Skocz do zawartości
IGNORED

Grado SR 225 - jaki wzmacniacz słuchawkowy?

13gusia

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupiłem ww słuchawki i szczena mi opadła... niestety nie z zachwytu. Jak dla mnie zdecydowanie za mało niskich tonów. Cała reszta pięknie, niemęcząco, ale to mi nie wystarczy. W połączeniu z moim lampowym V.A.L. E 10 słuchawki brzmią strasznie ubogo w dolnych rejestrach. Polecicie jakiś solidny wzmacniacz słuchawkowy, który poprawi mi dół, a przy okazji nie zburzy sceny? Z doświadczenia zakładam, iż musi to być tranzystor...

Daj sobie spokój z grado jeśli lubisz słyszeć dobry... przepraszam, duży bas :) Dla mnie normą jest bas a'la Denon D2000. Jeśli nie lubisz bezbasia unikaj też AKG. Możesz kombinować ze wzmacniaczami... wydać trochę kasy a i tak pewnie skończy się to wymianą słuchawek. Lepiej zatem oddaj słuchawki do sklepu lub zamień je na inne... z basem. Na PW służę pomocą jakby co.

W załączniku "frequency response" popularnych słuchawek i w tym Twoje. Grado ewidentnie uciekają z basu najszybciej. Bardzo szybko rzekłbym nawet.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Kolejny co nie słucha przed zakupem. Słuchawki za 1000 PLN w ciemno. ;)

Z Grado nie ma dużego basu. Ja mam 325is i basem raczej nie zabiją :)

A może korekcja barwy będzie dla Ciebie rozwiązaniem?

Witam kolegów podepnę się pod temat. Ja również szukam słuchawek z dobrym dynamicznym basem nie dominującym nad reszta pasma. Mój pierwszy kandydat to Ultrasone Pro 2900, kierując się jedynie recenzjami wypadają dość dobrze w tym aspekcie, a jak jest naprawdę? Może ktoś z kolegów ma lub miał ten model i mógłby się podzielić swoja opinią na ich temat.

Ja powiem tak - najpierw nabyłem Grado SR 325is - również byłem nieco rozczarowany basem, choć tak jak pisali koledzy wyżej - sytuacja poprawiła się po odpowiednim wygrzaniu, jest na ten temat mnóstwo postów.

Przyszedł czas na wzmacniacz - po wielu odsłuchach (Vincent, Heed, Canor, Rega, Graham Slee) wybór padł niestety (finansowo)... na Luxmana P-200, bo po prostu grają razem cudnie, detalicznie, równo... Jednak wciąż to nie był ten bas, którego bym chciał. Do tego doszła chęć i potrzeba posiadania słuchawek o konstrukcji zamkniętej.

Poszukiwania alternatywy dla Grado ruszyły zatem na nowo i... stałem się posiadaczem Audio-Technica ATH-W1000X, które po prostu zachwycają od pierwszego kontaktu. Nie przestałem jednak słuchać na Grado, które mają swój specyficzny charakter, postanowiłem je zostawić. Tak więc Audio-Technici stały się świetnym uzupełnieniem.

Podsumowując, wydaje mi się, że jest tak, że nigdy nie znajdziemy jednych słuchawek, które spełnią wszystkie oczekiwania jednocześnie, niestety. Zwłaszcza, że w pamięci zostają wszystkie pozytywne cechy poszczególnych modeli, których kiedykolwiek słuchaliśmy i wszystko, co słyszymy "później" odnosimy do miksu zasłyszanych wrażeń.

Słuchawki które wpadły mi "w ucho" w poszukiwaniach, i na które również polecam zwrócić uwagę to Ultrasone PRO 900.

Miałem Ultrasone PRO 2900. Grają specyficznie. Pierwsze wrażenie nie było za ciekawe (z dziurki Matrix Mini-i). Duży bas bez konturu, średnica oraz góra rysowane cienką kreską. Spory kontrast. Jednak w drodze był klon Lehmann'a - Lovely Cube i pomyślałem sobie, że dam im jeszcze szanse. Oczywiście, było znacznie lepiej :) Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia się do sposobu grania (mimo że z Matrixa grało słabo to i tak słuchałem, bo co robić :) ) czy tez słuchawki się dogrzały ale na Lovely Cube grało to cudownie. Spora zmiana uczuć do słuchawek wiem :) Przy właściwym wzmacniaczu te słuchawki mają cudowną bardzo detaliczną i jedwabistą górę i mimo że nadal było to rysowane raciej cieńszą krechą niż grubą to i tak mi się bardzo podobało bo mimo dużego detalu nic nie kuło. Średnica też niczego sobie. Było bardzo ok ale największe wrażenie robił oczywiście BASSSSS. Duży, jak z kolumn, detaliczny. Porządne tąpnięcie... Nie gorsza była scena. Naprawdę duża. Ogólnie słuchawki bardzo udane i jak je miałem po Senkach 650, AKG, Denonach D5000 i odsłuchach paru innych uznałem że są warte swoich 1600 zł. Po prostu wg mnie były lepsze od świeżo sprzedanych 650tek Sennheisera.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Lovely Cube właśnie przyszedł do mnie z Chin i kosztował mnie 840 zł razem z przesyłką. Świetny sprzęt.

.

Po jakich modyfikacjach? Po co grzebać jak dobrze gra? Tam można kostki wzmacniacza powymieniać możesz je u nich kupić za nieduże pieniądze i dopasować scenę do swoich preferencji. Oryginalny gra równo i bardzo ładnie.

.

• 1 miesiąc później...

Dla mnie najlepszym remedium na brak basu w grado okazała się wymiana gąbek na te z sr60. Taki sam efekt powinny dać gąbki od HD414 które są dużo tańsze i łatwo dostępne tylko paskudnie żółte ;) Koszt niewielki a słuchawki nie do poznania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.