacz Pioneer PD-7700, żeby różnica była wyraźnie zauważalna? Zostać przy tej samej marce, tylko wskoczyć na wyższą półkę (np. PD-9300/PD-9700 za 1000 zł), czy pójść konsekwentnie w Sony ES (np. CDP-X555ES/CDP-X559ES za 1500 zł)? Najchętniej kupiłbym "flagowca" Sony CDP-XA7ES, ale po pierwsze odstrasza mnie trochę cena (2700 zł), a po drugie nie ma już do nich laserów (jak padnie, to zostaje mi ładny mebel) :-)

A w nieco bardziej odległej przyszłości korci mnie takich chińczyków dwóch:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :-]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już ci powiedziano, że za dużo przywiązujesz wagi do elektroniki, za mało do głośników. Kup APS IO + dowolny DAC z XLR i cyfrowym sterowaniem głośności (czy to matrix czy emotiva czy bmc, bez wielkiego znaczenia - wszystkie są dobre). Jeżeli w tej chwili masz ograniczony budżet, to kup w.w. APS i wykorzystaj kartę dźwiękową z komputera.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

W międzyczasie zorientowałem się, że te KRK (i APS IO też) są przecież monitorami aktywnymi. W takim wypadku nie wykorzystam wzmacniacza, bo sygnał pójdzie bezpośrednio z PC/CD via DAC do kolumn. A trochę mi szkoda, żeby niezły wzmacniacz stał i się kurzył.

Czy jako alternatywę mógłbym prosić o rzucenie kilkoma nazwami godnych uwagi monitorów/kolumn podstawkowych pasywnych (do +/- 2000 zł za parę)?

• 4 tygodnie później...

W międzyczasie zorientowałem się, że te KRK (i APS IO też) są przecież monitorami aktywnymi.

To mnie bardzo rozbawiło. Zastanawiałem się właśnie o co z tym wzmacniaczem Ci chodzi :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.