Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat vs Canton (ostatnie starcie)

grzechu89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam może niektórzy mnie kojarzą bo już troszkę zaśmieciłem to forum paroma tematami, aczkolwiek zwracam się do Was z jeszcze jedną prośbą. Nachodziłem się ostatnio i nasłuchałem dość pokaźnej liczby kolumn lecz nie znalazłem tej "jedynej". Pozostały mi dwa typy a mianowicie Magnat Quantum 657 i Canton GLE 490 lub 490.2...oczywiście nie ma ich u mnie w "mieście", znalazłem je w ofertach 2 salonów w 2 różnych miejscach więc może jesteście mi w stanie je choć troche skonfrontować z charakterystyki dźwięku i wykonania?(przypominam kryterium przewodnim jest niski, mocny bas ale nie dudniący przy zachowaniu oczywiście dobrego odzwierciedlenia reszty pasma) 2 pytanie czy wzmak Harmana HK980 byłby dobrym wyborem dla nich? ponoć radzi sobie dobrze z dołem pasma? ewentualnie jakieś inne propozycje do 2000zl(nówki). Z góry dziękuje za pomoc;]

https://www.audiostereo.pl/topic/87997-magnat-vs-canton-ostatnie-starcie/

Sluchalem kiedys wczesniejszej wersji Canton GLE 409 bodajrze. Nie milo wspominam, strasznie metalicza, drętwa, jakas "korytarzowa" srednica. Tyle zapamietalem z tego odsluchu. Pamietam ze mialem chyba wtedy Quantum 507 i to niby tym kolumom przypisywano metaliczne brzmienie, ale Canton przebil je stu krotnie pod tym wzgledem.

?👈

Czyli 1punkt wędruje w stronę Magnata tylko czy rzeczywiście te kolumny potrafią zejść aż tak nisko?? Czy to 20Hz na papierze jest bardzo podkolorowane? Czytałem troche testów Magnata ale nigdzie nie ma tego konkretnego modelu.. Tak jeszcze przeglądam oferte tamtego sklepu i natknąłem się na Infinity C336 tyle że ona pomimo 3 niskotonowców nie schodzi już tak nisko

W magnatach (ogólnie) nie podoba mi się duży bas w okolicach 80Hz (często +6dB względem średniego poziomu). Dzięki takiemu zabiegowi, kolumny schodzą niżej, ale nie do 20Hz (bajka). Niestety taki zabieg powoduje słyszalne niskie zabarwienie męskiego głosu, dudnienie itp problemy.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Magnat przekolorowuje swoje dane techniczne wiec tym sie nie sugeruj, ale to nie zmienia faktu ze maja fajny bas. Mialem 4 rozne pary Magnatow. Zaczynajac od tanich Monitor 1000 poprzez Quantum 507, Quantum 605, teraz mam Quantum 905. Kazde bronia sie dzielnie w swoim przedziale cenowym i nie raz wypieraja konkurencję. Ale jakąś przyjemnosc ze sluchania zaczalem czerpac dopiero przy modelu 605. Te tansze sa poprosu tanie i takie brzminie generują. Kazde mialy swoje plusy i minusy.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.