Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka pomieszczenia

Se6astian

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w przygotowaniu pokoju odsłuchowego. Na początek zamierzam przygotować panele z wełną mineralną w miejscach pierwszych odbić - boki 10cm i tył 5cm grubości. Na podłogę gruby dywan i teraz co dalej ? Czy jest sens wstawiać walce, ćwierć walce w rogach ? Punkt odsłuchu aktualnie jest w 38% długości od tylnej ściany, czy ta zasada ma sens przy nieregularnym kształcie pokoju ?

room.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/88383-akustyka-pomieszczenia/

Na tył dałbym 15cm panele. Zazwyczaj pierwsza harmoniczna rezonansu dla długości pokoju wybrzmiewa zbyt długo i 5cm panel tego nie ugryzie. Ćwierć-walce, walce - jeśli mówisz o gąbkowych, to nie warto. Chyba ze mają promień rzędu 50cm (dla ćwierć-walca) wtedy można się zastanowić. Ale taki wielki kawał gąbki byłby tak drogi, że mógłbyś za to kupić panele, które wyglądają i działają lepiej.

"Reguła" 38%/62% jest tylko punktem wyjścia do eksperymentów. To czy kolumny/miejsca słuchacza jest w dobrym położeniu, dowiesz się jedynie dzięki pomiarom.

Czyli z tył zrobię grubsze, dzięki. Co jeszcze mogę dodać ? Chciałbym się zamknąć w 3k, ale jednocześnie zachować wizualny umiar ;) Zaznaczę, że planuję rozbudowę stereo o subwoofer.

ps. w oknie oczywiście będą zasłony.

Z całym szacunkiem, ale uważam, że przesadzacie z tym pochłanianiem...

Proponowałbym przynajmniej połowę kwoty przeznaczyć na elementy rozpraszające. Pokój odsłuchowy nie jest kabiną reżyserską, w której wymagane jest zero odbić i dźwięk wierny tylko głośnikom. Sugeruję poszerzyć panoramę dyfuzorami tak z przodu, jak i po bokach. Mało tego, sufit też bym rozproszył. Można w tym celu użyć też mebli, półek z cd/dvd itp. Zdecydowanie poszerzy Ci to scenę, a zbytnie pochłanianie (do którego wg. mnie obecnie dążysz) ograniczy Ci ją tylko do dźwięku wychodzącego z kolumn... to nie będzie pokój odsłuchowy, lecz nie do końca zrobiona reżyserka.

Pochłanianie ok, ale bez przesady; dywan, zasłony, ew. szerokopasmowe pułapki basowe, i powinno wystarczyć.

Reszta rozpraszanie!

Kolega sandau - dobrze radzi aby zachować równowagę pomiędzy tłumieniem, a rozpraszaniem.

Kolega Aku Pro - popieram, że przy zabawie w adaptację potrzebne są pomiary, aby wiedzieć na czym się stoi.

Pozwoliłem sobie nanieś pewne poprawki na Twoim rysunku. Na czerwono zaznaczyłem ustroje rozpraszające, a na żółto ustroje pochłaniające. Moja koncepcja jest taka, aby pierwsze boczne odbicia i przednie rozproszyć za pomocą dyfuzorów (Schroedera 1D i 2D). Natomiast na ścianie za miejscem odsłuchu zastosować 10 cm panel z 10 cm pustką powietrzną (wełna mineralna PT80 firmy Isover) oraz dwa podobne panele na ścianie za kolumnami, aby osłabić efekt SBIR (czyli interferencji fali odbitej od ściany). Dobrze by było powiesić telewizor na ścianie i go odchylić o parę stopni. Pod nim umieścić na ścianie dyfuzor. Oczywiście stosować też domowe sposoby - dywan, zasłony, książki i inne bibeloty.

Jak wyglądają u Ciebie ściany - coś wisi na nich, czy są gołe?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Myślałem też w tym kierunku, ale konstrukcje które wymieniłeś nie spełniają moich wizualnych oczekiwań. Jeśli rozpraszać to jakieś nie za głebokie ustroje tego typu :

Diffuser_9284-thumb.jpg

Pytanie czy takie coś się sprawdzi ? Jeśli tak to jaki to powinno mieć wymiar na wysokość ? I gdzie dostanę coś takiego w rozsądnej cenie ?

Wełna jak najbardziej PT80. Co do pomysłu z telewizorem to nie chce mi się aż tak kombinować, wolę przygotować dodatkowy panel rozpraszający, którym będę zasłaniał telewizor w trakcie odsłuchów. Narazie jest goło i wesoło, bo jestem w trakcie przeprowadzki, więc wszystko przygotowuję od zera ;)

Znalazem dokładnie ten ustrój w polskiej dystrybucji 10 sztuk 60x60cm za 1000zl lub 20 sztuk 30x30cm za 700zl. Brać ? ;)

W ofercie Aku Pro są dyfuzory spełniające Twoje oczekiwania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba zdecyduję się na te co wkleiłem, jednak najpierw zrobię te panele z wełną i poeksperymentuje, dzięki za pomoc!

