Skocz do zawartości
IGNORED

Al Di Meola w Szczecinie - wrażenia

AdiQ

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem wiara, właśnie wróciłem z koncertu "Al Di Meola - World Sinfonia" - kilka przemyśleń na gorąco

Sprawy organizacyjne:

29.maja 2004 Szczecin, dziedziniec Zamku Książąt Pomorskich, w ramach Szczecin Music Fest 2004, bilet 50 zł (w dniu koncertu 60), początek koncertu 21:00; czyste niebo, troche wiatru i dość chłodno.

Żeby mieć dobre miejsce trzeba było przyjść przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem imprezy, czyli w momencie gdy zaczęli sprawdzać bilety (oczywiście można było przyjść wcześniej, ale bilet i tak sprawdzili). Dziedziniec był wypełniony po brzegi. Kultura słuchaczy wysoka - nie było ekscesów, ale też wszystkich potencjalych zadymiarzy przyciągnął mecz Polska-Grecja na stadionie szczecińskiej Pogoni. Z wpadek: za gęsto rozstawione były krzesełka i opuszczenie pełnego rzędu zmuszało do ekwilibrystycznych popisów i deptania po palcach. Pan konferansjer musi się jeszcze pouczyć zawodu bo "jakość" jego występu wypadła żenująco.

Publiczność też musi trochę nauczyć się bić brawa - ręce do oklasków podnosi się dopiero, gdy artysta da wyraźny znak, że utwór się skonczył; tymczasem dziś ludziska kłapali łapami jak tylko zrobiło się trochę ciszej po dynamicznej części.

Sprawy techniczne:

Nagłośnienie jak dla mnie bomba - głośność taka jak potrzeba (przede wszystkim nie było za głośno) - wszystkie instrumenty dobrze słyszalne, z rezerwą dynamiczną na ostrzejsze kawałki, lecz przy fortissimo zaczynał się bałagan w głośnikach. Na początku kilka korekt głośności poszczególnych instrumentów i potem do końca wysoki poziom. Siedziałem w siódmym rzędzie i słyszałem zarówno dźwięk z głośników, jak i to co działo się na scenie. Wiem teraz, że sprzęt na którym słucham muzyki w domu nie potrafi przekazać dźwięku blach perkusyjnych...... tak prawdę mówiąc to potrafi tylko przekazać czy muzyka gra, czy też trzeba zmienic płytę bo z naturalnością brzmienia instrumentów, mikro- i makrodynamiką oraz przestrzennością ma niewiele wspólnego.

Wartość artystyczna:

Wystąpił kwartet w składzie:

- Al Di Meola - gitary

- Mario Parmisano - fortepian, instrumenty klawiszowe

- Ernie Adams - perkusja

- Gumbi Ortiz - instrumenty pekusyjne

To co się działo trudno opisać, szczególnie że tak dobrze zrealizowane koncerty są rzadkością. Rozpoczęli spokojnie - piewsza część utworu spokojna, gra cały team. Gitara jest troszkę za cicho i fortepian wybija się na pierwszy plan. Dopiero jak utwór się rozwinął i Al włączył przester wszystkim otworzyły się oczy a gitara wysunęła się na prowadzenie, tam gdzie jej miejsce. Drugi kawałek dynamiczny od samego początku, z łagodną częścią środkową. Trzeci utwór gra trio bez fortepianu. I muszę powiedzieć, że jak w pierwszych dwóch fortepian bardzo ładnie zgrywał się z gitarą, i ogólnie było świetnie, tak dopiero gdy go zabrakło można było podziwiać kunszt mistrza okraszony perkusją. Dalej usłyszeliśmy kilka kompozycji znanych z innych nagrań Ala, m.in. Mediterranean Sundance w aranżacji na gitarę i instr. perkusyjne, utwór Piazzolli i kompozycję napisaną na występ z Orkiestrą Kameralną Amadeus pod dyr. Agnieszki Duczmal. Al zrobił sobie też chwilę wolnego i pozwolił popisać się duetowi perkusistów. W innym utworze drażnił się z Gumbim Ortizem i udało mu się pekusistę wyrolować - nie zdążył z uderzeniem w konga - publika miała świetną zabawę.

Sprawy technicznej sprawności muzyków nie ma co podejmować bo nie ma się do czego przyczepić - chłodno na tyle, że ręce marzły, a zagrali tak, że serce się radowało.

Widać było też, że muzycy bawią się równie dobrze co publika - dobrą zabawę i przyjemność z grania widać było szczególnie po perkusistach. Poza tym zadowolona mina Ala, kilka dowcipów na początku koncertu i facet ma publiczność w kieszeni :)

Wniosek: Warto było :D Jak tylko dostanę od kolegi fotki to dodam do wątku.

Za miesiąc, w środę 23.czerwca na Zamku w Szczecinie zagra Pat Metheny

- bilet 110 zł (strasznie dużo) - oby było co najmniej tak dobrze jak dziś.

https://www.audiostereo.pl/topic/8849-al-di-meola-w-szczecinie-wra%C5%BCenia/

Dla chcacego nic rtudnego! Pojechalo sie z Lublina 6 godzin i tez sie sluchalo, a waaaarto bylo! Nie bede sie powtarzal - rewelacja! Muzyka na zywo, tak zrealizowana, naglosniona i tak zagrana warta jest kazdej ceny. Ja siedzialem w 11 rzedzie, wiec juz nie slyszalem blach na zywo, tylko przetworzone, ale miny wykonawcow widac bylo swietnie! Zabawa przednia i ich i publiki!

Niestety nastraszyli mnie znajomi, ze z aparatem nie wpuszcza, wiec poslusznie zostawilem w domu, a potem jak zobaczylem swiecace ekraniki cyfrakow w prawie kazdym rzedzie, to mnie az skrecilo... Ale przeciez nie pojechalem tam na sesje foto tylko, zeby posluchac... Echhh, jakbym mial lzejsze pioro i wieksze obycie muzyczne, tobym jeszcze cos napisal - a tak tylko niech wystarczy moje eeechhhhh.

Pozdrawiam!

Ps. Chetnie zalapalbym sie na kilka fotek z tego koncertu - najlpepiej na priva w pelnej rozdzielczosci...

Tak jak obiecałem - fotki z koncertu

Band w pełnej krasie

.

[obrazekLUKASZ-132794_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lewa strona sceny

.

[obrazekLUKASZ-132796_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

[obrazekLUKASZ-132799_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i pełny widok na scenę

.

[obrazekLUKASZ-132801_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

spojrzenie prosto w oczy

.

[obrazekLUKASZ-132804_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorki - to nie "moj" koncert :(

W zaaferowaniu przeoczylem ten Szczecin... Ja bylem w Bydgoszczy, w Filcharmonii Pomorskiej, 30 maja... Stad te 6 godzin i moje zdziwienie, bo u nas Al byl ubrany na bialo a nie na czarno... Jednak opis pasuje i do Bydgoskiego koncertu ;-))

Pozdrawiam!

Ps. Dzieki za zdjecia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.