Skocz do zawartości
IGNORED

porady na początek

tudor81

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jestem zainteresowany zakupem 1szego wzmacniacza lampowego, proszę poradzić co powinienem na początek wiedzieć na temat lamp, obsługi wzmacniacza, regulacji biasu, wymiany lamp na inne i dobór biasu do tych lamp itd...kiedyś na tym forum ktoś podał link do powiedzmy takiej strony "lampa dla początkujących" ale nie mogę jakoś tego znaleźć!zależy mi aby coś więcej się dowiedzieć, zrozumieć żeby później móc należycie użytkować i cieszyć się lampowym brzmieniem:)kto chce pomóc , temu dzięki:) tudor

https://www.audiostereo.pl/topic/88570-porady-na-pocz%C4%85tek/

W zasadzie to nie musisz niczego więcej wiedzieć niż to co wiesz o podłączaniu sprzętu nielampowego. Może poza tym, żeby go nie włączać bez podpiętych głośników. Jeżeli sprzęt jest sprawny to i biasem na początku nie musisz się przejmować.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Koledzy potrzebuję porady co do zakupy pierwszej lampy. Budżet na lampke skromny około 3 tyś, Kolumny Magnat Quantum 908, cd w zakupie. Jakie są wasze typy pierwszej lamy w tym budżecie. Słucham Popu, jazz itp. Bardzo proszę o propozycje .

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wybierz chinola za 2200 i przeznacz 800 na modyfikacje. Wyjdziesz na tym lepiej, niż kupując lampę za 3000. Dużo lepiej. Moda mogę zrobić ja albo mnóstwo innych userów z forum. Chyba każdy przytaknie, że warto.

W zasadzie to nie musisz niczego więcej wiedzieć niż to co wiesz o podłączaniu sprzętu nielampowego. Może poza tym, żeby go nie włączać bez podpiętych głośników. Jeżeli sprzęt jest sprawny to i biasem na początku nie musisz się przejmować.

w sumie racja, jak jakaś zagwozdka będzie to można na forum zapytać:)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Z góry zakładam, że może grać lepiej :-) Dużo ludzi przerabia chinole, ja zresztą też. Chińczycy robią niezłe obudowy i przyzwoite trafa. Układy potrafią mieć poważne błędy i warto je poprawić. Modyfikacje są przeróżne, wymiana lamp, kondów, zmiana samego układu wzmaka, zmiana głębokości sprzężenia zwrotnego, itp.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Spróbuj pokombinować na eBayu albo na czymś, może upolujesz jakiegoś wzmaka na triodzie 845 albo na pentodzie FU-13. Chodzi mi o single-ended. Ja mam Audioromy 838, ale z jakiegoś powodu nie sprzedają go więcej.

• 2 tygodnie później...

Możesz jeszcze poszukać ostatniej wersji Amplifona WT-30.

Gra w czystej klasie A, ma 30W na kanał, opóźniony start zasilania anodowego, auto-bias (będziesz mógł pokombinować bez obaw z lampami) i co dla początkującego ważne bardzo długą gwarancję i pomoc konstruktora.

Spokojnie zmieścisz się w budżecie i nie musisz zaczynać od modyfikacji, które często oznaczją koniec gwarancji.

Z odsprzedażą też raczej nie będziesz miał problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.