Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade KD Denon 1509 + Wharfedale 5.1

petrumi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakieś 3 lata temu kupiłem jeden z gotowych zestawów w sieciowym sklepie z hifi. Denon 1509 + zestaw 5.1 Wharfedale (VR-200 przód, Vardus VR Surround, VR-8 Subwoofer i centralny. Do tego podłączyłem kilka urządzeń w powoli brakuje wejść albo coś źle podpinam. O tym za chwilę.

Specjalnie się zarejestrowałem na Waszym forum żeby prosić o poradę w ew. modyfikacji tego zestawu bo w sumie to nie słyszałem innych (poza zestawem Yamaha + jakieś Jamo i gra moim zdaniem jakoś lepiej , dynamiczniej i cieplej) i nie wiem co posiadam. Jakby ktoś mógł opisać co jest najsłabszym elementem i co należy wymienić w pierwszej kolejności.

Zaczniemy od podstaw czyli tego gdzie i czego słucham. Mam do dyspozycji lwia częśc salonu 4,5 na 6 m. TV i przód zostawiłem na jednym z krótszych boków, kanapę w połowie odległości i satelity na drugim boku. Użyłem mikrofonu do Denona, który ustawił moc każdego głośnika. W sumie jest OK ale może warto coś zmienić. Sprzęt jest wykorzystywany do słuchania muzyki 30% (większość spokojna, mało rocka), oglądania filmów 50%(większość BR, rzadziej DVD) i 20% do grania na konsoli.

Zapytania rozpiszę w punktach, żeby było przejrzyściej.

1. Czy warto zmienić amplituner na coś 5.1 lub 7.1 ale z DTS HD? Zakładając, że wcisnę jeszcze dodatkowe satelity w salonie. Sprawdziłem, że baza filmów z 7.1 i DTS MA jest dość uboga..

2. Czy do wymiany nadaje się ampli czy raczej głośniki stereo?

3. Kwestia podłączenia. Ampli ma tylko dwa wejścia HDMI i optyczne. A ja mam do podłączenia Xbox360, PS3 i WD TV HD. Obecnie jednym kablem podłączyłem ampli (HDMI OUT) do plazmy i obie konsole kablami HDMI do amplitunera. Kablami optycznymi podłączyłem konsole do amplitunera. Jakoś nie udało się przesłać video i dzwięku jednym kablem HDMI (przez ampli, być może nie ma takiej opcji). Został do podłączenia WD TV HD, który juz bezpośrednio wpinam HDMI do plazmy ale na dźwięk przez ampli już nie mam podłączyć (WD ma tylko optyczny OUT) i muszę żonglować i przepinać ręcznie kable optyczne na zmianę z jedną z konsol). Nie wiem czy zrozumiale opisałem swoje zwoje ale może da się to podłączyć jakoś prościej. Tylko jak?

Sry za długiego posta, takie przeważnie piszą świeżaki na forum...

https://www.audiostereo.pl/topic/87961-upgrade-kd-denon-1509-wharfedale-51/

Witam,

Jakieś 3 lata temu kupiłem jeden z gotowych zestawów w sieciowym sklepie z hifi. Denon 1509 + zestaw 5.1 Wharfedale (VR-200 przód, Vardus VR Surround, VR-8 Subwoofer i centralny. Do tego podłączyłem kilka urządzeń w powoli brakuje wejść albo coś źle podpinam. O tym za chwilę.

Specjalnie się zarejestrowałem na Waszym forum żeby prosić o poradę w ew. modyfikacji tego zestawu bo w sumie to nie słyszałem innych (poza zestawem Yamaha + jakieś Jamo i gra moim zdaniem jakoś lepiej , dynamiczniej i cieplej) i nie wiem co posiadam. Jakby ktoś mógł opisać co jest najsłabszym elementem i co należy wymienić w pierwszej kolejności.

