Skocz do zawartości
IGNORED

radiomagnetofon z cd do +- 400zł

perzadam

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam za ten dolnolotny post(to mój pierwszy) , tu chyba raczej poruszane są ambitniejsze motywy :), ale w sprawach audio technicznych jestem kompletnie zielony ;-( (mama chce kupić to wielofunkcyjne pudełko typu wszystko w jednym, a kto ma jej w tym pomóc heh :0 ) brać perwszy lepszy? możę ktoś coś zna tą pułke ?

*żeby grało jakoś,było cd:), radio? elektronicznie ustawiane, pilot? to byłby szczyt życzeń,,,

(oprucz marek reszta literek i numerków nic mi nie mówi no i dziwnych symboli)

możę gdzieś w internecie jest jakieś porównanie ? omówienie poszczególnych modeli , specyfikacje techniczne, rady itd, (szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem )

ech żeby było w miarę przejrzyste funkcje (tzn osoba starszego pokolenia nie mająca do czynienia z podobną elektroniką nie pogubiła się albo jakoś mogła to opanować = hhh utopijne założenie jak nie to będę uczył :D

co się opłaca i jest najlepsze w swojej klasie ? czego unikać? co byście polecali? raczej nowe wchodzi w grę... aużywanę?

+++++++++++++++DZIĘKUJE ZA RADY , OPINIE, SUGESTIE , KRYTYKE ++++++++++++++++++

POZDRAWIAM

https://www.audiostereo.pl/topic/8820-radiomagnetofon-z-cd-do-400z%C5%82/

Jeśli idzie o prostotę obsługi, to ...mmmh trudna sprawa. Im tańszy sprzęt, tym więcej guziczków, pstryczków i pokręteł. Taka jest zasada i już. Pomysłowość producentów taniego sprzętu nie zna tu granic. Jeśli idzie zas o pilota, to nie powinno byc problemu. Praktycznie zawsze jest ale warto go uważnie obejrzeć i wypróbować. W najtańszym sprzęcie zdarza się, że guziczki są bardzo małe i do tego potrafią się zacinać. To trzeba po prostu sprawdzić.

Zacząć powinienem do tego, by wykluczyć od razu wszelkie boomboxy tylko kupić miniwieżę czy mikrowieżę. Drożej dużo nie będzie, a skok jakościowy juz spory. Do tego CD w boomboxach potrafi szybko paść, zaś tunera nie można podlączyć do gniazda kablówki czy anteny zewnętrznej. Lepiej też kupić bez magnetofonu, bo to zwykle tandeta straszna - no, chyba, że mama używa ale o tym nie piszesz. Ubędzie też pstryczkow, guziczków i mechaniki do czyszczenia.

Wreszcie pomyśl może o jakimś ślicznym używanym amplitunerze i kolumnach z ogłoszenia bądż allegro. Na początek. A potem dokupisz jeszcze CD. Poprzeglądaj wpisy na forum, dopytaj się - i skompletujesz dla mamy coś fajnego. To uprzedzając wpisy innych forumowiczów...

Nie podałem żadnej konkretnej nazwy tych mini i mikro, bo i po co. Jest tego mnóstwo i wybrać posługując się i słuchem, i wzrokiem - by nie było też za bardzo brzydkie, bo potrafi! Ze względu na dostępny serwis dobre są Sony, Panasonic, JVC, Thomson albo Yamaha (ale ta już droższa).

hmm mikrowieża to ciekawe heh ale bez magnetofonu się nie obejdzie bo mama chce sobie nagrywać jakieś krótkie audycje... , kiedyś dla siebie pomyślę(jak będę miał $) nad czymś składanym z różnycz części z drugiej ręki ,,, a po mikrowieżach się rozejrze ale to w sumie tylko dla mamy... najtańszy możę by starczył jakiegoś dobrego producenta ,,, ? popatrze,,,, :) i

"Wreszcie pomyśl może o jakimś ślicznym używanym amplitunerze i kolumnach z ogłoszenia bądż allegro. Na początek. A potem dokupisz jeszcze CD. Poprzeglądaj wpisy na forum, dopytaj się - i skompletujesz dla mamy coś fajnego. To uprzedzając wpisy innych forumowiczów..."

czy dobrzę rozumię? za te ok 400zł mógłbym złożyć co z różnych najtańszych używanych i pewnie trochę lepszych niż wszystko w jednym ? "wzmacniacz głośniki cd radio uu i magnetofon.... hmm zmieszczę się w tej granicy ? trochę ciężko będzie ? ale spróbuje ...

ech poszukałem i :

nieźle wygląda sony..

