Skocz do zawartości
IGNORED

Wytłumienie kolumn

jach

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem

wpisywanie się przeze mnie na tym forum jest objawem brawury, jeśli nie szaleństwa. Jestem bowiem zupełnym ignorantem mechaniczno-elektroniczno-akustycznym. Lubię słuchać muzyki.

Natomiast chciałbym się dowiedzieć jak to jest z wytłumianiem kolumn. Otóż mam dwójkę znajomych którzy robią mi kolumny. Wcześniej zakupiłem do nich parę Tannoy-ów Dual Concentric HPD 315 (12'') oraz parę basowców (wooferów znaczy...)16-to calowych z magnesami alnico. Tannoye mają siedzieć w 70-ci litrowych zamkniętych skrzynkach a woofery w obudowach band-pass (czyli też poniekąd z jednej strony w zamknięciu. Głośniki basowe będą miały 150 litrów a obudowy są tak strojone, że za całe prawie pasmo odpowiadają Tannoye DC a basowce tylko naj najniższe częstotliwości.

Słyszałem prototypy i ich dźwięk przyprawiał mnie o łzy tudzież gęsią skórkę. Ale ... Poczytałem trochę o budowaniu zestawów głosnikowych i tam wszyscy podkreślają: OBLIGATORYJNIE WYTŁUMIAĆ !!! Zacząłem więc rozglądać się za chwaloną owczą wełną itp. a tymczasem fachowcy mówią mi: spokojnie - będziemy wytłumiać, albo nie. Lepiej nie, bo wtedy bas będzie szybszy i bardziej kontrolowany. "Masz dobre przetworniki, wszystko z alnico - nie marnuj tego". Ja się zapożyczyłem dużo płacę, więc wolę wiedzieć jak to jest.

Pomóżcie!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/87679-wyt%C5%82umienie-kolumn/

Po pierwsze nie za bardzo rozumiem to modlenie sie do magnesów AlNiCo ???

To bardzo stare typy magnesów owszem mają swoje zalety ale w głośnikach to chyba więcej wad akurat :)

Wytłumianie obudów w paśmie poniżej 100 Hz wełną nie ma totalnie żadnego sensu co najwyżej zajmuje przestrzeń a zarazem litraż.

Co innego przy wyższych częstotliwościach.

To tyle co można na szybko napisać, chcesz wiedzieć więcej pozostaje ci literatura fachowa

Po pierwsze nie za bardzo rozumiem to modlenie sie do magnesów AlNiCo ???

To bardzo stare typy magnesów owszem mają swoje zalety ale w głośnikach to chyba więcej wad akurat :)

Wytłumianie obudów w paśmie poniżej 100 Hz wełną nie ma totalnie żadnego sensu co najwyżej zajmuje przestrzeń a zarazem litraż.

Co innego przy wyższych częstotliwościach.

To tyle co można na szybko napisać, chcesz wiedzieć więcej pozostaje ci literatura fachowa

Poczytałem trochę o budowaniu zestawów głosnikowych i tam wszyscy podkreślają: OBLIGATORYJNIE WYTŁUMIAĆ !!! Zacząłem więc rozglądać się za chwaloną owczą wełną itp. a tymczasem fachowcy mówią mi: spokojnie - będziemy wytłumiać, albo nie. Lepiej nie, bo wtedy bas będzie szybszy i bardziej kontrolowany. "Masz dobre przetworniki, wszystko z alnico - nie marnuj tego". Ja się zapożyczyłem dużo płacę, więc wolę wiedzieć jak to jest.

Tematów o wytłumianiu kolumn na forum było wiele, poczytaj sobie.

Reguł raczej nie ma, sposób wytłumienia jest zależny od użytych głośników i tego co chcesz osiągnąć.

Na początek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i wpływ wytłumienia na parametry wielkość obudowy "widzianej" przez głośnik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba jeszcze nie bardzo umiem posługiwać się forum. Nie chciałem cytować posta max-bita jako odpowiedzi, ale trudno.

O magnesach AlnNiCo jeszcze niedawno nie wiedziałem, że są i ich wyznawcą póki co nie jestem. Ale facet od projektu mówi,że są świetne.

Czytałem pracę jednego Niemca (niw przypomnę nazwiska) o budowie zestawów głośnikowych i to ona wzbudziła mój niepokój. No bo rozumiem, że wytłumienie w obudowach zamkniętych ma znaczenie fizyczne: im więcej ciśnienia "zgasimy" za membraną, tym więcej będzie przed nią. Jeśli to w ogóle o to chodzi. A mi mówią: "...eee tam, posłuchamy, zobaczymy"

Pomyślałem spytam. Kto pyta nie błądzi, podobno.

Obudowy będą z grubej sklejki.

EMiL

dzięki za linki. pouczające

Swoją drogą to jest fascynujące. Naczytam się i rzeczywiście zrobię coś sam. Na początek, dla zabawy to można naprawdę jakąś prymitywną obudowę zrobić. Choćby z dykty. Może zagra...

A Tannoy Dual Concentric potrafią zagrać boooooooosko ! Polecam. Seria HPD cieszy się złą sławą więc można kupić za ludzką cenę. Wcześniejsze modele tylko za nieludzką. A chodzi głównie o piankowe górne zawieszenie, które z czasem parcieje i trzeba regenerować. A że nie ma HPD młodzych niż 30-ci lat to... Ale można z tym sobie poradzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.