Skocz do zawartości
IGNORED

Wydania Japońskie.

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące później...

Panowie które wydanie Machine head polecacie na cd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To z pierwszego linku będzie na plus w stosunku do wydania europejskiego? Czy to, to samo tylko na innym plastiku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pierwszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) drugi

Wydanie mini lp z 2014 roku to jest reedycja (wznowione tłoczenie) identycznego wydania z 2008 roku, które zawiera mastering z 1996 roku. To jest to samo co europejczyki, tylko, że w japońskim wydaniu (tak samo było z mini lp Dire Straits z 2008 roku, zawierały mastering z 1996 roku identyczny jak europejczyki, które w pudłach są dostępne do dziś).

Dynamika jak widać nie powala. Jak masz do wyboru to weź raczej SACD, masz w gratisie warstwę SACD z mixem 5.1.

A jeśli już zastanawiałbyś się nad tym wydaniem z masteringiem z 1996 roku - ja i tak wziąłbym japońca, jeśli miałbym do wyboru ten sam mastering w wersji EU/JAPAN. Nic tak nie cieszy mojego oka jak ładnie wydany japończyk ;)

A ja tak sobie po cichu marzę, niech wywalą w pizdu te wszystkie pseudo "remastery" i niech wydadzą w końcu reedycję wszystkich albumów z pierwotnym masteringiem ;)) Pomarzyć można... Taki japończyk Brothers in Arms z oryginalnym masteringiem... To by było dopiero...

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeśli już zastanawiałbyś się nad tym wydaniem z masteringiem z 1996 roku - ja i tak wziąłbym japońca, jeśli miałbym do wyboru ten sam mastering w wersji EU/JAPAN. Nic tak nie cieszy mojego oka jak ładnie wydany japończyk ;)

Ok. A platinium shm cd lepiej grają od zwyklych shm? Czy to to samo tylko ładniej wydane ?

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

CD, SHM-CD i Platinum SHM zagrają Ci identycznie, jeśli posiadają identyczny zapis audio. Nie jest tajemnicą, że SHM-CD czy Platinum SHM to pic na wodę. Tak samo Blu-Spec CD2. To są zwykłe, bardziej dopracowane płyty CD. W SHM-CD po prostu plastik u spodu jest bardziej przezroczysty i rzekomo laser lepiej Ci przez niego przejdzie i odczyta co jest na płycie zapisane. Bzdura. Haha Niektórzy twierdzą, że te super twarde plastiki się mniej rysują - nie wiem, jako osoba pedantyczna i z nerwicą natręctw - nie dopuszczam po prostu do porysowania żadnego krążka czy pudełka.

Miałem SHM-CD Brothers in Arms w pudle z masteringiem z 1996 roku oraz ten sam mastering w wydaniu EU. Zgrałem obie płyty, wszystkie sumy kontrolne itp. bit w bit to samo. Więc jak widać, laser przechodząc przez super przezroczysty plastik odczytał to samo co ze zwykłego europejczyka. Oddałem europejczyka, zostawiłem japońca, wiadomo ;)

Jeżeli coś kupujesz, to patrzysz na mastering. SHM-CD to nie jest taki wymysł jak np. DVD-Audio czy Bluray-Audio. To zwykła płyta CD o identycznych parametrach i użyty plastik od spodu nie ma tutaj znaczenia. Jedynym faktem, który mi się ostatnio bardzo podoba, że te wydania Platinum SHM są bardzo masywnie, obszernie wydane. A przede wszystkim zadaniem takich wydawnictw jest jak najwierniejsze odwzorowanie (dźwiękowo, zgrywane z taśm matek) pierwszych wydań. Jako wierny fan Dire Straits zakupiłem ostatnio Platinum SHM "Love Over Gold" i jest to aktualnie najlepiej brzmiąca (z dostępnych) wersja tego albumu (pierwsze tłoczenia Dire Straits to po prostu majstersztyk, którego nic nie przebiło do tej pory, a słuchałem raczej wszystkich wersji). Również jestem mega zachwycony "Tubular Bells" Mike'a Oldfielda, również w wydaniu Platinum SHM (dźwiękowo coś pięknego).

