Skocz do zawartości
IGNORED

problem z radmorem 5102 te

Oz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z wzmacniaczem. Jeden kanał grzeje mi się dużo bardziej niz drugi. Wiem że to wina niejednakowego prądu spoczynkowego obu kanałów, ale nie wiem jaki jest poprawny i mam tylko ogólny pomysł jak go ustawić. Proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/8866-problem-z-radmorem-5102-te/

RAF>

Dzięki bardzo :) A czy ktoś wie może jaki powinien być poprawny prąd spoczynkowy w tym wzmaku? Bo nie wiem czy źle jest ustawiony ten kanał który się grzeje, czy ten który jest zimny :| W sumie różnicy w brzmieniu obu kanałów nie wysłyszłem.

Po pierwsze w Radmorku wyjmujesz jeden bezpiecznik (z końcówki mocy) i ustawiasz prąd na około 35mA,potem analogicznie w drugim kanale. Szczeże mówiąc nawet większy prąd mu nie zaszkodzi ponieważ spowoduje to pracę w nieco płytszej klasie AB i zmniejszenie zniekształceń skrośnych. (to te,które występują przy przejściu sygnału przez zero). Pozatym tych tranzystorów tak łatwo w Radmorze temperaturą nie załatwisz:) To jest bardzo wytrzymały i jak na tamte lata mocny sprzęt!! Jak chcesz to moge Ci podsunąć pomysły na tuning radmora,który swego czasu sam przeprowadzałem:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dreamer>

Dzięki !!!

Tuning by mu się przydał , jak narazie usunąłem wszystkie chamskie wtyki z bakelitu w sekcji końcówki, zastąpiłem je pożądnym połączeniem lutowanym :D poza tym przstroiłem tuner a raczej zbudowałem nowy w oparciu o głowicęwyjętą z radia samochodowego ..... Nawet "prawie" działa - może dlatego że stroiłem ją z otwartą obudową, ale nie wiem jak to zrobić inaczej. Poza tym wymieniłem diody w przednim panelu (na wsiowe niebieskie w liczbie sześciu ). Zmodyfikowałem też tylni panel - nowe gniazda typu "CZINCZ" i eleganckie pozłacane 24 karatowym złotem gniazda głośnikowe. Gra w systamie : cd: Denon DCD 615, szumblaster pci 128, a kable to samoróby z wyjątkiem głośnikowych , są to nonamy za 4pln sztuka. A głośniki to zestaw z subem Tonsila (2X zgc 40-8-513 + zgn 120-8-513). Sory za tak długi post ale musiałem się pochwalić.

Jeśli mógłbyś podać mi jakieś wskazówki co do dalszego tuningu to byłbym Ci bardzo wdzięczny. może jadnak na priva (w o mnie) , by nie zaśmiecać forum , chyba że uznasz iż twoje wskazówki mogą być pomocne innym , przyszłym pokoleniom radmorowców :D

Obawiam się,że nie doszedł albo ja coś pokręciłem:( Nie pamiętam,którego maila Ci podawałem ale może wyśle się na [email protected]

Co do klasy to może odwróciłem kota ogonem ale w domyśle chodziło mi o powolne wychodzenie z klasy AB do klasy A stąd moje stwierdzenie o płytszej klasie AB. Pozatym mam wrażenie,że zmniejszając prąd spoczynkowy i pogłębiając klasę AB wejdziemy w klasę B. Taki mam punkt widzenia,a jak wiadomo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.