Skocz do zawartości
IGNORED

Richard Strauss- muzyka i jej nagrania.

sulpiryd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam fanów Ryśka!

Wypraszam sobie! ;) Rysiek (ewentualnie "Boski Ryszard") jest tylko JEDEN. Nazywa się Wagner i nie ma nic

wspólnego z żadnymi Elektrami. Co innego: "Rysiek Strauss", "Ryszard Strauss", "Perwersyjny Strauss" ;)

Samo "Rysiek" zgodnie z obowiązującą na forum AS perwersją i na mocy nadanej przez Wotana należy się

wyłącznie "Panu w beretce"!

Wpisujcie ulubione wersje Elektry i Salome - dzieł wielkopomnych...

Jak pisałem wcześniej, niesamowity Reiner. Na drugim miejscu, z pewną nieśmiałością zgłaszam Soltiego.

JazzyFan

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

Potwierdzam wielkie nagrania Reinera z Metropolitan Opera : Elektra z 1952 roku (dwa nagrania) Salome z 1949 i 1952

w stereo Solti mam tez żywe świetne nagranie Karajana chodzi o Elektrę wydane przez Orfeo.

Kawalera srebrnej róży upodobał sobie Carlos Kleiber (kilka nagrań).

Wypraszam sobie! ;) Rysiek (ewentualnie "Boski Ryszard") jest tylko JEDEN. Nazywa się Wagner i nie ma nic

wspólnego z żadnymi Elektrami. Co innego: "Rysiek Strauss", "Ryszard Strauss", "Perwersyjny Strauss" ;)

Samo "Rysiek" zgodnie z obowiązującą na forum AS perwersją i na mocy nadanej przez Wotana należy się

wyłącznie "Panu w beretce"!

Jak pisałem wcześniej, niesamowity Reiner. Na drugim miejscu, z pewną nieśmiałością zgłaszam Soltiego.

JazzyFan

E tam, wszystkie Ryśki to fajne chłopaki. Jako wyjście kompromisowe proponuję Ryśka W. nazywać Boskim, a Ryśka R. - Perwersyjnym. Mam za mało danych w temacie, ale niewykluczone, że Mitropoulos nie jest wcale gorszy od Reinera. Zna ktoś może jego koncertową Elektrę z 1949 r z Astrid Varnay?

• 4 miesiące później...

E tam, wszystkie Ryśki to fajne chłopaki. Jako wyjście kompromisowe proponuję Ryśka W. nazywać Boskim, a Ryśka R. - Perwersyjnym. Mam za mało danych w temacie, ale niewykluczone, że Mitropoulos nie jest wcale gorszy od Reinera. Zna ktoś może jego koncertową Elektrę z 1949 r z Astrid Varnay?

Do mnie, razem z Parsifalem dotarła wczoraj Elektra (Mitropoulos) z 1957. Jakość dźwięku niezła, są momenty, jednak nie powaliło mnie na kolana. Mam na półce Soltiego i wydaje się ciekawszy. Inge Borkh nie ma tego ekspresyjnego ognia co Nilsson :)) Przynajmniej takie mam wrażenia po dzisiejszym porannym odsłuchu. Zapuszczę sobie jeszcze na spokojnie Soltiego dla porównania "na świeżo".

41MQVNR4B8L._SL500_AA300_.jpg

JazzyFan

• 4 tygodnie później...

Ciekawa świeżynka. Genialny wagnerowski dyrygent, tym razem dyryguje dziełami swojego przyjaciela - Ryszarda Straussa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety Clemens Krauss, podobnie jak Reiner nie nagrał symfonii alpejskiej, a mogłoby to być coś ciekawego. Krauss z Wiedeńczykami potrafił uzyskiwać takie efekty..

JazzyFan

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• 3 miesiące później...

Miało być muzyczne przeżycie, a wyszło bidniutko.

Kupiłem kolejną świeżynkę. Elektrę w wykonaniu LSO prowadzoną przez Gergiewa

51m0RqNnTEL._SL500_AA300_.jpg

Gergiewa lubię średnio w repertuale Wagnera i sądziłem, że może w Straussie będzie to coś ciekawego i nowego. O ile np Mrawiński rewelacyjnie czuje Wagnera i jego unikalną frazę, to Gergiew ma jakiś dziwny, sztywny styl (Parsifal). Tutaj LSO gra świetnie, chociaż niektóre momenty czy tempa są właśnie dyskusyjne i w moim odczuciu psują efekt.

Jeanne-Michèle sopran Charbonnet jako Elektra jest płaska. Brak głębii, dramatu, za mało dysonansu. Cała płyta to takie w miarę poprawne nagranie z rewelacyjną jakością dźwięku. Nic szczególnego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.