Skocz do zawartości
IGNORED

G. Schmidt "Currenl dumping amplifier"

marusmk

Rekomendowane odpowiedzi

Jest sobie taka konstrukcja jak w tytule o schemacie jak niżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Próbowałem coś o niej znaleźć, ale na necie o nim cicho sza-przynajmniej na zachód od nas.

Na wschodzie znalazłem trochę więcej.

Ale tak czy siak-nie łapie elektroniki nawet po polsku-więc i to nie za wiele daje.

Schemat po zmianach jaki znalazłem przedstawia się jak niżej:

post-20643-0-38772200-1317492417_thumb.png

Na rosyjskim forum zbiera dobra opinie za piękny bas (po zmianie tranzystorów końcowych), głębie i rozdzielczość.

Ma zostawiać w tyle wszelkie konstrukcje scalone i hybrydy, a i porównywany jest z wieloma uznanymi konstrukcjami (nie pisze jakimi bo zaraz wojna będzie).

Myślę o sprawdzeniu tej konstrukcji z racji jej prostoty, ale wiem już, że prostota na schemacie często jest złudna :)

Dlatego prosił bym o jakieś zdanie i ewentualne uwagi.

Z tego co doczytałem to diody D1 i D2 po zmianie tranzystorów np. na 2SA1943/2SC5200 powinny być zmienione na typy o niskim napięciu wstecznym.

Miały by to być diody Schottkiego?

Oraz że powinny być umieszczone na radiatorze dla stabilizacji termicznej tr. końcowych.

To znaczy że przy Darlingtonach mogą być te 1N4148 a tylko inne przy pojedynczych?

Pytam bo myślę sprawdzić w pierwszej kolejności na tych TIPach bo tanie jak barszcz :)

Diody zenera mają być podobno dobrane dla minimalizacji offsetu, a może dodać lepiej regulację już na WO (no bo w schemacie brak takowej a przypuszczam że przydała by się chyba):

post-20643-0-67309600-1317492491_thumb.png

Trochę o tym typie konstrukcji pod linkiem:

Ukryta Zawartość

Coś kiedyś o takim układzie pisał kiedyś Feszczuk chyba w swojej książce.

Oryginalny opis był w Elektor, 1979, Nr 7/8 ale nie mogę namierzyć.

PCB coś w tym stylu myślę:

post-20643-0-98213700-1317492574_thumb.png

Acha-że niby dodanie diody jak niżej również wpływa na plus co do dźwięku:

post-20643-0-96542000-1317492641_thumb.gif

No i proszę znawców o wydanie opinii z uwzględnieniem tego iż wiem że to nie jest jakaś wybitna/audiofilska konstrukcja (przynajmniej ten schemat) :)

Warto się w to ładować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86956-g-schmidt-currenl-dumping-amplifier/

Jest to ta sama koncepcja co w Quad-ach (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) korekcja w przód - feedforward. Stopień wyjściowy pracuje tutaj w klasie B i zaczął bym od zamiany na AB przez zastąpienie wspomnianych diod standardowym układem powielacza na tranzystorze. Kluczem do sukcesu będzie zestrojenie korekcji na minimum THD (L1, C3 ).

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

.................... Kluczem do sukcesu będzie zestrojenie korekcji na minimum THD (L1, C3 ).

Czyli nie posiadając oscyloskopu można sobie pomarzyć o prawidłowym zestrojeniu?

Wystarczy dobra karta dźwiękowa w kompie :) Ta klasa AB nie jest konieczna ale jak nie będziesz miał czym zestroić to lepiej puścić trochę prądu przez te tranzystory. Jak w sadzisz takie wartości jak na schemacie będzie działać tyko nieco gorzej :) Myślę że watro wymienić tego 741 czy tl071 na coś nowszego bo ich zniekształcenia nie są korygowane przez korekcję i cały wzmacniacz będzie miał nie lepsze parametry jak ten opek :) Myślę że np LME49710 powinien się wpasować :)

W sadzając za rezystor 22om potencjometr pewnie też dało by się wygodnie stroić.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

To już coś.

Działam na linuksie i znalazłem taki program:

Ukryta Zawartość

Fotki wykresów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) screenshots/

Widzę że na trzeciej fotce jest to "Harmonics" :)

O takie coś chodzi?

R7 i R8 to regulacja prądu?

A na czym to mierzyć, wpiąć się w kolektory końcowych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ksiązce M. Feszczuka układ ten wyglądał tak (rysunek po prawej):

Ukryta Zawartość

-----------------------

Można do tego układu przerabiajac go na kalse AB dodać rezystory emiterowe? Nie byłoby problemu z mierzeniem pradu spoczynkowego i chyba poprawilaby sie stabilnosc temperaturowa.

post-26676-0-58107800-1317506072_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Trochę fachowej chińszczyzny w tym temacie znalazłem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można do tego układu przerabiajac go na kalse AB dodać rezystory emiterowe? Nie byłoby problemu z mierzeniem pradu spoczynkowego i chyba poprawilaby sie stabilnosc temperaturowa.

