Skocz do zawartości
IGNORED

Cyrus Pre+Mono X - jakie kolumny?

bdaras

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Powoli przymierzam się do wymiany kolumn w moim systemie składającym się z:

- Cyrus Pre vs2

- Cyrus Mono X

- Cyrus CD 8SE

- Monitor Audio Rs6

Obecnego zestawienia słucham już od kilku lat ale stwierdziłem, że czas na zmianę kolumn, ponieważ czhciałbym wyciągnąć więcej z Cyrusa (z resztą z czasem zmienie pewnie Pre i CD8se na DAC XP + CD XtSE).

Generalnie obecne zestawienie daje dość naturalne odwzorowanie barw i sceny a dynamika i bas jest również na wysokim poziomie ale czuje, że Cyrus może zaoferować jeszcze więcej skoro udało mu się tyle wyciagnąc z RS6 (żaden inny wzmacniacz tak tego nie potrafił zrobić, nawet Accuphase E-211 czy NAD M3).

Szukam kolumn, które nie będą grały natarczywą górą, średnica nie może być cofnięta a bas ma być zwinny i w miarę zwarty. Moje pomieszczenie to 24m2, natomiast muzyka jakiej słucham jest różnorodna, głównie jazz, pop, rock a nawet trance :-)

Myślałem o Dynaudio Focus 220 lub 260. Czytając recenzję myślę że mogą się zgrać z Cyrusem. Ale to sprawdzę jak wypożyczę do odsłuchu.

Może ktoś ma albo słyszał Mono X z jakimiś kolumnami wartymi polecenia?

https://www.audiostereo.pl/topic/86693-cyrus-premono-x-jakie-kolumny/

Witaj,

połączenie Cyrus z Dynaudio kilkukrotnie stosowaliśmy i moim zdaniem jest optymalne. W Twojej konfiguracji sprzętowej i pomieszczeniu zdecydowanie polecam DYNAUDIO FOCUS 260, chociaż zwróciłbym także Twoją uwagę na kolumny Xavian XN 270 Evoluzione (są to kolumny podstawkowe, jednak bez żadnych problemów optymalnie nagłośnią Twoje pomieszczenie) lub zupełnie inna szkoła brzmienia - Harbeth Super HL5.

Wszystko jest dostępne od ręki w salonie, zapraszam na odsłuchy. Oczywiście istnieje możliwość bezpłatnego wypożyczenia, co daje jedyną możliwość dobrego wyboru do Twojej konfiguracji sprzętu oraz przede wszystkim do akustyki pomieszczenia odsłuchowego.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21, z chęcią przejechałby się do was do salonu, aczkolwiek z doświadczenia wiem że w większości przypadków akustyka pomieszczenia odsłuchowego w domu i w salonie znacznie się różni (nie wspominając o pozostałych elementach jak np. kable) dlatego jestem zwolennikiem (jeżeli jest możliwość) odsłuchu w domu

No właśnie, wspomniałeś o Focusach 260. Na poczatku myślałem o 220. Jaka jest różnica pomiędzy nimi?

Różnice są kolosalne. W bardzo duzym stopniu zmodernizowano przetworniki, jest łagodniejszy przebieg impedancji (w 220 II trzeba bylo naprawde, naprawde "dmuchnąć" żeby zagrały na odpowiednim poziomie, 260 sa znacznie latwiejsze do wysterowania).

Brzmieniowo: sa mniej "mulaste". To szybsza kolumna od poprzedniczki, znacznie bardziej zwiewna i przestrzenna.

Odsluch w domu jest mozliwy, ale nie chce naduzywac goscinnosci tego forum, i niepotrzebnie irytowac uzytkownikow. To nie miejsce by o tym rozmawiac.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 9 miesięcy później...

Słyszałem Cyrusy Mono X z Focusami 260. Mnie się nie podobało. Nie było nic co by mnie ujęło w tej konfiguracji.

Moje uznanie zdobyły M.A. Gx200, które pozwoliły monoblokom pokazać kapitalną fakturę i różnorodność partii basowych i nie przejaskrawiły góry pasma.

Z kolei PMC FB 1i jakby postawiły kropkę w temacie dźwięku, który mnie odpowiada ale tu widzę, że masz nieco inne od moich oczekiwań. Ja lubię dźwięk szybki i zrównoważony tak dalece na ile to możliwe.

Trzecie kolumny, na których słuchałem tych monobloków, to RLS Triton III. I tu było to co trzeba ale za to majestatycznie, ze znacząco bardziej obecnym basem i wybitną wręcz stereofonią.

Jeśli chodzi o zwinność basu to PMC zdecydowanie, bez wątpienia robią to najlepiej.

Ale potęgę tego podzakresu i to w sposób wcale nie ociężały ( to wielka zasługa tych monobloków Cyrusa) pokazały RLSy.

Obie te konstrukcje cieszą się znakomitym, otwartym sposobem przedstawienia średnicy.

M.A. Gx 200 w trakcie moich odsłuchów to model najbardziej kolorowy i najbardziej "audiofilski", ciekawy, urzekający. Ja jednak oczekuję wierności przekazu, która nie zawsze polega na pięknie. A już w ogóle nie na upiększaniu. I dlatego właśnie Focus 260 wzbudził moją dezaprobatę w tej konfiguracji.

Wielkie dzięki za opis!

a słuchałeś może Heeda dzielonego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miałem integre bez x2, jestem ciekaw na ile robi się szybsza i mocniejsza dzielonka lub mono

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.