Tak jak mówiłem, patrz na master i na to wydanie, które Ci się wizualnie bardziej podoba (wybór między tym samym wydaniem EU w pudle a Japan mini lp w tekturce jest dla mnie oczywisty ;)) Porzuciłbym japończyka tylko i wyłącznie dla pierwszego tłoka EU/USA/Japan, bez znaczenia (co raczej mi się nie przydarzy, bo używanych płyt nie kupuję ;(, a pierwszych tłoczeń w folii to raczej już nie ma - mowa o Dire Straits)

Pozdrowienia.

Edytowane przez shm-cd

Mastering może i 24 bitowy, ale na płytę i tak trafiają standardowe parametry, którymi ograniczona jest płyta CD-Audio. To, że dobrze gra, to zasługa dobrego masteringu, nie mega technologi płyt CD, nic poza tym.

Edytowane przez shm-cd

CD, SHM-CD i Platinum SHM zagrają Ci identycznie, jeśli posiadają identyczny zapis audio

Niezupełnie - porównywałem Śnieżną Gęś Camela SHM-CD (UICY-76075) i platinum (UIGY-9543) - materiał ten sam, a platinum brzmi klarowniej, ostrzej. Ten sam efekt słyszę na wszystkich płytach platynowych. Nie słyszę natomiast żadnych różnic między SHM-CD a zwykłymi dyskami (choć różnica w przejrzystości plastiku widzoczna gołym okiem, na dźwięk się to nie przekłada).

Z drugiej strony - jakość masteringu jest zdecydowanie ważniejsza niż wszystkie te HDCD, SHM-CD, HQCD, Platinum SHM czy SHM-SACD. Różnice między wariantem dysku a nawet między formatami są po prostu znacznie mniejsze od różnic, które wnoszą realizatorzy nagrań. Płyty japońskie są bardziej elegancko i starannie wydane, na ogół też lepiej je realizują na etapie masteringu (co nie znaczy, że nie zaliczają wtop. A jakże, zaliczają, nie ma reguły, że japoniec musi grać lepiej od wydania europejskiego).

porównywałem Śnieżną Gęś Camela SHM-CD (UICY-76075) i platinum (UIGY-9543

Przepraszam najmocniej, wyciągnałem złą płytę z półki i spisałem zły numer! UIGY-9543 - to numer katalogowy SHM-SACD "Moonmadness". Platynowa "Snow Goose" to UICY-40047. "Snieżna Gęś" to jedyny przypadek, kiedy kupiłem SHM-CD i Platynę - bardzo lubię tę płytę, a została źle nagrana i ogólnodostępne wydania mają kiepski dźwięk. Fantastycznie brzmiało absolutnie pierwsze tłoczenie na CD tej płyty z 1983, ale to była krótka seria (na labelu Gama Decca). Póżniejsze wydanie z 1988 (z tym samym numerem katalogowym, ale na labelu Deramu) brzmi nędznie. Remaster z 2002 to koszmar (wszystko jedno, czy wydanie z pojedynczą płytą czy deluxe). Japońców da się słuchać z przyjemnością, choć chyba to pierwsze wydanie z 1983 było jeszcze lepsze (choć może je idealizuję, już go nie posiadam).

Jak dobrze zauważyłeś, japońskie wydania o numerach zaczynających się od "UIGY" to SACD, a są to 2 różne wydawnictwa!

Wyszedł Mike Oldfield "Tubular Bells" w wersji Platinum SHM-CD i zwykłej mini lp SHM-CD (btw - polecam!). Obydwie płyty zawierają ten sam zapis audio, tylko, że w 2 innych wydaniach. Czyli, że jak Platinum jest wytłoczone na platynie, to nagle ten sam zapis audio zmieni swoje walory? To niemożliwe. Na obydwu płytach zapisano zapis audio "X". Na SHM-CD znajduje się X i na Platinum SHM znajduje się X. I X zostanie odczytane. Platinum SHM-CD to nie coś w formie equalizera, które dodaje efektów dźwiękowych. Tak samo jak nie dodaje ich przezroczysty plastik ;)) To mogą co najwyżej zmienić pokrętła na wzmacniaczu, a nie plastik czy powłoka, na której wytłoczono dźwięk.