Nawet trzeba ~0.22om. Tranzystor powielacza powinien być zwarty kondensatorem ~1uF no i C2 musi być podłączony kolektorów VT4,3.

A na czym to mierzyć, wpiąć się w kolektory końcowych?

Co mierzyć ?

Jak prąd spoczynkowy to trzeba się A-mierzem wpiąć w kolektory tranzystorów wyjściowych i tak dobrać R7,R8 żeby nie płynął przez nie prąd.

1. Można dać większe rezystory emiterowe (0,5 ohm)? Czytałem (niestety, tylko czytałem), że większa wartość poprawia stabilność temperaturową kosztem niewielkiego spadku mocy.

2. Zawsze mnie zastanawiał ten kondnestaor między bazami tranzysotorów mocy - z tego co czytałem (tu również nie mam żadnej wiedzy praktycznej) to "zapewnia on sterowanie baz obu tranzystorów wyjściowych sygnałem o tej samej amplitudzie". Tzn. co się dzieje gdy go nie ma?

3.

Co mierzyć ? Jak prąd spoczynkowy to trzeba się A-mierzem wpiąć w kolektory tranzystorów wyjściowych i tak dobrać R7,R8 żeby nie płynął przez nie prąd.

A nie można normalnie zmierzyć spadku napięcia na rezystorach emiterowych i przeliczyc prąd spoczynkowy z praw Ohma?

4. Jeśli układ który tu załączyłem jest ok, to biorę się za składanie go (trzeba tylko nieco przerobic pcb).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak teraz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale gafe strzeliłem, az wstyd. Nie o te diody chodziło.

Tak jak teraz, czy polaczenie miedzy VT3 i VT 4 ma wygladac inaczej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pod koniec lat 1970siatych budowalem tego typu wzmacniacz. Oczywiscie caly tranzystorowy. Cala sztuka polega na dostrtojeniu ukladu LRC a praktycznie LC. Jak nie masz oscyloskopu to rosyjska ruletka. Prawidlowo dostrojony gra dobrze ale moim zdaniem sa lepsze i bardziej "przystepne"projekty.

pozdrawiam,

A to przerobienie stopnia wyjsciowego na klase AB nie zalatwi sprawy?

Karta dzwiekowa bedzie waskim gardlem przy pomiarach za pomoca komputera...

No to ja odpuszczam, przynajmniej na razie.

Muszę coś obczytać o pomiarach chociażby za pomocą komputera.

Nie chciałem Cię zniechęcać, już na początku tematu, ale ...

Zrobiłem wzmacniacz wg. poniższego schematu.

Był opublikowany w miesięczniku Praktyczny Elektronik nr 1/98 - mam to wydanie do dziś.

Autor R.K. (tylko tyle).

Wzmacniacz nie wzbudził we mnie jakiegoś wyjątkowego uznania.

Owszem, grał, ale bez finezji.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.........................

Trzeba było :)

Swoją drogą czemu u ruskich ma dobrą opinię-inaczej słyszą :)

Tak jak teraz, czy polaczenie miedzy VT3 i VT 4 ma wygladac inaczej?

Z tego co widzę to teraz jest OK.

Martwi mnie tylko jaki powinien być prąd spoczynkowy sterujących. "Pompują" one prąd baz wyjściowych który może być nawet rzędu dziesiątek czy nawet setek mA przy beta drop tranzystorów wyjściowych plus prąd korekcji który też może być sporą częścią prądu obciążenia. Przydało by się żeby pracował w klasie A ~jakieś 100mA powinno styknąć ale tranzystory drivera muszą mieć wtedy spory radiator.

Prawidlowo dostrojony gra dobrze ale moim zdaniem sa lepsze i bardziej "przystepne"projekty.

Przez to strojenie nikt już nie stosuje tego rozwiązania chociaż w latach 70-80 było bardzo popularne.

(Sansui, Yamaha, Denon, Technics.. )

A to przerobienie stopnia wyjsciowego na klase AB nie zalatwi sprawy?

Poprawi ale całkiem nie załatwi. Strojenie korekcji jest bardziej istotne dla niskich częstotliwość dla wyższych zaczną już się pojawiać takie rzeczy jak wzrost impedancji stopnia sterujące... które zaczną rozwalać balans.

Zrobiłem wzmacniacz wg. poniższego schematu.

Był opublikowany w miesięczniku Praktyczny Elektronik nr 1/98 - mam to wydanie do dziś.

