Skocz do zawartości
IGNORED

STK vs GML

ricon

Rekomendowane odpowiedzi

Precyzując temat ,pytanie dotyczy układów STK 077 Sanyo a polskiego GML'a 025

Oba układy były wstawiane w zabytku-Merkurym 303a/303

Pomijając różnice adaptacyjne zasilania,który układ pozwalał na lepszy dźwięk( w kategoriach względnych-stosownych do epoki)

O ile w przypadku Elizabeth'ki GML 026 i Sanyo STK015 to były dwa przeciwne bieguny.Co można zmienić w płytce wzmacniacza końcowego Unitry 303A,dla uzyskania klarowności.Puryści z Unitra Forum nie dopuszczają żadnych zmian

:)

https://www.audiostereo.pl/topic/87845-stk-vs-gml/

W moim odczuciu wersja na stk 015 była cieplejsza w brzmieniu,bardziej gładka od GML 026.Bas miała niżej schodzący i bardziej impulsowy.Ale to może być subiektywne odczucie, wynikajace z ówczesnego "głodu" dźwięku. Przejśćie z tranzystorowca

DMT na Elizabetkę musiał skutkować "oczarowaniem" ,ale to 40 lat temu.Dziś kryteria są inne. Ale do dzisiaj stoi DSH102 i gra,mimo upływu lat.Tonacja z niej wychodzaca ,przewyższa to co słychac z Merkurego DSH303A,mimo że on na Sanyo STK077..

https://www.audiostereo.pl/topic/87845-stk-vs-gml/#findComment-2311064

Elibabeth HiFi był moim pierwszym sprzętem audio. Kupił mi go ojciec w salonie UNITRA wraz z głośnikami ZG-25C. Mam do niego osobisty sentyment. Jako uzupełnienie zestawu wybłagałem dokupienie gramofonu Bernard, tego pierwszego z klawiszami i dźwignią lift na metalowej kładce z przodu. Jako magnetofon służył kasetowy "tapeciak". Amplituner ten posiadał bardzo dźwieczne i muzykalne brzmienie i na w/wym głośnikach dawał mnóstwo frajdy ze słuchania radia i źródeł peryferyjnych. Dzisiejsze czasy pozwoliły mi na zgromadzenie wszystkich wyższych amplitunerów z lat mojej młodości w tym Elizabeth HiFi z rodowaną biżuterią, więc rzadszą od tej którą miałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/87845-stk-vs-gml/#findComment-2311170

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.