Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty ścienne akustyczne

mikel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś już stosował na długość całej ściany coś takiego jak płyty ścienne akustyczne? Np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli tak to z jakim skutkiem?

Mój pokój. Akustycznie niepoprawny kwadrat o wymiarach 4,6 x 4,5 x 2,5. Ściany to cholernie twardy żel beton który odbija chyba każdą częstotliwość a największym problemem był oczywiście bas który zanikał prawdopodobnie przez odbicie i nakładanie na siebie niskich częstotliwości. Ze średnimi i wysokimi nie było tak źle bo te okiełznać mogą meble i wystrój pokoju. Ciekawi mnie czy taka płyta "pomogłaby" w bezkarnym dosunięciu tyłu kolumn do takiej ściany.

Cel jaki chciałbym osiągnąć na stosowaniu takiej płyty to zapobieganie odbiciom i nakładaniu się fal niskich częstotliwości i wysokiemu ciśnieniu akustycznemu które pewnie temu towarzyszy - nie znam się mogłem coś pomieszać :)

Bardzo będę wdzięczny na podzielenie się swoimi doświadczeniami, bo zaczynam tęsknić do zestawu stacjonarnego :)

Ukryta Zawartość

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

https://www.audiostereo.pl/topic/88679-p%C5%82yty-%C5%9Bcienne-akustyczne/

Propozycja dość ciekawa - gęstość wewnętrznej wełnianej warstwy to 120kg/m3 - trochę cena odstrasza - najtańsza (najcieńsza) taka płyta kosztuje 103,51 zł/m2.

Chyba taniej wyniesie Isover PT80 - 2m2 o grubości 10cm kosztuje ok 75 zł.

Czy ktoś już stosował na długość całej ściany coś takiego jak płyty ścienne akustyczne? Np:

Ukryta Zawartość

Radziłbym pomyśleć o perforowanych płytach gipsowych + warstwa wełny.

Te, które znalazłeś stosuje się raczej do budowy ścianek działowych, a nie do adaptacji pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Panowie jak byście rzucali pełne nazwy produktów wraz z linkami to byłoby gites. Temat myślę przyda się nie tylko mi. W każdym razie dzięki :)

Takie coś jak PT80 obudowuje się płytą kartonowo gipsową rozumiem? Nie popsuje ona walki z odbijaniem basu? A na to miękką tapetę żeby wysokie się nie odbijały znowu zanadto?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Jesli to pytanie do mnie to niezbyt nisko. Jednak największy problem jest w zakresie średniego i wyższego basu - tego odpowiedzialnego za dociążenie dźwieku w rocku itp. Metallica brzmi jak wyprana z emocji i uderzenia.

.

Płyty z tematu na 100% bym odpuścił. Znam tę branżę doskonale , pracuję w tym . To nic innego jak zwykła płyta warstwowa z której buduje się hale i obiekty przemysłowe, z tym że w tym przypadku z perforowacją stali. Nie wyobrażam sobie zastosowania tego w domu. Wełną masz widoczną, bardzo twardą, a efekt wizualny tragiczny. Cena jest wysoka i trzeba założyć że kilka , czy kilkanaście metrów nikt Ci nie wyprodukuje, bo produkt robiony pod wymiar /na długości/ i na zamówienie. Swoją drogą producent o "charakterystycznej jakości dla kryzysowych czasów".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.