CFD-S100L 449zl

grundig tak sobie... cena ta sam ale sony jakby bardziej wygląd dopracowany...

grundig Freaxx 30 RRCD 4203 PLL, Grundig

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

panasonic mnie roczarował (dziwny wygląd dziwne wgłębienie na cd !!!!!!!

panasonic

Ukryta Zawartość

philips udziwniony...

Ukryta Zawartość

ale elta 6714 cd radio,hhh pilot. tylko żadnych informacji poza stroną producenta(google tylko prducenta znalazł i sklep który ma to w spisie produktów ale po kliknięciu nic nie,,,, w sam raz dla mamamy,,, tylko czy poradzi sbie z nagrywaniem kaset i odczytem cd....:) niby rok gwarancji?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brrrrrr!

Nienawidzę boomboxów (lub, bo widzę, iż ta pisownia się już przyjmuje: "bumboksów"). Mam złe wspomnienia. Charczący tuner, którego nie ma jak podpiąć do posiadanej kablówki. Siostra, która jest ich wielbicielem, zniszczyła tyle wbudowanych w nie magnetofonów, że uzbierałaby już na Nakamichi. Aktualnie stoi u niej taki z jeszcze sprawnym jeszcze magnetofonem ale z już zepsutym CD...

Po co ludzie kupuja sprzęt przenośny, skoro nigdzie nie zamierzają go przenosić?

Do tego ten wygląd... Brrrrr!

Elta. Mocno podejrzany wyrób (najtańszy z tanich) i trzymałbym się z daleka.

Lepiej kup jakąś używaną miniwieżę. Sporo ich na Allegro i powinieneś zmieścić się bez trudu w budżecie. Najlepiej umów się ze sprzedającym na sprawdzenie i weź bez licytacji, jeśli Ci się spodoba. Sprawdź wszystko bardzo dokładnie. Zwłaszcza CD i magnetofon. Tuner musi być cyfrowy. Nie ma dobrych tanich tunerów analogowych (chyba, że chcesz sprawdzić). I tylko sprzęt znanej i popularnej marki. Serwis!

ech jak powiedziałem o używanym sprzęcie to tata się skrzywił.... to nauroczystość ma być i głupio używany brać... dla siebie bym brał ale tak ? choć poszukam na allegro...

ech z sesnowniejszych boksów pozostaje sony... ;-?

Na prezent?! To trzeba było tak od razu!!! Kup amplituner Marantza z lat 70-tych. Wtedy to się jeszcze nazywało receiver ale to jedno i to samo. Wzmacniacz z radiem. Marantz, bo to nie tylko dobre ale i śliczne. Ludzie to nawet jako bibeloty kupują. Wybierz starannie, by był śliczny właśnie. Zapłacisz mniej niż 300 zeta. Na Allegro zakładka audio-amplitunery-streo. Za resztę kup kolumienki Unitry lub Diory. Byle ładnie wyglądały i były sprawne. Wiem, te kolumny to badziewie ale i tak lepsze niż boombox. Mamusia będzie zadowolona. A za rok lub wcześniej dokupisz lepsze kolumny (stare odsprzedasz), potem CD, a jeszcze potem magnetofon. Lub w innej kolejności. Nie będziesz musiał kombinować z prezentami. Podrzucę Ci parę linków z amplitunerami.

Akurat na aukcjach trochę pustawo ale zaraz się pojawią. Kilka z obecnych:

Marantz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) szpeci go podmieniona gałka ale za to pójdzie tanio.

Powinien być tak śliczny jak ten ale właściciel chce za niego za dużo:

Ukryta Zawartość

Jak z forsą kiepsko, to może być ten. Nic nadzwyczajnego ale Philips ciągle uchodzi w Polsce za dobrą markę. Pójdzie bardzo tanio bo właściciel nie może go sprzedać. Wygląda na zadbany:

Ukryta Zawartość

Albo może bardziej audiofilska marka, choć skromniejszy wygląd: NAD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) TO BYLBY CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cd ile jest wart ? jaka gtranica opłacalności?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) radio ,,, zz za 100zl? trochę mnie eee

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ładne radio ale drogieeee

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kaseta + radio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kasety ,,, 189 zł jakby trochę za drogi ? ech jeszcze tylko wzmacniacz i głośniki szukać ....:) heh przekonuje rodziców aby to coś składało się z kilku klocków..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cd narazie mój... (sam odbiore..)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten philips :) jakie głośniki do tego ? czy to dopiero się dowiem od niego...?

ech tylko te koszty transportu (30zł) dojdzie całe? i grające...?

amplituner+cd+głośniki?+kabelki? zmieszczę się możę do 400zł...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

serdecznie gratuluje wdepnięcia...

czekamy na kolejny etap wtajemniczenia - cudowne naciąganie budżetu /ile wlezie oczywiście/, kosztem jedzienia przez rok chleba ze smalcem (który tak dobrze wszyscy znamy) :D

głośników jakie do tego filipsa:) pasują nieznacie?