Słuszna decyzja. Pozdrawiam

P.S.

Pochwal się jak już coś zrobisz w tym kierunku.

Oprócz tego co napisał Imacman, mogę jedynie dodać, że nasze dyfuzory są w podobnych wymiarach, są niewiele droższe od wklejonych przez Ciebie. Jednak z tego co widzę, dyfuzory tamtej firmy która podałeś zrobione są z EPS czyli styropianu, w którym prawdopodobnie widoczne są pojedyncze granulki. Natomiast nasze dyfuzory wykonane są ze styroduru, który ma bardziej jednolitą strukturę, nie są widoczne granulki, są także bardziej gęste i wytrzymałe od styropianu. Wyglądają po prostu lepiej.

Patrząc także na te dyfuzory, ciężko stwierdzić, czy dyfuzory tej firmy bazują na jakiejś matematycznej formule, czy może kształt jest czyjąś fantazja. Nasze dyfuzory to prawdziwe dyfuzory Schroedera.

Patrząc także na te dyfuzory, ciężko stwierdzić, czy dyfuzory tej firmy bazują na jakiejś matematycznej formule, czy może kształt jest czyjąś fantazja. Nasze dyfuzory to prawdziwe dyfuzory Schroedera.

Faktycznie, dyfuzory zamieszczone przez autora wątku są luźną koncepcją opartą na rezonatorze Schroedera, ale wątpię, aby producent potrafił podać parametry rozpraszania w/w dyfuzora. Wyglądają też rachitycznie. Chyba, że się mylę.

"Prawdziwe" dyfuzory Schroedera powinny mieć chyba szczeliny o określonej głębokości. Ścianka, powinna być jak najcieńsza, ale Wy chyba przesadziliście nie robiąc jej wcale...:) Czy się mylę?

"Prawdziwe" dyfuzory Schroedera powinny mieć chyba szczeliny o określonej głębokości. Ścianka, powinna być jak najcieńsza, ale Wy chyba przesadziliście nie robiąc jej wcale...:) Czy się mylę?

Też się niestety obawiam, że to płacenie jak za super hiper cyfrowe kable ;)

Dyfuzory Schroedera, są dyfuzorami szczelinowymi.

Nie ma ścianki---> nie ma szczeliny ---> nie ma dyfuzora Schroedera.

Ścianka być musi, aby szczelina wiedziała jaką ma głębokość, bo przecież od niej zależy dolny zakres rozpraszania.

Nie twierdzę, że Wasze konstrukcje nie są rozpraszaczami. Ciekawi mnie sposób w jaki wyliczyliście zakres rozpraszania Waszego dyfuzora.

Uuups. Doczytałem w podręczniku.

Zwracam honor. Robicie dyfuzory Schroedera.

Jednak...

"W celu zachowania akustycznej integralności poszczególnych wgłębień,

stosowane są między nimi elementy rozdzielające.

ez tych separatorów skuteczność dyfuzora jest obniżona.

Gdy elementy rozdzielające nie są używane, zakłócone są stopniowe zamiany

fazy dla dźwięku docierającego pod kątami różnymi od kąta prostego."

To wg Everesta...

Masz rację, że rozpraszanie w dolnym zakresie jest troszkę gorsze niż w przypadku, gdy dyfuzor ma ścianki oddzielające poszczególne studnie, jednak jest to świadomy kompromis, ze względu na ograniczenia jakie daje styrodur. Nie jest to jednak wielka różnica. Wiele produktów nie zawiera ścianek. Taki zabieg pozwolił na zachowanie rozsądnej ceny, niewielkiej wagi konstrukcji w porównaniu do drewnianych dyfuzorów zawierających ścianki.

Pozdrawiam.

Mam pytanie odnosnie tych bastrapow z pianki bo walcze z basem mam pomieszczenie 4x4m niestety kwadrat za miejscem odsluchu gola sciana czy warto dac na nia np. 4 takie panele PS7 50x50cm z pianki no i w rogi te cwiercwalce z pianki czy to cos poprawi bo czytalem ze te pianki sa do d... no ale jesli nie pianka to co zeby bylo tanio bo te ustroje pro to cenowo przesada jak dla mnie .

Gąbka jeśli miałaby być skuteczna, musiałbyś użyć naprawdę grubej. Wtedy po obliczeniu okazuje się, że taki większy kawał gąbki wcale nie jest tani.. Te tanie są po prostu mniejsze i przez to nieskuteczne.

Przykład?

Ukryta Zawartość

(fioletowy po zainstalowaniu 8 sztuk)

Ukryta Zawartość

Rozumiem myslalem o takich wlasnie tanich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) te na rogi tylnej sciany i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) te na rogi za kolumnami a na sciane za mna czyli za miejscem odsluchu te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo mam poglos w pokoju jak klasne takie szybkie odbicia nie wiem jak to ujac np. cos takiego trrrrrrrrrrrr po klasnieciu :-/ no ale jesli te pianki nic nie pomoga to co zrobic ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie odnosnie tych bastrapow z pianki bo walcze z basem mam pomieszczenie 4x4m niestety kwadrat za miejscem odsluchu gola sciana czy warto dac na nia np. 4 takie panele PS7 50x50cm z pianki no i w rogi te cwiercwalce z pianki czy to cos poprawi bo czytalem ze te pianki sa do d... no ale jesli nie pianka to co zeby bylo tanio bo te ustroje pro to cenowo przesada jak dla mnie .

