Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzona zwrotnica Mission 783

xchicken_23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje pomocy w naprawie spalonej zwrotnicy w kolumnach Mission 783. Dostałem je jako nie działające, sprawdziłem same głośniki i działały one OK. Zgodnie z informacjami na tej stronie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zwrotnica składa się z 2 sekcji (High Pass Crossover – wnioskuje że to ta przymocowana do płytki terminali, oraz Low Pass Crossover – ta na oddzielnej płytce). Odkręciłem Panel z terminalami i okazało się że spaliły się rezystory w High Pass Crossover oraz Cewka i inne elementy w Low Pass Crossover w jednej z kolumn (załączone fotki). Rezystory i kondensatory wymieniłem zgodnie z oznaczeniami, mam problem z cewką, jak widać na zdjęciach tej sprawnej jest to cewka na rdzeniu ferrytowym jednak nie ma tam żadnego oznaczenia jakiej jest indukcyjności. Czy na podstawie wymiarów cewki, grubości drutu nawojowego oraz średnicy i długości rdzenia ferrytowego da się wyliczyć jej indukcyjność i znaleźć jakiś zamiennik ??? Może ktoś ma schemat tej zwrotnicy w co wątpię bo w Internecie jest znikoma ilość informacji o tych kolumnach.

Na tabliczce znamionowej kolumn napisane jest że częstotliwości odcięcia zwrotnicy do 120 Hz (LP) i 2,8kHz (HP). Na załączonym pliku narysowałem ten spalony filtr, niestety żadne kalkulatory filtrów nie pozwalają na wyliczenie elementów w takiej konfiguracji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś lepiej znający się na budowie zwrotnic głośnikowych mógłby mi wskazać przybliżoną indukcyjność tej cewki, tak żebym mógł na rynku znaleźć coś podobnego ? Chyba lepiej by było zmienić w obydwu głośnikach.

Schemat zwrotnicy LOW PASS

filtrlp.th.jpg

Spalona zwrotnica

mission4.th.jpg

Sprawna zwrotnica

mission3.th.jpg

Zwronica na płytce z terminalami

mission5.th.jpg

Informacja o kolumnach i częstotliwościach zwrotnicy

dsc0012km.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/87553-uszkodzona-zwrotnica-mission-783/

Czy na podstawie wymiarów cewki, grubości drutu nawojowego oraz średnicy i długości rdzenia ferrytowego da się wyliczyć jej indukcyjność i znaleźć jakiś zamiennik ??? Może ktoś ma schemat tej zwrotnicy w co wątpię bo w Internecie jest znikoma ilość informacji o tych kolumnach.

Wartości cewki nie wyliczysz w ten sposób. Zamiennik znajdziesz w np. polinku, indukcyjność i DCR powinny być jak najbardziej zbliżone. Tylko wybierz coś na solidniejszym rdzeniu.

Napisz maila do mission z prośbą o wartość cewki, ewentualnie wymontuj cewkę i pomierz, ale zwykły miernik to za mało na cewkę rdzeniową...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.