EDIT: Co do Camela Platinum i zwykłe SHM-CD - sprawdzę czy to ten sam mastering. Jeżeli ten sam - gra tak samo. Placeboooo ;)

Ten Camel PT-SHM i zwykły SHM-CD to to samo! Tak jak Oldfield. Zgraj obydwie płyty, otrzymasz 2 identyczne bit w bit ripy! Więc jak to samo może grać inaczej? Skoro na jednej płycie grają XYZ i na drugiej też grają XYZ to przez fakt, że jedna została nagrana na platynie nie sprawi, że zagrają tam ZYX ;)) Mówię Ci, zrób ślepy test, raz włóż do odtwarzacza platynkę a raz zwykłą, i bach! Nagle nie skapujesz, która gra klarowniej i ostrzej, bo nie będziesz wiedział, która aktualnie leci. Bo jak wiesz, że leci platynka to automatycznie musi grać lepiej!

Edytowane przez shm-cd

Panowie,

OK - posłuchałem jeszcze raz obu wydań, Nie zmieniam zdania. Platinum gra inaczej (dla mnie lepiej) niż SHM-CD. Jeżeli ma to byc efekt placebo, no to jest efekt placebo...

Niektóre płyty miałem w rozmaitych wydaniach i wiem doskonale, że niekiedy inna tłocznia już powoduje delikatną zmianę jakości dźwięku (przy uzyciu tego samego masteringu).

Natomiast zgadzam się całkowicie i sam głoszę tę tezę, że najwiekszy wpływ na dżwiek ma jakość masteringu, a wszystkie inne kwestie to sprawa drugorzędna, o którą spierać się nie warto. Dlatego też na tej wypowiedzi kończę udział w dyskusji.

Serdecznie pozdrawiam

Nie namawiając Cię do kolejnej odpowiedzi w temacie dodam tylko, że test, w którym wiesz jaka płyta aktualnie leci jest niemiarodajny. Musi to być ślepy test, a gwarantuję Ci, że jakbyś nieświadomie wysłuchał 2 razy SHM-CD to i tak powiedziałbyś, że jedna z nich to PT-SHM ;))

Co do sprawy z błędami w tłoczni - PT-SHM i SHM-CD mini lp to jest "dźwiękowo" (w sensie warstwy muzycznej) ten sam materiał. Nie ma możliwości na tak wielki margines błędu, żeby cała płyta brzmiała inaczej, a szczególnie jeśli chodzi o takie szczegóły jak ostrość, bas itp! Ewentualne mikro odchylenia mogą mieć miejsce w pojedynczych próbkach audio i są niemożliwe do odróżnienia dla ludzkiej percepcji - tak samo jak z odległości 10 metrów nie zobaczysz jednego czarnego piksela na kwadracie 100 x 100 metrów, o czerwonym tle... Poza tym ripowałem albumy Dire Straits w tym samym masteringu, ale wydania EU i Japan (remaster 1996), 2 razy otrzymałem po każdym bicie identyczną sumę kontrolną pliku zawartego na płycie, czy to z super plastikiem czy też z badziewnym europejskim, mniej przejrzystym ;))

Jaki mastering umieszczą na płycie - to właśnie usłyszysz. Ja kupuję dużo SHM-CD, Platinum, nawet mam kilka BluSpec CD2 (David Bowie i inne) ale robię to tylko dlatego, iż jestem fanatykiem japońcow a nie dlatego, że super przezroczysty plastik dodaje basu (bo nie ma jakiegokolwiek wpływu na dźwięk).

A komentując ostatnie słowa przedmówcy - nie spieramy się, każdy kulturalnie wypowiada swoje zdanie ;)) I zgadzam się - MUZYKA PONAD WSZYSTKO! ;))

Pozdrowienia!

Edytowane przez shm-cd

Ten Camel PT-SHM i zwykły SHM-CD to to samo! Tak jak Oldfield. Zgraj obydwie płyty, otrzymasz 2 identyczne bit w bit ripy! Więc jak to samo może grać inaczej? Skoro na jednej płycie grają XYZ i na drugiej też grają XYZ to przez fakt, że jedna została nagrana na platynie nie sprawi, że zagrają tam ZYX ;)) Mówię Ci, zrób ślepy test, raz włóż do odtwarzacza platynkę a raz zwykłą, i bach! Nagle nie skapujesz, która gra klarowniej i ostrzej, bo nie będziesz wiedział, która aktualnie leci. Bo jak wiesz, że leci platynka to automatycznie musi grać lepiej!

