Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w przerobieniu zwrotnicy JBL 3110

Azus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kiedyś zakładałem wątki, dotyczące skromnego basu w 15" przetworniku JBL. Okazało się , że zwrotnica JBL 3110 jest przystosowana do przetwornika 16 Ohm-owego, a ja mam przetwornik 8 Ohm. I mam prośbę w pomocy wykonania zwrotnicy, tylko do głośnika basowego o impedancji 8 Ohm.Tu jest schemat zwrotnicy JBL 3110, 16 Ohm-owej co trzeba zrobić, a by zwrotnica była dostosowana do 8 Ohm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj jest poświęcony wątek temu problemowi.

Ukryta Zawartość

Za pomoc będę wdzięczny.

A cha, prawdopodobnie zwrotnica JBL 3120 jest 8 Ohm, czy ten schemat coś zmieni w w basie?...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Kiedyś zakładałem wątki, dotyczące skromnego basu w 15" przetworniku JBL. Okazało się , że zwrotnica JBL 3110 jest przystosowana do przetwornika 16 Ohm-owego, a ja mam przetwornik 8 Ohm. I mam prośbę w pomocy wykonania zwrotnicy, tylko do głośnika basowego o impedancji 8 Ohm.Tu jest schemat zwrotnicy JBL 3110, 16 Ohm-owej co trzeba zrobić, a by zwrotnica była dostosowana do 8 Ohm.

Ukryta Zawartość

A tutaj jest poświęcony wątek temu problemowi.

Ukryta Zawartość

Za pomoc będę wdzięczny.

A cha, prawdopodobnie zwrotnica JBL 3120 jest 8 Ohm, czy ten schemat coś zmieni w w basie?...

Wymien cewke 12982 na 1,5 mH kondensator 10434 na 25 uF kondensator 10359 na 29 uF i rezystor 84151 na 5 ohm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymien cewke 12982 na 1,5 mH kondensator 10434 na 25 uF kondensator 10359 na 29 uF i rezystor 84151 na 5 ohm.

Głośnik jest 2225H 8 Ohm, będzie bardziej wyeksponowany? Przepraszam ale lubię uderzenie, jeśli tak to zamawiam części w Polinku.

W tej chwili glosnik 8 ohm wchodzi w pasmo sredniotonowe, po zmianie elementow bedzie odtwarzal zakres czestotliwosci przewidziany przez konstruktora. Wiec bedzie wiecej niskich tonow.

W tej chwili glosnik 8 ohm wchodzi w pasmo sredniotonowe, po zmianie elementow bedzie odtwarzal zakres czestotliwosci przewidziany przez konstruktora. Wiec bedzie wiecej niskich tonow.

Dzieki , może w przyszłym tygodniu będę miał części o efektach powiadomię.Jak będzie wszystko OK! to pijemy G.Granta.

Glurak skąd wziołeś te wszystkie wartości elementów? Mierzyłeś to jakoś? Przeliczałes? Czy wszystko z głowy?

Poprostu w komorze bezechowej mierzymy mikrofonem pomiarowym przebieg charakterystyki i dobieramy elementy zwrotnicy.

Dzięki za informacje. Wiem doskonale jak przebiega pomiar kolumny, zajmuje sie tym na codzień. Pytałem o co innego.

Czy pomierzyłes ten konkretny model kolumny z tak przerobioną zwrotnicą, że możesz mieć pewność iż wartości elemnetów które podałeś są prawidłowe?

Dzięki za informacje. Wiem doskonale jak przebiega pomiar kolumny, zajmuje sie tym na codzień. Pytałem o co innego.

Czy pomierzyłes ten konkretny model kolumny z tak przerobioną zwrotnicą, że możesz mieć pewność iż wartości elemnetów które podałeś są prawidłowe?

Tak sie sklada ze troche ponad dwa lata temu przerabialem znajomemu te wlasnie zwrotnice. Mial ten sam problem, glosniki 16 ohm ciezko dostac wiec kupil 8 ohm. Najpierw z grubsza przeliczylem wartosci elementow, a potem dobieralismy je dokladnie podczas odsluchow i pomiarow, naturalnie nie w komorze bezechowej lecz w salonie ok. 35 qm wytlumionym czym sie dalo.

Witam. A cewkę jaką mam zamówić, rdzeniową, tak jak są stosowane w tych zwrotnicach i jakiej mocy rezystor?

Witam. A cewkę jaką mam zamówić, rdzeniową, tak jak są stosowane w tych zwrotnicach i jakiej mocy rezystor?

Rezystor wystarczy o mocy 7W, ale mozna dac 11W. Cewka powietrzna jest naturalnie lepsza ale musi byc nawinieta drutem co najmnie 1,3 mm.

Rezystor wystarczy o mocy 7W, ale mozna dac 11W. Cewka powietrzna jest naturalnie lepsza ale musi byc nawinieta drutem co najmnie 1,3 mm.

A mam się trzymać schematu tak jak JBL 3110 czy JBL 3120?

Głupoty napisłem więc musiałem usunąć, dobrze że nikt nie zdążył przeczytać:)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Tak sie sklada ze troche ponad dwa lata temu przerabialem znajomemu te wlasnie zwrotnice. Mial ten sam problem, glosniki 16 ohm ciezko dostac wiec kupil 8 ohm. Najpierw z grubsza przeliczylem wartosci elementow, a potem dobieralismy je dokladnie podczas odsluchow i pomiarow, naturalnie nie w komorze bezechowej lecz w salonie ok. 35 qm wytlumionym czym sie dalo.

Komu przerabiałeś te zwrotnice może ja je mam,... kupiłem w Warszawie u pana Jarka.

A drut 1,4mm może byc? bo w Akkusie nie mają 1,3mm

Czekam na części, może dzisiaj dojdą, Glurak, a jaki prawidłowy litraż obudowy, powinien być do głośnika 2224H JBl, bo wszędzie są podawane inne parametry, taka optymalna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.