Zaczniemy od podstaw czyli tego gdzie i czego słucham. Mam do dyspozycji lwia częśc salonu 4,5 na 6 m. TV i przód zostawiłem na jednym z krótszych boków, kanapę w połowie odległości i satelity na drugim boku. Użyłem mikrofonu do Denona, który ustawił moc każdego głośnika. W sumie jest OK ale może warto coś zmienić. Sprzęt jest wykorzystywany do słuchania muzyki 30% (większość spokojna, mało rocka), oglądania filmów 50%(większość BR, rzadziej DVD) i 20% do grania na konsoli.

Zapytania rozpiszę w punktach, żeby było przejrzyściej.

1. Czy warto zmienić amplituner na coś 5.1 lub 7.1 ale z DTS HD? Zakładając, że wcisnę jeszcze dodatkowe satelity w salonie. Sprawdziłem, że baza filmów z 7.1 i DTS MA jest dość uboga..

2. Czy do wymiany nadaje się ampli czy raczej głośniki stereo?

3. Kwestia podłączenia. Ampli ma tylko dwa wejścia HDMI i optyczne. A ja mam do podłączenia Xbox360, PS3 i WD TV HD. Obecnie jednym kablem podłączyłem ampli (HDMI OUT) do plazmy i obie konsole kablami HDMI do amplitunera. Kablami optycznymi podłączyłem konsole do amplitunera. Jakoś nie udało się przesłać video i dzwięku jednym kablem HDMI (przez ampli, być może nie ma takiej opcji). Został do podłączenia WD TV HD, który juz bezpośrednio wpinam HDMI do plazmy ale na dźwięk przez ampli już nie mam podłączyć (WD ma tylko optyczny OUT) i muszę żonglować i przepinać ręcznie kable optyczne na zmianę z jedną z konsol). Nie wiem czy zrozumiale opisałem swoje zwoje ale może da się to podłączyć jakoś prościej. Tylko jak?

Sry za długiego posta, takie przeważnie piszą świeżaki na forum...

Ad.1 - myśle, ze w pokoju o takim metrażu nie ma sensu pchać się w 7,1 i wystarczy dobre 5,1

Ad.2 - tu zależy czego konkretnie oczekujesz od dzwięku i w jakim budzecie mialyby być zmiany, bo meze sie okazac ze trzeba wymienić i ampli i kolumny. Na pewno poprawe dzwieku daloby sie uzyskac wymieniajac kolumny. Piszesz ze w innym zestawie podobala Ci sie dynamika dzwieku. Ten amplituer do mocarzy nie nalezy wiec jakies kolumny latwiejsze do napedzenia i z wieksza skutecznoscia dalyby poprawe, gralo by to glosniej i dynamiczniej np; marka Klipsch - kolumny maja duza skutecznosc przez co latwe do napedzenia dla wiekszosci ampli. Zobacz i posluchaj sa w wielu marketach obecnie dostepne.

Ad.3 - no i tu chyba wychodzi na to ze ampli tez trzeba zmienic..

Ad. 1 Jak najbardziej wart. Nie mam większego metrażu od Twojego i zestaw 7.1 a właściwie 9.1 się sprawdza znakomicie. Po to jest w ampli system kalibraci audyssey aby korygował niedoskonałości pomieszczenia. Pozycji w 7.1 przybywa. Z ostatnich np. Thor.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

kalibracji...miało być...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

kalibracji...miało być...

Witam, dziękuje za odpowiedź. międzyczasie trochę poszukałem i najpierw zmienię apmli (poważnie myślę nad Denonem AVR-3312) i dodatkowych swóch satelitach (takich samych jak mam).

W drugiej kolejności wymienię przód.

Dwa kolejne pytania:

1. Czy ten AVR-3312 "puszcza" dźwięk w najwyższej jakości przez HDMI? Mój 1509 chyba tego nie robi, dlatego muszę obie konsole podłączać przez HDMI i optykiem osobno.

2. Czy w cenie do 5k warto za czymś innym się rozejrzeć?

Czy może ktoś pomóc w doborze zestawu 5.1 kolumn firmy Klipsch? Raczej do 3312 Denona bo pewnie na niego padnie wybór. Na początek będzie grał na dotychczasowych (ww wymieniowych) ale może później (albo od razu) coś wymienię....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.