Przez takie ustroje bas przechodzi prawie bez przeszkód. Poszukaj sobie w sieci jakie są współczynniki pochłaniania różnych materiałów. Później porównaj ze współczynnikiem pochłaniania wełny mineralnej tu przykład PT80 firmy Isover. Pierwsza tabelka przedstawia dwie wełny o różnej gęstości, druga pokazuje jak zmienia się współczynnik pochłaniania dla różnych grubości panela z takiej wełny. Wykres pokazuje jak zmienia się pochłanianie po zastosowaniu pustki powietrznej. Wnioski wysnuj sobie sam, co lepiej powalczy z basem.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-19005800-1321556585_thumb.jpg

post-11945-0-00177500-1321556919_thumb.jpg

post-11945-0-34629400-1321556946_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Imacman

Dzieki faktycznie widac ze welna daje dobre efekty ;) Czyli najlepiej zrobic takie 4 Tube Traps i poustawiac w naroznikach pokoju ?

Ukryta Zawartość

Tube Traps do basu a co z gola sciana za mna ? myslalem tam powiesic cos takiego jak na zdjeciu u kolegi Violet bo wyglada to calkiem przyjemnie a i pewnie lepsze to niz gloa sciana ?

post-22477-0-07600400-1321559031_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Projekt Tube Trapu z linku jest całkiem sensowny, ale trzeba go dokładnie zrobić. Za miejscem odsłuchu można zastosować dwa panele 100x50x10cm PT80 obłożone jakimś materiałem. Można zrobić to w ramce, tak jak na rysunku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm... mam cos podobnego z firmy rockfon 120x30x5cm sa to takie panele w ramce metalowej a w srodku jakas welna mineralna moge ja powiesic na scianie slyszalem ze najlepiej je powiesic 5 cm od sciany ale nigdy ich nie powiesilem stoja za kolumnami 4 sztuki oparte o sciane widac je na zdjeciu ;)

oto ich opis i fotka z wykresem :

Wykres dla paneli z wełny mineralnej o gęstości 90 kg/m3 i grubości 50 i więcej mm.

Pochłanianie dźwięku mierzone jest zgodnie z ISO 354.

Praktyczny współczynnik pochłaniania dźwięku Alfa p, wskaźnik pochłaniania dźwięku Alfa w oraz klasy pochłaniania dźwięku są obliczane zgodnie z ISO 11654. Wartość współczynnika redukcji hałasu szumu jest wyznaczana zgodnie z ASTM C423.

Sa solidnie wykonane jeden wazy ponad 3kg wieszac 2 na tej scianie ?

Na jednym foto ten panel ozdobiony materialem ktory wystarczy wsunac delikatnie w ramke ;)

Ukryta Zawartość

post-22477-0-18743200-1321561576_thumb.jpg

post-22477-0-35290700-1321561726_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmm... tylko zebym ja wiedzial gdzie te odbicia beda moze cos podpowiesz jak mam to wyliczyc bo widze ze masz duza wiedze w tym temacie :)

Ps. Se6astian moj imienniku Przepraszam ze troche zasmiecilem twoj temat jesli to problem to moge zalozyc nowy temat ;)

hmm... tylko zebym ja wiedzial gdzie te odbicia beda moze cos podpowiesz jak mam to wyliczyc bo widze ze masz duza wiedze w tym temacie :)

Sebastian - po prostu wiem gdzie szukać :)

W linku masz kalkulator do wyliczenia pierwszych odbić. Osobiście boczne odbicia lokalizuję metodą lusterkową. Niestety potrzebna jest druga osoba do pomocy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sebastian - po prostu wiem gdzie szukać :)

W linku masz kalkulator do wyliczenia pierwszych odbić. Osobiście boczne odbicia lokalizuję metodą lusterkową. Niestety potrzebna jest druga osoba do pomocy.

Ukryta Zawartość

Dzieki ale extra link :)

Mam jeszcze pytanie odnosnie tych tube trapow bo moze bede je robil nie wiesz moze jaka to ma byc folia na tej welnie bo gosc cos tam pisal ale nie zrozumialem o jaka folie mu chodzi ? Myslalem zeby ja zastapic filcem o grubosci np. 3mm czy to cos zmieni ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiesz moze jaka to ma byc folia

Ta folia jest reflektorem dla fal dźwiękowych o średniej wysokiej częstotliwości. Taki ustrój będzie pochłaniał relatywnie tylko niskie częstotliwości, a odbijał średnicę wysokie. Dlatego pisałem, aby dokładnie wykonać projekt - ważna jest też szczelność pneumatyczna na deklach tego ustroju. Powietrze ma się przeciskać przez materiał porowaty oddając swoją energię (zmieniając ją na ciepło).

Ukryta Zawartość

post-11945-0-42388300-1321610608_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.