Skocz do zawartości
IGNORED

podstawki z płyt chodnikowych

fv

Rekomendowane odpowiedzi

Oblazłem ogród i znalazłem 10 wystarczająco dużych kawałków płyty chodnikowej. Podłożyłem je pod kolumny, dodałem po dwa betonowe 'ogryzki' na wierzch kolumn i siedzę właśnie wniebowzięty. Słowo 'scena' nabrało znaczenia podobnie jak zwrot 'podstawa basowa'. Byłoby idealnie ale oczywiście coś musiało się zepsuć. Mama weszła i orzekła że to paskudztwo tu nie zostanie. Obiecałem że coś z tym zrobię a konkretnie rozwiążę dwa problemy:

a) to nie może gnieśc dywanu, potrzebne będą jakieś kolce, cokolwiek. Co proponujecie ?

b) to są kawałki obłupanego betonu, tylko mniej-więcej prostokątne. Czym to ozdobić ? Może owinąć materiałem każdą z osobna ? Obciągnąć czymś całość... help ;)

Nie stać mnie za bardzo na firmowe podstawki a samodzielnie lepszych niż te betonowe nie zrobię. Poza tym mam drewnianą podłogę na legarach - to jednak co innego niż duża płyta w blokach.

https://www.audiostereo.pl/topic/8771-podstawki-z-p%C5%82yt-chodnikowych/

Witam...

Ladniej beda wyglodaly cokoliki z granitu...

Dwa takie cokoliki (zalezy do "gatunku" granitu) to koszt ok.100zl

zobacz wątek ------> 8763

Ja wczoraj przytachalem do domu takie ladne cokoliki z granitu 540zl/m2 (granit kolorowy tak sie to podobno nazywa).

Wyszlo mnie 60zl za 2 sztuki :)

Pozdrawiam Virus

=> Virus

czy masz w cokolach kolce?

u mnie za wywiercenie 1 otworu fi10 cenia sobie 10zl

czyli koszt 8 otworów jest wiekszy od wartosci cokolów (ok 60zl)!!!!

wiec dalem sobie spokój... na razie

Moje cokoly maja wymiary 22x27x3cm.

Jak dorwie cyfrowke to wrzuce kilka zdjec....

>gorek666

Odwiedzilem kilku/nastu kamieniarzy w okolicy i wybralem najtanszego.

Z tego co sie orientuje to granit czarny (Szwed) kosztuje 1100zl/m2.

>stoney

W cokolach nie mam kolcow tylko podklejony 5mm filc ale pod ciezarem cokolow i kolumn jest go okolo 2mm.

Pozdrawiam Virus

Tak mi przyszło do głowy, bo ostatnio pomagałem koledze na budowie, że można zrobić sobie tanie cokoliki z betonu samemu. Jak wiadomo żeby zrobić beton trza mieć: cement, piasek, wodę i coś do mieszania. Zrobić z desek równą skrzynkę, i wlać do niej masę :)

Dla uzyskania ładniejszego efektu dolać przy mieszaniu odrobikę jakiegoś pigmentu malarskiego (ze sklepu typu farby kleje gips atlas) np pod kolor dywanu :)

Ha można jeszcze zaopatrzyć się w kolce i wbetonować je od razu. Są takie do drewna -gwintowany "otwór" osadza się od spodu w standzie czy kolumnie a kolec właściwy wkręca się w ten "otwór". Może da się i w betonie.

Pozostaje kwestia nierówności takiej samoróbki, ale jeśli dno skrzynki i boki będą równe to tylko góra zostanie nierówna. Dlatego lepiej wsadzić kolce żeby to poszło na dół.

Rotor-Płytki chodnikowe kupisz po 3-5pl ,tak więc nie ma chyba sensu bawić się w betoniarza.Swoje ze starobruku(polbruku) kupowałem po 3.5pl.Do tego dolicz farbę w sprayu i to cała robota.Płyta z tzw. falą ma całkiem interesujący wygląd,od strony dzwiękowej różnic praktycznie nie stwierdziłem.

Oto zajecia:

[obrazekLUKASZ-130427_1.jpg] [obrazekLUKASZ-130427_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2-100004779 1170256968_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam...

Czemu przepłaciłem?? Ile kosztuje ta "szklarska" u Ciebie + ewentualne koszty wysyłki?

Jestem mega ciekaw czy byłoby taniej? I Nie sadze żeby się zmieściło w tych 60 zł.

A tak to mogłem sobie pooglądać rożny kamień i wybrałem ten który mi pasował kolorystycznie i ...”finansowo”....

A do tego czas oczekiwania na cokoliki przez wysyłkę poczta (poczta jak to poczta - kiepska :( ) A tak to miałem je w domu w ciągu 2 dni od zamówienia :))))

Pozdrawiam i życzę wszystkiego naj naj z okazji 1 czerwca :)

Virus

ja tam powiem wam ze okazja trafila mi sie niezla, za marmur 28x30x5 cm + kolce (warte 120 zl) zaplacilem 100 zl i jutro odbieram w Krakowie

[obrazekLUKASZ-135572_1.jpg] [obrazekLUKASZ-135572_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-994-100004619 1170257221_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.