Czy to samo się tyczy wydań Dire Straits PT-SHM i SHM-CD?

Na próbę zamówiłem sobie to wydanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) porównam z obecnym empikowcem. Rozumiem, że spokojnie mogłem zamówić połowę tańsze zwykle SHM-CD i różnica by była tylko w opakowaniu?

Ukryta Zawartość

Dokładnie tak! Należy zauważyć bardzo ważną rzecz - te wydania PT-SHM to w końcu coś co warto kupować. Zgrywane z taśma matek, brzmią prawie tak samo jak pierwsze tłoczenia (mam na myśli to, że są cicho nagrane, dynamiczne, brzmią przeważnie bardzo, bardzo podobnie do oryginału z pierwszego tłoczenia LP, czasami zdarza się inny mix, jeśli oryginalny LP był w mono). Wydania w PT-SHM można powiedzieć są po prostu bardziej obszerne, wychodzą w większych pudłach (przykład poniżej), mają w środku przeważnie jakieś dodatkowe zdjęcia, czasami bonusową, alternatywną wersję sleeeve'a. Natomiast wydanie z tym samym masteringiem, ale w wersji zwykłej SHM-CD - można powiedzieć, że to nieco uboższa wersja. W tekturce tylko biała książeczka w językach EN/JAPAN i dysk w folii ;)) Dźwiękowo - to samo. To tyczy się wydań m. in. Mike'a Oldfielda, Dire Straits (nie należy mylić z mini lp z 2008 roku, które posiadały mastering z 1996 roku, taki jaki jest do dziś dostępny u nas w pudłach).

Tak wygląda Platinum SHM "Tubular Bells" - czyli duże pudło a w środku replika winyla:

w2eo0o.jpg

A tak wygląda to samo wydanie w wersji mini lp (sama tekturka):

1zp4ps5.jpg

Jak widać obydwa wydania mają inne OBI (nie mylić z paskiem przyklejonym do tekturki - to imitacja z oryginalnego LP). Zaznaczam też, że niektóre wydawnicta wychodzą tylko w wersji PT-SHM lub tylko w wersji SHM-CD, nie zawsze w obydwu ;)) Nie mniej jednak - warto kupić!

Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam!

Czy to samo się tyczy wydań Dire Straits PT-SHM i SHM-CD?

Na próbę zamówiłem sobie to wydanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) porównam z obecnym empikowcem. Rozumiem, że spokojnie mogłem zamówić połowę tańsze zwykle SHM-CD i różnica by była tylko w opakowaniu?

Mam nadzieję, ze nie. Mam LOG w shmcd i obok "zwykły" remaster do kupienia za 20 zł. Brzmienie identyczne, master robiony z tego samego źródła.

Ukryta Zawartość

Te wydania to całkiem inny, nowy remastering niż ten z 1996 roku.

Jeżeli już mówisz o starych Dire Straits w SHM-CD - to jest ten sam remastering co w EU a nie robiony z tego samego źródła. Japońce tłoczyli to samo co w europie, a nie robili swój na podobieństwo naszego, europejskiego.

Wszystkie informacje są dostępne na CDJapan poniżej każdego wydawnictwa. Tamten mastering z 96 był wydawany w Japonii 3 razy w różnych postaciach, PT-SHM to zawsze nowy remaster zgrywany z taśm matek.

Edytowane przez shm-cd

Z góry sorki za błędne daty w poprzednich postach. Niektóre tytuły Dire Straits wyszły w 2013, inne zaś w 2014 ;))

Na CDJapan już w preorderze SHM-CD Jethro Tull, w opisie nie ma nic o masteringu a jedynie o nowym mixie. Zapowiada się ciekawie i najprawdopodobniej zamówię Aqualung, choć bardzo boli mnie fakt, że nie są to tekturki, ponieważ takiego Jethro Tull'a to bym przytulił ;) A zawsze zaskakiwało mnie brzmienie tego albumu.