Transport pocztą ok 15zl lub przes. kurierską(stolica)(30-zł) jest bezpieczny? w podobny sposób nabywaliście swoje "grajki" ?

kable możę w lombardzie zobacze :D i głośniki(ceny)

takie niesmiale propozycje...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ał ał ął ale ten ostatni wygląda ok... narazie 100zł....skoczy do ... ale za on chyba tego by nie sprzedał za 150 ;-)

*otrzymałem odp od tego philipsa: piszę żę każde głośniki od 20w w gore a te jakieś omy ? po co są te omy? nie pogryzą się ?

Impedancja kolumn powinna być taka sama lub większa od tej podanej dla wzmacniacza. W całkiem sporej ilości przypadków - o czym niejednokrotnie już było na tym forum - jest odwrotnie i nic złego się nie dzieje. Z leciwym sprzetem lepiej jednak nie ryzykować, bo a nuż... Sam jestem w komfortowej pod tym względem sytuacji, bo mam takie nieco nietypowe i w zależności od tego jak podepnę do nich kable będą one 4 lub 8 Ohmowe - i z tej możliwości skwapliwie skorzystałem. Zdarza sie to również we wzmacniaczach i amplitunerach, acz chyba nie w tym wypadku.

Co doboru kolumn, to napisz w jakim pomieszczeniu mają grać. Duży, mały - powierzchnia. I czy możesz je odstawić od ściany. Już te dwie informacje bardzo zawężą wybór. Ale napisz też o rodzaju muzyki, której lubicie słuchać, bo to też pomoże tym, którzy będa Ci radzić.

Zastanów się nad tymi:

Ukryta Zawartość

Sam będąc w kropce i nie mogąc znaleźć nic taniego do małego pomieszczenia kupiłem podobne Quadrale i za te pieniądze jakie za nie dałem był to dobry wybór. Problemu z impedancja nie będzie - bo jak w moich można wybierać między 4 a 8 Ohm. Są niewielkie i mają konstrukcję zamkniętą więc i z ustawieniem nie powinno być problemu. I wyglądaja też całkiem elegancko (sposób wykonania skrzynek jest taki sam jak moich) co w tym wypadku może mieć niemałe znaczenie. Kupować bo fajnie wyglądają to niezbyt audiofilskie ale mając niewielkie pieniadze czasem trzeba zaryzykować. Choć - jeśli masz czas - to oczywiście lepiej poszukać takich, które możesz nie tylko obejrzeć ale i wypróbować. O wiele lepiej!

Ukryta Zawartość

I amplituner Kenwood:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) aukcja od 10 złotych.

Ukryta Zawartość

heh ładny ten kenwood :):) te zielone światełko całkiem miłe i aukcja kończy się za 4 dni a nie za 11 i cena raczej nie przebija tego filipsa za pow 100 :) i szczegółowe informacje !!! chyba się skusze za 3/4 dni :)

np tape a to byłby cd tape b kasety, phono gramofon(reaktywacja gr uniry będzie ...? też coś z kabelkami chyab trzeba zmienić ?, , czy wytrzymały by błośniki z zodiaka? właśnie luknołem i mają 8 om :) tylko wtyczke rozebrać i tymczasowo mogą być :)? heh jak rozpoznać + czy -? ech właśnie przyjrzałem się głośnikom i dojrzałem ,,, 2x15 w ;-? trochę mało ...

od właścilciela tego "filipsa" wyciągnołem za 2razem że miał kolumny 8 omowe, hmm kolega kiedyś mi mówił żę do wzmacniacza np 2x50 potrzeba(dobrze by było...?) głośniki np 2x100?

*sprzęcik będzie stał w pokoju o małym metrażu (miszkanie m4 typowa wielka płyta) czego słucham po trochu ska , roka , klasycznej, na razie chcę tylko żeby zagrało a potem... ewentualnie się coś zmieni...

CD TECHNICS SLPG360a ile on naprawdę jest wart? bo więcej niż 101 zł nie mam chęci dawać a raczej napewno mnieprzebiją do jutra? (transport własny)

hhhhh możę się zmieszcze w 400 zł ?

Ukryta Zawartość

pójde chyba do sklepu co się tym bawi i się zapytam ...;-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.