Skocz do zawartości
IGNORED

SOlidne kino do muzyki. Pioneer, Marantz + Tonisl?

Maximus_89

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Od pół roku noszę się z zamiarem kupna zestawu kina domowego. Początkowo planuje zakup kolumn 2.0 i amplitunera a w przyszłym roku rozbudowę tego zestawu. Szukam sprzętu, który będzie się dobrze czuł w muzyce. Zależy mi na wyrazistych dźwiękach a nie jak w przypadku Yamahy na zlewającym się brzmieniu. Proporcje kino - muzyka: 40-60%. W zeszłym roku byłem już zdecydowany na H/K avr 255 ale z różnych względów nie zdołałem go zakupić. W tym roku wyszło kilka nowych propozycji i głównie zastanawiam się nad zakupem H/K avr 265 lub Pioneer vsx-921. Niestety jest nadal o nich dosyć mało opinii i recenzji. Z kolumn rozważam zakup Dali Concept 6 (najmniej za nimi optuje) i któryś z dwójki Tonsil Meastro II 180 lub Tonsil Siesta (Fiesta). Niestety nie znalazłem nigdzie sklepu gdzie mógłbym połączyć wyżej wymieniony sprzęt i odsłuchać. No może poza Pioneerem i Dali. Chciałbym za sprzęt zapłacić jak najmniej stąd moje wahania. Żadnym audiofilem nie jestem. Ma to być sprzęt przy którym można miło posłuchać muzyki i obejrzeć film. Zastanawiam się jeszcze nad Marantzem SR 5005. Terz występuje w cenie 1999zł co uważam jest dobrą ceną za ten sprzęt. Tylko jak zagra z Tonsile?

Byłem już zdecydowany na kolumny MA BX5 ale zdecydowałem się tyle nie wydawać na kolumny. Za drogo jak dla mnie.

Pozdrawiam

Tomasz

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W cenie kolumn tonsilu kupisz komplet 5.1 dobrze zrobiony i dobrze grający:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Wybrałbym takie rozwiązanie.

Czy faktycznie ten zestaw Taga będzie lepszy od Tonsila? Aktualnie mam dokładnie taki sam dylemat jak założyciel wątku - miały być MA BX jednak pieniądze poszły na coś innego a chciało by się posłuchać muzyki i obejrzeć film. Czy ktoś miał bezpośrednio możliwość posłuchania kolumn Taga lub Tonsil Fiesta? Liczą się tylko wypowiedzi osób które słyszały, miały styczność gdyż w testy i recenzje nie wieże z własnego doświadczenia w tematyce car audio - tam również sezonowo pojawiały się tanie produkty które na forach wynoszone były pod niebiosa jako absolutne hity a z biegiem czasu okazywało się że to tak fajnie nie gra a może nawet wcale... Czy czasem tak nie jest z Tagą?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Czy faktycznie ten zestaw Taga będzie lepszy od Tonsila? Aktualnie mam dokładnie taki sam dylemat jak założyciel wątku - miały być MA BX jednak pieniądze poszły na coś innego a chciało by się posłuchać muzyki i obejrzeć film. Czy ktoś miał bezpośrednio możliwość posłuchania kolumn Taga lub Tonsil Fiesta? Liczą się tylko wypowiedzi osób które słyszały, miały styczność gdyż w testy i recenzje nie wieże z własnego doświadczenia w tematyce car audio - tam również sezonowo pojawiały się tanie produkty które na forach wynoszone były pod niebiosa jako absolutne hity a z biegiem czasu okazywało się że to tak fajnie nie gra a może nawet wcale... Czy czasem tak nie jest z Tagą?

Twój wpis wskazuje jasno, że z góry zakładasz słabość wspomnianego zestawu Tagi. Po dwa lata słuchałem New Mildton 80 oraz Koda AV702F z tym samym amplitunerem AV. Zdecydowanie lepsze w mojej ocenie były te drugie. I tyle.

Kolega dziadekwłodek raczy sobie żartować, Tonsil Maestro II 180 lub Tonsil Siesta wspomniane powyżej, od porównywanych z Kodą New Mildton dzieli duża różnica.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Twój wpis wskazuje jasno, że z góry zakładasz słabość wspomnianego zestawu Tagi. Po dwa lata słuchałem New Mildton 80 oraz Koda AV702F z tym samym amplitunerem AV. Zdecydowanie lepsze w mojej ocenie były te drugie. I tyle.

W żadnym razie nie zakładam słabości zestawu Tagi - zbieram po prostu opinie które mają mi pomóc w wyborze, jeśli zestaw Taga oferuje poprawne brzmienie za te pieniądze to go po prostu kupię. Tonsila będę miał możliwość posłuchać ale z Tagą może być problem dla tego pytam tych którzy słuchali.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W żadnym razie nie zakładam słabości zestawu Tagi - zbieram po prostu opinie które mają mi pomóc w wyborze, jeśli zestaw Taga oferuje poprawne brzmienie za te pieniądze to go po prostu kupię. Tonsila będę miał możliwość posłuchać ale z Tagą może być problem dla tego pytam tych którzy słuchali.

Spróbuj w sprawie odsłuchu Tagi skontaktować się z Obsługą Klienta na tej stronie: http://polpak.com.pl/. Sam kilka razy kontaktowałem się z nimi w ten sposób i zawsze otrzymywałem satysfakcjonujące mnie odpowiedzi.

Porównywać tanią chińszyznę byle jak grająca do Tonsila Maestro lub Fiesty to delikatnie mówiąc żenujące, te zestawy dzieli przepaść w jakości wykonania i brzmienia, Taga jest ok jak na swoją cenę, chociaż bez rewelacji bo można kupić taniej trochę lepiej grające Jamo S426 z SUB210 w cenie około 1200zł, S426 od TAGA HARMONY TPS600 + TSW6150 gra w mojej ocenie nieco szerzej i detalicznej, oczywiście Jamo S426 przy Maestro II 180 wypada licho, no ale to też sporo tańsza kolumna.

onkyo 708 i po wyborze :) mozna go dostac teraz za mniejsza kwote. Jesli podobal ci sie dzwiek Dali posluchaj Tannoy V4 bedzie lepiej. Tonsil to zupelnie inne granie, wybierz to dla siebie

Teraz widzę ze sr 5005 ma moc wyjściową 8 ohm a Tonsil Fiesta 6 ohm. Czy taki zestaw ma rację bytu?

Nie moc znamionową tylko impedancję minimalną dla podłączanych kolumn, ale z 6 omowymi też powinien sobie poradzic.

• 2 miesiące później...

Maximus_89 mam podobny problem do Ciebie, też nagrzałem się na HK 255, ale teraz jestem zdecydowany na Pioneer'a VSX-921 do tego kolumny Tonsil siesta. Moje pytanie czy to ma prawo w miare dobrze grać??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.