Skocz do zawartości
IGNORED

Tranzystory mocy Denon PMA-700AE

crash50

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z tranzystorami Darlingtona 2SD2083/2SB1383. Nie mozna nigdzie kupić sparowanych. Kupiłem 4 tranzystory Sankena(takie sa niby oryginalnie), dobrałem "do pary", pochodziły miesiac i padły. Wiem ze parowanie z 4 nie daje rewelacyjnych rezultatów ale zawsze cos, niesparowana para pochodziła 1 dzień. A kupowanie 20 tranzystorów zeby sparowac to juz spory wydatek. Jakby ktoś miał taka parke z jakiegoś wzmacniacza to chetnie kupie. Starsze modele również pracowały na takich. W polsce nie do dostania. Znalazłem w Helsinkach oO ale nie wysyłaja za granice, z reszta słabo sie to kalkuluje. W sklepach internetowych sa jakieś panasonica, po ok 100zł za sztuke, ale nie sparowane tez nie wiadomo jak długo wytrzymają. Nie kumam tego jak jakas czesc wystepujaca w wielu urzadzeniach nowych jak i starych moze byc niedostepna:(!

https://www.audiostereo.pl/topic/87114-tranzystory-mocy-denon-pma-700ae/

A moze powodem padniecia tranzystorow nie byl brak parowania, a np. zla jakosc tzw. podrobek, a moze jakies inne przyczyny, np. za duzy prad zerowy, czy zle odprowadzenie ciepla,

Po primo koloego zle szukasz ja tam znalezłem w polsze od kopa 2 sklepy :) gdze chyba są ale to juz trzeba zweryfikować (w jednym nawet w parach)

A to czy to org czy podróbki ??? To już inna historia

Po za tym palenie chyba nie jest spowodowane samymi tranzystorami może faktycznie prąd spoczynkowy za duzu ale to się wtedy cholernie grzeje...

Może coś jeszcze powoduje uszkodzenie .... ale to przyczyn moze być wiele

Podrabiane tranzystory są całkiem prawdopodobną przyczyną "palenia się". Jak wpiszesz sobie fake lub counterfeit tranzistors, znajdziesz dużo na ten temat, aż się włos na głowie jeży

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Przykłady dla porównania podróbek i oryginałów

Nie kumam tego jak jakas czesc wystepujaca w wielu urzadzeniach nowych jak i starych moze byc niedostepna:(!

Może być trudno dostępna ponieważ wiele firm wraz z opracowywaniem nowych wycofują stare modele z produkcji. Tak to już jest w przemyśle nie tylko elektronicznym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1442-0-14613700-1317992571_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

To moze lepiej dobrać jakiś nowy TYP ?

Z drugiej strony są firmy (ON dawniej motorola) które jakoś z powodzeniem przez wiele lat produkują jeden model tranzystora i nic im nie szkodzi

To moze lepiej dobrać jakiś nowy TYP ?

Zwykle nowe typy są sugerowane przez firmę, jeśli ta wycofuje starsze typy.

• 3 tygodnie później...

W odpowiedzi na wasza dyskusje:

Wycofanie tranzystorów bo są stare?? Przecież nowe urządzenia są budowane na tych właśnie tranzystorach.

Do kolegi który twierdzi ze źle szukam:

Pytałem w nie jednym, nie dwóch i nie 5 sklepach z częściami elektronicznymi... w każdym taka sama odpowiedź "w Polsce nie do dostania". A skoro Ty znalazłeś to podaj linki. Większość sklepów podaje nawet, aby zamawiać jeden z drugim w "parze", jednak parowane nie są i jakość też wątpliwa. Od kopa też znalazłem te dwa sklepy, tranzystory nie są parowane. Właśnie w jednym z tych dwóch kupiłem po 2 szt.

Oryginalny sprzęt,prąd spoczynkowy ustawiony identyczny jak na drugim, sprawnym kanale. Przy dosyć mocnym obciążeniu, wzmacniacz praktycznie się nie grzeje.

Znalazłem jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parowane to one niestety też nie są. Ale chyba właśnie nie chodzi tutaj o samo parowanie, tyle co o dobrą jakość tranzystorów. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi tranzystorami, proszę o pomoc:) czy warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego nie znasz rynku podzespołów....

Pewne elementy (niech będą to te tranzystory) są produkowane w seriach ... nie masowo jak bułki.

Dla przykładu firma marantz potrzbuje 10000 tys par tranzystorów taka firma IoR powiada nie ma problemu wyprodukujemy dla was serię takich elementów.....

I firma M otrzymuje taką ilość jeśli firma prod ma wiecej to wrzuci na rynek jeśli nie to po prostu więcej nie ma ...

Inna kwestia to podróbki .... których w przypadku tranzystorów mocy jest po prostu olbrzymia ilość .....

Niestety takie fake-i to tylko problem a że chinole sprytne są i zwietrzyły interes ,.....

Teraz pytanie co ma zrobić nieszcześnik co mu padnie takie cudo .

1. Poszukać serwisu firmowego (ale takiego chyba w polsce żadna firma nie ma) na ogół to są firmy niezależne od producenta ale mają stosowne umowy serwisowe. Włożą co będą mieli na stanie tj fake-ka

2. Samemu szukać elementów .... ale i tak 99 % to ...

3. Zdobyć inny tranzystor orginalny i dostosować układ (najlepszy pomysł choć nie najprostszy)

Polecam tranzystory On-semi .... można tam w ramach programu samplowego zdobyć 10 różnych elementów (po kilka kilkanaście sztuk) za jedyna 20 USD.

Jeśli tam sobie nie dobierzymy tranzystora pozostaje nam ... farnell, digikey itd

• 2 tygodnie później...

Przyznaje nie znam rynku podzespołów i szczerze nie myslalem o tym w ten sposób. Sprobuje narazie kupić te parowane z e-bay'a i zobaczymy czy pochodza i na jak dlugo. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi:)

• 1 miesiąc później...

Kupiłem te tranzystorki na e-bay'u, pochodziły tydzień. Dwa dni nie używania sprzętu, przy próbie włączenia transformator dostał obciążenia i spalił bezpiecznik, oczywiście znowu zwarcie na tranzystorach mocy. Dodam, że były to podróbki po 25 zł sztuka. Jeśli ktoś posiada z demontażu takie tranzystory, to proszę o informacje, napewno się dogadamy, bo te części są NIE DO KUPIENIA!.

Znalazłem jeszcze dzisiaj ciekawą stronę...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie kupisz tych tranzystorów :)

możesz co najwyżej zastosować podobne

Ale chyba pisałem już o On semi

można sie skontaktować z sankenem Europe ....

[email protected]

może coś odpiszą ....

lub po prostu dobrać inny

gorzej jeśli tranzystor był robiony dla Denona co jest całkiem możliwe wtedy cały zapas może posiadać denon :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.