Mam tylko ogromną nadzieję, że będzie na to popyt, bo już kiedyś pół dyskografi Hendrixa miało wyjść na SHM-CD w tekturkach, po czym wchodząc na stronę zobaczyłem informację, że wydawnictwo anulowane... Tak samo zabolało mnie, gdy mieli wznowić mini winyle Bowiego, ale również anulowali. Mam nadzieję, że tym razem to już pewna sprawa, z tego co widzę to tak, bo na stanie już mają 30 sztuk przygotowanych do preorderów ;))

Będzie się działo. Pozdrowienia, dobrej nocy melomanii ;))

Edytowane przez shm-cd
  • 2 tygodnie później...

Witam

Jestem dość początkującym melomanem więc wybaczcie.....

Właśnie natrafiłem na CDJapan i przymierzam się do zakupu. Na pierwszy rzut poszło by Metallica ...And Justice For All [sHM-CD] oraz Dire Straits Making Movies [sHM-SACD]. Jednak zanim coś zamówię chciałbym się Was poradzić w kilku kwestiach:

1. Jaki jest średni czas dostarczania przesyłki?

2. Jaką opcję przesyłki polecacie?

3. Ile płyt (albo kwota) należałoby zamówić jednorazowo aby uniknąć cła i podatów?

pozdrawiam

DENON: AVR X7200W,  DPD 3310UD, CREEK EVOLUTION 100A, CREEK  EVOLUTION 50DC, DALI MONTOR 8. JL AUDIO d110 

Hej,

1. Standardowo chyba do 10 dni. Choć zdarzało się i poniżej tygodnia (jak również ponad miesiąc).

2. Chyba zwykła lotnicza.

3. 2 max 3 (w zależności od ceny), przy większej liczbie celnicy się do tego dobiorą. I najpierw poleci cło, potem VAT.

AJFA na shm moim zdaniem nie warto (chyba, ze jako ciekawostkę). Stare, amerykańskie wydanie, brzmi lepiej.

Jeśli popełniłem gdzieś błąd w pozycjach 1-3 to pewnie zaraz mnie ktoś poprawi:)

Dzięki za pomoc.

Jestem trochę napalony bo właśnie trochę zmodernizowałem sobie sprzęt. "Niestety"- zakupiłem nowy AVR I Bluray (ale nie najniższy model) więc zdaję sobie sprawę z audiofilskiej profanacji ;) ale od czegoś trzeba zacząć.

Jak dotąd mam tylko jedną płytę SACD (Dire Straits- Brothers in Arms - ale nie to najlepsze wydanie) i dwu-płytowe wydania Depeche Mode w 5.1- więc dopiero stawiam pierwsze kroki... Ale i tak w porównaniu ze zwykłym CD to jest niebo a ziemia.

ps- a jeśli chodzi o Metaliice to napisz co jest nie tak z tym wydaniem? Ewentulanie co mógł byś polecić?

pps w innym poście znalazłem na You Tube zremasterowane kawałki Metaliica. Nie chcę się powtarzać więc podaje linka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DENON: AVR X7200W,  DPD 3310UD, CREEK EVOLUTION 100A, CREEK  EVOLUTION 50DC, DALI MONTOR 8. JL AUDIO d110 

Shm-ka jest bardziej wyczyszczona, bardziej sterylna, ale jakoś tak sztucznie brzmi. Gdzieś tu na forum o tym pisałem. Metallica 1-5 oryginalne pierwsze bicia amerykańskie, albo japońskie. I czekam, czy zechce im się zrobić porządne remastery (stawiam, że nie, tzn pewnie będą ale skopane jak większość).

Witam

Jestem dość początkującym melomanem więc wybaczcie.....