Autor R.K. (tylko tyle).

Wzmacniacz nie wzbudził we mnie jakiegoś wyjątkowego uznania.

Owszem, grał, ale bez finezji.

Tylko co ma piernik do wiatraka ? Przecież to inny wzmacniacz.

Nie dziwię się jak miałeś ten bezpiecznik na wyjściu :)

Z tego co widzę to teraz jest OK.

Martwi mnie tylko jaki powinien być prąd spoczynkowy sterujących. "Pompują" one prąd baz wyjściowych który może być nawet rzędu dziesiątek czy nawet setek mA przy beta drop tranzystorów wyjściowych plus prąd korekcji który też może być sporą częścią prądu obciążenia. Przydało by się żeby pracował w klasie A ~jakieś 100mA powinno styknąć ale tranzystory drivera muszą mieć wtedy spory radiator.

A te Bd 139/140 wystarczą, czy lepiej dac cos wytrzymalszego? Jesli tak to co?

Poprawi ale całkiem nie załatwi. Strojenie korekcji jest bardziej istotne dla niskich częstotliwość dla wyższych zaczną już się pojawiać takie rzeczy jak wzrost impedancji stopnia sterujące... które zaczną rozwalać balans.

No cóż, nie wiem czy wady tego wzmacniacza deklasuja go w porownaniu z innymi, czy to jak kazdy inny ma swoje plusy i minusy. Nie pozostaje mi nic innego ja sprawdzic to samodzielnnie. Złoże najpierw jedną końcówkę, a jak będzie ok, to zrobie komplet stereo. Wiekszosc elementów i tak mam, wiec jak cos to strata bedzie niewielka.

PO co sie meczyc z tym kiepskim ukladem. W to miejsce polecilbym to do czego doszedl Piotr Gorecki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oczywiscie nalezy jedynie zmodyfikowac zasilacz na typowy jak w konwencjonalnych wzmacniaczach.

Ukryta Zawartość

Ale śmieszne Panie profesorze.

Wiatrak miele mąkę na pierniki.

Napisałem coś nie tak ? Przecież wkleiłeś schemat tylko podobny ale nie mający wiele wspólnego z tematowym układem.

A te Bd 139/140 wystarczą, czy lepiej dac cos wytrzymalszego? Jesli tak to co?

O rety !. Przecież te TIP-y to darligtony są, spojrzałem tylko na schemat a tam są narysowane jak zwykłe. Moja powyższa pisanina o prądzie baz tranzystorów wyjściowych jest nieaktualna. Ale dobrze jak popłynie tam jednak kilkadziesiąt mA. Wystarczą.

1. Można dać większe rezystory emiterowe (0,5 ohm)? Czytałem (niestety, tylko czytałem), że większa wartość poprawia stabilność temperaturową kosztem niewielkiego spadku mocy.

Tak ale kosztem większej rezystancji wyjściowej która jest w przybliżeniu równa ~ 0.5 * (Re + 0.025/Ie)

Tutaj wystarczy że puścisz nawet pojedyncze mA prądu przez tranzystory wyjściowe. Te rezystory mogą mieć 0.1 góra 0.22 oma.

2. Zawsze mnie zastanawiał ten kondnestaor między bazami tranzysotorów mocy - z tego co czytałem (tu również nie mam żadnej wiedzy praktycznej) to "zapewnia on sterowanie baz obu tranzystorów wyjściowych sygnałem o tej samej amplitudzie". Tzn. co się dzieje gdy go nie ma?

Zwarcie układu biasu kondensatorem jest konieczne bo jego impedancja rośnie wraz z częstotliwością.

No cóż, nie wiem czy wady tego wzmacniacza deklasuja go w porownaniu z innymi, czy to jak kazdy inny ma swoje plusy i minusy. Nie pozostaje mi nic innego ja sprawdzic to samodzielnnie. Złoże najpierw jedną końcówkę, a jak będzie ok, to zrobie komplet stereo. Wiekszosc elementów i tak mam, wiec jak cos to strata bedzie niewielka.

Wszystko ma wady i zalety. Zaletą korekcji w przód jest brak pętli a więc brak kłopotów ze stabilnością z którymi trzeba się mierzyć przy globalnym sprzężeniu zwrotnym. Wada trzeba stroić.

PO co sie meczyc z tym kiepskim ukladem. W to miejsce polecilbym to do czego doszedl Piotr Gorecki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oczywiscie nalezy jedynie zmodyfikowac zasilacz na typowy jak w konwencjonalnych wzmacniaczach.

Ale panowie to kompletnie inna koncepcja !

Ten wzmacniacz będzie miał niewielką moc ze względu na ograniczenie zasilania OP-ampa +-15V.

