Skocz do zawartości
IGNORED

G. Schmidt "Currenl dumping amplifier"

marusmk

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczy dobra karta dźwiękowa w kompie :)..................

Nakieruj na jakieś oprogramowanie/metody pomiaru.

Kurnia-jest tego tyle na necie że głupieje już :)

A może jaki ocyloskop kupić tani-ot choćby coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nadmienie że chodzi o prawidłowe zestrojenie układów a nie prace konstruktorskie :)

Jak piszesz-skrośne sprawdzić, symetrię sinusoidy, czyli podstawowe sprawy.

Ukryta Zawartość

Nie napisalem tego nazbyt dobitnie, bo sadzilem, iz jest to oczywiste. Otoz wzmacniacz operacyjny bylby objety wlasna petla sprzezenia, natomiast stopien mocy z bardzo malym wzmocnieniem z wlasna petla. Dalo by to chyba jeszcze wieksza szybkosc niz uzyskal to Gorecki!!!

Tylko po co ?

Ale nie widzę przeszkód zakładaj nowy wątek i do dzieła !

No i oczywiście znacznie zmniejszy TIM.

A nie lepiej od razu pójść w CFA albo coś takiego :

Ukryta Zawartość

W nich TIM praktycznie nie ma.

PS. Tematowy układ też da się przerobić i mieć setki V/us.

Natomiast AD817, a jeszcze lepiej AD818

Może lepiej LM6171 czy LM7171 :)

(ilustracja po lewej).

Po prawej też :)

Nakieruj na jakieś oprogramowanie/metody pomiaru.

SpectraLab wersja z 98 roku jest gdzieś na necie.

audioTester czy coś takiego.

Metoda jest prosta. Na wyjście wpinasz dzielnik 1:10 (z małych rezystancji góra kilka kom inaczej będzie łapać szumy, śmieci) przykładowo żeby karty nie spalić na wejście potencjometr żeby można było regulować poziom bez utraty rozdzielczości A/D D/A, wpinasz wzmacniacz między wy we katy ustawiasz poziomy i odczytujesz wynik :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rys 1.3 :)

A może jaki ocyloskop kupić tani-ot choćby coś takiego:

Cena i opis sugeruje że trup.

Jak piszesz-skrośne sprawdzić, symetrię sinusoidy, czyli podstawowe sprawy.

Na oscyloskopie zobaczysz dopiero grube % zniekształceń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Może lepiej LM6171 czy LM7171 :)

Chyba lepiej, można by jeszcze rozważyć AD811, ale to już kwestia "kosmetyki". Zastosowanie OPA upraszcza układ i zmniejsza ilość rezystorów do kilku sztuk, a wówczas można sobie pozwolić np. na Caddock'i.

Ja jeszcze nie zmierzyłem się z tym wzmacniaczem (niestety mam wiele pozaczynanych i niedokończonych projektów, jednak nie straciłem niz zainteresowania.

Znalazłem taki pdf jak w załączniku

I tam stoi napisane po przełożeniu na polski:

Jeśli podoba Ci się bas [....] ale mniej dynamiczny - wstaw na wyjście komplementarną parę 2SA1943/2SC5200.

Czegoś tu nie rozumiem, Raven kilka postów wyżej pisał, że nie można zamienić (tzn można ale za dużo zachodu z tym) wyjściowych darlingotnów na zwykle tranzystory (mje 2055/3055), tu jest napsiane że można. ??

Znalazłem schemat i płytkę, zamieszczoną na forum przez autora tematu:

Ukryta Zawartość

oraz na forum naszych wschodnich przyjaciół:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Znalazłem taki pdf jak w załączniku

Ruski to dla mnie język obcy :)

Jeśli podoba Ci się bas [....] ale mniej dynamiczny - wstaw na wyjście komplementarną parę 2SA1943/2SC5200.

Czegoś tu nie rozumiem, Raven kilka postów wyżej pisał, że nie można zamienić (tzn można ale za dużo zachodu z tym) wyjściowych darlingotnów na zwykle tranzystory (mje 2055/3055), tu jest napsiane że można. ??

W zasadzie 2sc5200/2sa19.. możesz wsadzić bo one mają betę co najmniej 100 w sporym zakresie prądów kolektora (do ~5A) I licząc przykładowo 50W mocy wyjściowej na 4om to prąd 5Ap, prąd bazy zakładając to 100 wzmocnienia będzie 50mA czyli spokojnie drivery pozostaną w klasie A. Dla 2n3055 wzmacnianie prądowe dla 5A będzie rzędu 20 lub mniej, potrzebny prąd bazy to już ponad 0.25A. Więc obciążenie stopnia sterującego będzie już znaczące i będzie on generował spore zniekształcenia.

TL071 średnio się nadaje do tego układu bo ma on na wejście włączoną rezystancję ~160om . TL081 już będzie lepszy. Prąd drivera można łatwo w przybliżeniu określić. Na rezystorach w łączonych w zasilanie prąd spoczynkowy WO wytworzy spadek napięcia Iz * R7. Prąd drivera ~((Iz * R7) - Ube) / R15.

Zakładając że chcemy prąd drivera 50mA a R15 ma 15om i prąd zasilania WO 1.8mA to R7 powinien mieć ~470om.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Dzięki za pomoc:)

MJE o którch wspominałem mają betę ok 100 do ok 1 A, w tym zastosowaniu w którym ten wzmacniacz miałby być (zasilanie tweetera i midwoofera) większych prądów nie przewiduje. Płytka pod "zwykle" trany nieco sie różni i tam R7 jets tylko nieznacnzie mniejszy od wartości która zaproponowałeś (430ohm vs. 470 ohm). Teraz to juz chyba nie mam sie co zastanawiac , pora przystapic do skladania tego wynalazku.

El sueño de la razón produce monstruos.

Przy tych 2SA1943/2SC5200 pamiętaj o zmianie :

"Z tego co doczytałem to diody D1 i D2 po zmianie tranzystorów np. na 2SA1943/2SC5200 powinny być zmienione na typy o niskim napięciu wstecznym.

Miały by to być diody Schottkiego?

Oraz że powinny być umieszczone na radiatorze dla stabilizacji termicznej tr. końcowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.