Właśnie natrafiłem na CDJapan i przymierzam się do zakupu. Na pierwszy rzut poszło by Metallica ...And Justice For All [sHM-CD] oraz Dire Straits Making Movies [sHM-SACD]. Jednak zanim coś zamówię chciałbym się Was poradzić w kilku kwestiach:

1. Jaki jest średni czas dostarczania przesyłki?

2. Jaką opcję przesyłki polecacie?

3. Ile płyt (albo kwota) należałoby zamówić jednorazowo aby uniknąć cła i podatów?

pozdrawiam

Ja zawsze z CDJapan biorę zwykły, nierejstrowany Air Mail, przesyłki dochodziły mi w tydzień (licząc weekend). Jeżeli dany album mają na stanie (in stock) to wyślą natychmiast. Przeważnie trzeba poczekać 2, czasem 3 dni aż ściągnął album, który zamówiłeś i dopiero w tedy wyślą, bo wszystkiego u siebie nie mają.

Przy moim pierwszym zamówieniu od nich wziąłem przesyłkę rejestrowaną i do tego 5 płyt, to nie dość, że czekałem ponad 2 tygodnie (z yesasia równy miesiąc paczka mi szła hehe) to jeszcze ponad tydzień leżała na cle i dowalili mi ponad 70zł haraczu... Kilkukrotnie robiłem zamówienia na 1 płytę, wszystko zawsze szybciutko w tydzień przychodziło. Przesyłają przeważnie w dużych kopertach, na szczęście miły Pan listonosz zawsze przynosi mi paczkę do drzwi, a nie upycha w skrzynce ;)

Teraz w preorderze nowe Jethro Tull na SHM-CD z nowym miksem, pewnie zamówię. Do preorderów zawsze jakiś gratis dorzucają np. kiedyś dali mi paczkę z tą folią do mini lp ;) Ogólnie współpracę z tym sklepem bardzo sobie cenię, dobra opcja jest również ze zbieraniem punktów. Czasem na maila przysyłają różne ankiety jak masz newsletter od nich. Wypełniasz ankietę i już 300 jenów masz do wykorzystania. Często płyty mają bonusową ilość punktów (przeważnie jest to około 50-100 punktów, zdażają się albumy, które mają po 260 punktów). Raz uzbierałem tyle punktów, że miałem płytę praktycznie za free, nawet pokryło kawałek wysyłki i w sumie dopłaciłem koło 10zł ;) Zawsze płacę paypalem, pieniądze za chwilę są u nich. Standardowo powiadomią Cię jak wyślą przesyłkę, również na stronie CDJapan można wejść w swoją historię zamówień i masz napisane czy wysłali, czy w realizacji itp.

Pozdrawiam i polecam!

Witam.

Bardzo dziękuję za informację. Chyba się zdecyduję i coś dla testu zamówię.

Porszę powiedzcie a raczej wytłumaczcie- bazując na asortymencie CDJapan. Pod względem jakości dźwięku jakie wydania są najlepsze?

1. SACD

2. SHM- SACD

3 SHM- CD

4. CD?

Witam.

Bardzo dziękuję za informację. Chyba się zdecyduję i coś dla testu zamówię.

Porszę powiedzcie a raczej wytłumaczcie- bazując na asortymencie CDJapan. Pod względem jakości dźwięku jakie wydania są najlepsze?

1. SACD

2. SHM- SACD

3 SHM- CD

4. CD?

Tak do końca to nie da się sklasyfikować. Bo master na CD może być świetnie zrobiony (i zabrzmi świetnie) a ten na SACD może być zrobiony do dupy (i tak samo zabrzmi). Najlepiej pytać tu na forum o konkretne wydanie, jest spora szansa, że pojawi się interesująca nas odpowiedź.

Dzisiaj na HIGH END w Monachium kupiłem ENIGMA

to chyba ich strona

Ukryta Zawartość

były dwie wersje za 22€ lub 15€, wziąłem ta droższą, zapytałem co to za różnica i gdyby odpowiedział po niemiecku ale odpowiedział mi po angielsku i nie zrozumiałem :-(

wiecie co to za różnica ?

przelecę na spokojnie co maja w ofercie i jutro podjadę, enya może coś jeszcze kupie.

Różnica w stanie płyty. Droższa jest M (mint), tańsza NM (near mint). Teoretycznie ta droższa powinna być bez śladów używania, na drugiej coś tam jest (może krążek ma kilka drobnych rys)?

Ups, teraz dojrzałem, ze to też inne wydania (choć nie wykluczone, że master na krążkach ten sam i brzmią identycznie).