Ukryta Zawartość

Pelny opis jest tu:

Ukryta Zawartość

Ale panowie to kompletnie inna koncepcja !

Ale moim zdaniem znacznie lepsza.

Ten wzmacniacz będzie miał niewielką moc ze względu na ograniczenie zasilania OP-ampa +-15V.

Dla zwiekszenia mocy mozna rozbudowac stopien mocy np. ze wzmocnieniem x2.

Ukryta Zawartość

Ale moim zdaniem znacznie lepsza.

W tematowym wzmacniaczu jest korekcja w przód we wzmacniaczu Pana Piotra tradycyjne globalne sprzężenie zwrotne. Co jest lepsze ? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi.

Tematowy układ jest ciekawy we wzmacniaczu Pana Piotra nic ciekawego nie ma.

Takie rozwiazanie jest o tyle lepsze, ze moze miec dwie petle sprzezenia zwrotnego, a stopien mocy ze wzmocnieniem x2 - 3 byc moze bedzie stabilny bez kompensacji. Nalezalo by to sprawdzic!!

No i z analogi wynikalo by ze TIM praktycznie prawie zaden.

O rety !. Przecież te TIP-y to darligtony są, spojrzałem tylko na schemat a tam są narysowane jak zwykłe. Moja powyższa pisanina o prądzie baz tranzystorów wyjściowych jest nieaktualna. Ale dobrze jak popłynie tam jednak kilkadziesiąt mA. Wystarczą.

Heh, tez myslalem, ze to pojedyncze bipolarne. A jest sens przerabiać go pod MJE3055/2955? Oczywiscie z nieco wiekszym pradem spoczynkowym. Choć te TIPy drogie nie sa wiec moze nie ma sensu sie bawic (akurat MJE mam pokazna ilosc, a tipy musze kupic ;) )

Asertywny, koncepcja o ktorej mowisz zblizona jest do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ilustracja po lewej).

Tylko tu jest chyba wzmocnienie w stopniu wyjsciowym 10V/V

Ukryta Zawartość

Dla zwiekszenia mocy mozna rozbudowac stopien mocy np. ze wzmocnieniem x2.

Czyli zbudować nowy wzmacniacz. Który nie będzie już taki prosty.

Takie rozwiazanie jest o tyle lepsze, ze moze miec dwie petle sprzezenia zwrotnego, a stopien mocy ze wzmocnieniem x2 - 3 byc moze bedzie stabilny bez kompensacji. Nalezalo by to sprawdzic!!

No właśnie. Stopień wyjściowy z lokalnym dużym nfb będzie wewnątrz pętli nfb szybkiego wzmacniacza operacyjnego - nie będzie prosto to ustabilizować a co najważniejsze zagwarantować stabilności w każdych warunkach i na każdym obciążaniu.

Heh, tez myslalem, ze to pojedyncze bipolarne. A jest sens przerabiać go pod MJE3055/2955? Oczywiscie z nieco wiekszym pradem spoczynkowym. Choć te TIPy drogie nie sa wiec moze nie ma sensu sie bawic (akurat MJE mam pokazna ilosc ;) )

Nie ma sensu.

No właśnie. Stopień wyjściowy z lokalnym dużym nfb będzie wewnątrz pętli nfb szybkiego wzmacniacza operacyjnego - nie będzie prosto to ustabilizować a co najważniejsze zagwarantować stabilności w każdych warunkach i na każdym obciążaniu.

Nie napisalem tego nazbyt dobitnie, bo sadzilem, iz jest to oczywiste. Otoz wzmacniacz operacyjny bylby objety wlasna petla sprzezenia, natomiast stopien mocy z bardzo malym wzmocnieniem z wlasna petla. Dalo by to chyba jeszcze wieksza szybkosc niz uzyskal to Gorecki!!!

No ale sa tacy, ktorzy boja sie "szybkiej jazdy".

Asertywny, koncepcja o ktorej mowisz zblizona jest do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ilustracja po lewej).

Tylko tu jest chyba wzmocnienie w stopniu wyjsciowym 10V/V

Tylko w tym rozwiązaniu oprócz lokalnego sprzężenia stopnia mocy, całość i tak jest spięta sprzężeniem. Natomiast AD817, a jeszcze lepiej AD818 przy wzmocnieniu np. 20dB nie wymaga kompensacji i przy min. 50mA prądzie wyjściowym można zastosować mniej tranzystorów w stopniu mocy (zwłaszcza przy HEXFET) i spiętych lokalną pętlą dającą 6-10dB wzmocnienia bez kompensacji, może dać niezłe przyspieszenie. No i oczywiście znacznie zmniejszy TIM.

No i zasilanie AD można podnieść do +/-18V, przez co dodatkowo jeszcze zyskujemy!!

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.