Skocz do zawartości
IGNORED

Sub zrobił swoje, sub musi odejść !

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru miesięcy używałem suba B&W ASW CM. Jest to dość dobry sub, głośnik 25cm ze wzmakiem 500W RMS w obudowie zamkniętej. Całość za ok 5700zł.

Dzisiaj postanowiłem zrobić mały eksperyment - mianowicie w procesorze dokonałem przekierowania kanału basowego w 100% na przednie kolumny, a sub wyłączyłem.

Puściłem sobie kilka znanych kawałków i przeżyłem SZOK. Bas pochodzący w całości z kolumn przednich był o 3 klasy lepszy niż z suba. Szybkość, precyzja i brak podbarwień były wręcz niesamowite !

W scenie z LOTR 3 gdzie te mamutopodobne stwory biegną przez pola Pellenoru, każde stąpnięcie słonia, każde uderzenie o mury kamienia wystrzelonego z katapulty były odczuwane jak uderzenie pięścią w brzuch. To się nazywa dopiero kickbass :-) Żadne tam pierdnięcia i pomruki suba, tylko dzika moc i prędkość od których plomby luzują się w zębach !

Powiem szczerze, że słuchałem tego w niemym zachwycie i osłupieniu.

Nawet nie wiedziałem, że poczciwe ESY Ostinato 2 mogą tak nisko schodzić z basem, a przy tym, że bas może być tak dynamiczny aż do samego dołu. Wow !

Wygląda na to że sub B&W pozostaje w tyle za końcówką Bel canto Evo 4, do której podłączone są przednie kolumny i która w mostku (a tak jest używana) produkuje 400W na kanał czystej mocy. Aby zachować balans szybkościowo/jakościowy pomiędzy przednimi kolumnami zasilanymi z Bel Canto a subem, musiałbym chyba zatrudnić jakąś cięższą artylerię, w stylu suba z serii nautilusa. A i tak nie wiem czy by dał radę.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że praw fizyki się nie przeskoczy i nawet z tak dobrym wzmacniaczem mocy ESY nie są w stanie wytworzyć choćby zbliżonych poziomów ciśnienia akustycznego przy, powiedzmy 20HZ, co mój sub.

Jednak w rzeczywistości wydaje się to nie mieć znaczenia, szybkość i dynamika dźwięku nadrabiają z DUŻĄ NAWIĄZKĄ te parę straconych HZ. Zamiast bezkształtnego buczenia, tego wiecznego rumoru od którego tylko bolała głowa (moja i sąsiadów), pojawił się kickbass that kicks ass ! Jeżeli chodzi o realizm i spektakularność całego widowiska, to poprawiły się one o parę klas.

Acha - ktoś chce może kupić mojego suba ? Tanio oddam, tanio :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

fadeover: 1.2 mln zł ;-)

wszyscy pozostali: 2950zł (jest jeszcze na gwarancji z AK; kolor czereśnia).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

przepraszam że się wtrącę, ale jeśli Twój sub wydawał "pierdnięcia i pomruki" oraz "bezkształtne buczenie" no to coś było nie w porządku albo z subem albo z czymś co daje mu sygnał. Może tu leży(ał) problem niezadowolenia z tego urządzenia?

Przemek: wszystko zależy od punktu odniesienia. w porównaniu do innych subów jakie słyszałem B&W jest i tak oczywiście bardzo dobry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.