Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer pd-9300 - proszę o opinie

casTLe

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję dobrej klasy odtwarzacza cd. Niekoniecznie nowego. Mam możliwość zakupu pioneera pd-9300. Podobno miał opinię prawdziwie audiofilskiego. Jednak czas płynie. Jak jego brzmienie sprawdza się w konfrontacji z obecnie produkowanymi odtwarzaczami cd? Spotkałem się z opiniami, że niegdyś topowe odtwarzacze cd przegrywają z obecnie produkowanymi budżetowymi modelami. Czy ktoś miał z nim kontakt i może wyrazić swoją opinię ?

https://www.audiostereo.pl/topic/8746-pioneer-pd-9300-prosz%C4%99-o-opinie/

Witam,

Bardzo dobry cd do którego za około 500-800zł zrobisz tunig i będzie miodzio(musi być tuning -sam gra dobrze ale.....może grać znacznie lepiej i ma duży potencjał). Zależy za ile kupujesz. Jest cały w miedzi ekranowany.

Dzięki za informację ! Gdzie można zrobić taki tuning ? Cena za odtwarzacz to około 1000,00 zł. Jeżeli doliczymy jeszcze do 800,00 za tuning - to będzie 1800,00. Za tą cenę można mieć nad-a 542. Czy cena nie jest zbyt wygórowana? Czy pd-9300 będzie grał lepiej ? - patrz mój pierwszy wpis w temacie odnośnie brzmienia starych topowych odtwarzaczy i współczesnych budżetowych.

Doskonały chyba jeden z najlepszych CD Pioneera.Lepszy niz PD 93 z elite stereo.Generalnie one nie chodza po 1000 ale znacznie drożej wiec nie licz że za tyle go dostaniesz.Średnio chca za to cacko 1800.Tuning dobrze zrobiony w granicach kolejnego 1000 ,ale naprawde WARTO!!!

Tak się zastanawiam, co do tego modelu, w ogóle Pionierów z talerzami i zupełnie generalnie:

Jeśli jakiś model był "trafiony" to czemu przestali go produkować? Słyszałem o wzmacniaczu produkowanym przez ponad 20 lat z niewielkimi tylko zmianami, ale to raczej wyjątek niż reguła...

Ponieważ dużym koncernom niezależy juz na tworzeniu cacek dla waskiego rozkapryszonego grona odbiorców.Poza tym w Chinach na takich częsciach nikt nie robi bo po co.

[obrazekLUKASZ-129711_1.jpg] [obrazekLUKASZ-129711_2.jpg] [obrazekLUKASZ-129711_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2665-100004822 1170256901_thumb.jpg

post-2665-100004823 1170256899_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ALe mnie sentyment wziął za serce.TO było coś ten Pioneer.A to już PD 93 nieco gorzej gra ale lepiej wyglada.

[obrazekLUKASZ-129712_1.jpg] [obrazekLUKASZ-129712_2.jpg] [obrazekLUKASZ-129712_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2665-100004819 1170256906_thumb.jpg

post-2665-100004820 1170256904_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głownie chodzi o wymiane zegara .Polecam LC i tylko profesjonalisci.Wiele rzeczy mozna wymieniac.zasilanie chocby.POlecam zapłacic za tuning dużo ale miec świadomość że robi go ktoś kto ju ztaki sprzet nieraz tuningował.Wszelkie eksperymenty zakończa się tragicznie.

• 2 lata później...

Nie upierałbym się przy tuningu Pioneera. PD9300, PD9700 - śmiem twierdzić na podstawie dobrze poinformowanych źródeł i własnych doświadczeń że nawet po tuningu nie grają zbyt naturalnie (PD9700 miałem przez pewien czas u siebie, kombinowałem z zegarem i opampami - już poszedł do ludzi). Oczywiście zegar, opampy i kondki przyniosą poprawę, ale... Są inne klocki - tańsze w zakupie i po tuningu dające lepsze rezultaty. Sporo o tym było na forum, wystarczy poszukać.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Niestety Yamaha CDX 890 ktora posiadasz jest kilka razy mniej podatna na tuning.

nie jestem przekonany czy słyszałeś CDX890 po tuningu skoro tak twierdzisz. Kraków - nie jestem tam często, a z chęcią bym porównał dobrze stuningowanego PD9300 z CDX890. Yamaha nie jest dobrym materiałem do tuningu dla amatora - ale fachowy tuning wyciska z tego klocka naprawdę dużo. Jest też kilka innych zacnych CD które po dobrym tuningu grają lepiej lub dużo lepiej - ze stajni philipsa, marantza czy grundiga - ale o tym niech opowiedzą koledzy którzy się tym fachowo zajmują.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nie mam nic przeciwko fascynacji Pioneer'ami - też przez to przechodziłem :-D

Tak to już jest: fascynacja po czasie często mija - a czasami przeradza się w trwałe uczucie ;) Mi minęło, choć wciąż darzę Pionka sentymentem za "entry level" do audiofilskiej przygody :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

CDX 890 gra rozlanym zamulonym dzwiekiem a poza tym w srodku nie ma nic i tak naprawde wszystko trzeba robic od nowa. Pioneer PD 9300 gra niezle juz firmowo bo to zupelnie inna klasa - takze cenowa. O konstrukcji nie wspominajac. Jednak jego dzwiek jest bardziej neutralny i na pewno duzo jasniejszy. Jesli ktos lubi specyficzne sciemnienie brzmienia 890-tki to nie ma sprawy. Po Twoim wpisie wywnioskowalem ze 9300 oceniasz na podstawie 9700 (nic bardziej mylnego) stad moja wypowiedz. Pozdrawiam.

casTLe >

Miałem 9300. Jak masz okazje go zdobyć w dobrej cenie, to bierz. Z moich doświadczeń to ten pionek gra bardzo dobrze. Trochę ma kiepską kontrole basu, ale tunning to poprawi. Uważaj na Laser... Wymiana może kosztować tyle co pewnie dasz za tego CD-ka... ok 700 PLN. Ale jest to naprawde kawał dobrej maszyny :)

Ponadto 9300 to to samo co pd-71. Serwisówka tyczy sie obu modeli...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

crategus ile teraz kosztuje PWY 1006? mozna go kupic? jesli tak to chetnie ubiore sie w referencyjnego Pioneera... wbrew pozorom mysle ze PD 9300 nie jest az tak duzo gorszy od PD 93 i na pewno w ogole nie jest gorszy od PD 75 a ten ostatni osiaga abstrakcyjne ceny zwlaszcza ostatnio...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.