I kolejna EDYTA:

Droższe to oryginalne bicie z 1991 roku. Drugie to wznowienie z 1996r

Ukryta Zawartość

to może na pierwszy rzut poszły by takie wydania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam, że wszytskie wydania posiadam na zwykłych CD oraz, że muzykę będę słuchał na , denon x5200w, BDT 3313UD, głośniki to Klipsch REFERENCE 62 set (5.1)

Może głupie i trywialne pytanie czy wogóle na takim sprzęcie będzie odczuwalna poprawa zwłaszcza tych z wymienionych pozycji, które waszym zdaniem są słabiej zremasterowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sihborx

O AJFA już pisałem, nie sądzę aby przy innych pozycjach Metallici było inaczej. On Every Street to master z 1996 roku, czyli to samo można kupić u nas za 18 zł

Ukryta Zawartość

Na temat Making Movies (SACD) się ni wypowiem, bo nie słuchałem.

Ukryta Zawartość

AD1. Mógłbyś troszkę rozwinąć stwierdzenie "żadna rewelacja" względem Metaliicy- tzn że mają zwykłe CD tych wydań nie ma sensu się na nie rzucać?

AD2.Jak wspomniałem wcześniej Dire Straits mam zwykłe wydania CD tzn . wszyszły jakiś czas temu zremasterowane od Vertigo- coś w tym stylu;

Ukryta Zawartość

Takich mam kilka plus Brothers in Arms SACD i jak porównam oba tzn Brothers in Arms z Vertigo to jednak jest wyczuwalna różnica.

Pytanie jaka jest różnica (generalnie) w jakości pomiędzy CD na SHM CD.???? (teraz mowa o tych wydaniach co podałem metallica i Dire S...)

Bo rozumiem, że są wydania dobrze i źle zrobione i nie da się jednoznacznie stwierdzić ......

Czy to czysta loteria i trzeba szukć opinii nt. każdego wydania ?????

ps- wybaczcie, że tak dopytuję ale w tej dziedzinie jestem zupełnym "lajkonikiem" i jeszcze nie ogarniam tej kuwety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sihborx

Pytanie jaka jest różnica (generalnie) w jakości pomiędzy CD na SHM CD.????

Jeżeli kupisz np. Dire Straits z remasterem z 1996 roku w wydaniu europejskim i ten sam album, w tym samym masteringu, ale wydany na SHM-CD to różnicy nie ma żadnej. To identyczny materiał audio, tylko, że wytłoczony w innym państwie. Super przezroczysty plastik na dole (super high material - SHM) nie ma żadnego wpływu na zawartość na dysku.

Porównywanie wydań SHM-SACD i SHM-CD nie ma przeważnie sensu, bo na SACD przeważnie jest inny mastering lub mix 5.1.Chyba, że chcesz porównywać masteringi na CD. Nic nie przebije pierwszych tłoczeń Dire Straits, które są od lat niedostępne i urywają kapcie z nóg. Remaster z 1996 roku ujdzie, ale czuć już kompresję. Najlepiej brzmiące Dire Straits to aktualnie remastery z 2013 w wersji SHM-CD mini lp lub Platinum SHM-CD, jednak jest jedno "ale". Mimo świetnego dźwięku, nie polecam a wręcz odradzam Brothers in Arms w tym właśnie wydaniu z 2013 roku, ponieważ nie zawiera on oryginalnych długości utworów, tylko skrócone wersje (albo bez intra, albo bez końcowek... a szkoda).

Pozdrawiam.

Dzięki za wyjaśnienie.

W między czasie przeczytałem cały ten wątek i widzę, że zdania są bardzo podzielone nt. jakości SHM vs zwykły CD.

Wychodzi na to, że najlepszym sposobem na znalezienie odpowiedzi "czy warto"- to pytać pytać i pytać ;-)

ok to zamówię coś na próbę

ps- aby zakończyć temat

Poradźcie- z tych co są obecnie na stanie w CDJapan, to które wydania Dire Straits są godne polecenia.

Są tam np. dwie te same płyty jedna to SHM-SACD a druga Platinum .....

Może ktoś z Was już je nabył?

• Pokaż nowe odpowiedzi