Skocz do zawartości
IGNORED

300B + przedwmacniacz

mario_11

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Stoję przed wyborem nowego przedwzmacniacza do mojej lampy.

Mam dwie opcje: vintage LUXMAN C-02 lub prosta konstrukcja pasywna oparta na trafach permalejowych.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym drugim rozwiązaniem?

Dzięki za pomoc i opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/88711-300b-przedwmacniacz/

Witajcie

Stoję przed wyborem nowego przedwzmacniacza do mojej lampy.

Mam dwie opcje: vintage LUXMAN C-02 lub prosta konstrukcja pasywna oparta na trafach permalejowych.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym drugim rozwiązaniem?

Dzięki za pomoc i opinie.

Cześć, miałem do czynienia z pasywką na trafach(trafa AudioNote). Jest to doskonałe i drogie urządzenie ale wymaga "wpasowania" w system.

Kluczowym aspektem będzie poziom sygnału oraz impedancja wyjściowa źródła dźwięku i impedancja wejściowa wzmcniacza.

Tylko testy odpowiedzą Ci na pytanie czy będzie ok.

W mojej ocenie, dynamika, przejrzystość oraz barwa najlepsze z możliwych. Ale tak jak napisałem nie wszędzie będzie mogło to zagrać..

Jeśli masz możliwość wypożycz urządzenie i sprawdź..

Miałem już taką pasywkę.

Musiałem mieć ją rozkręconą prawie na MAX'a.

Czy w takim razie można pokombinować coś z samym źródłem - mocniejszy sygnał itp. (mam Filipka 304 mk2)?

Nie chciałbym bardzo mieszać z samą lampą i w niej coś grzebać,

Transformatorowa pasywka rozkręcona na maxa najmniej wpływa na sygnał. Jeżeli nie brakuje skali to jest to ok.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Czy w takim razie można pokombinować coś z samym źródłem - mocniejszy sygnał itp. (mam Filipka 304 mk2)?

Nie chciałbym bardzo mieszać z samą lampą i w niej coś grzebać,

Można wstawić stopień lampowy i wyregulować wzmocnienie. Na wyjściu nie powinieneś mieć więcej jak 5V p-p. Optymalnie było ok 3-4V p-p. Taki sygnał wysteruje wszystko ;-). Oczywiście nie zapominajmy o impedancji wyjściowej im mniejsza tym lepiej ;-)..

Oczywiście ponownie uprzedzam że nie jest to gwarancją sukcesu ;-) ;-)

Jeśli chodzi o wypasione pasywki transforowe to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (takich używa PWit o ile się nie mylę ;-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na takich trafach zbudowałem pasywkę której słuchałem przez chwilę (niestety nie wpasowała się w system kolegi i niestety poszła do ludzi. Aczkolwiek uważam, że był to bardzo dobry dźwięk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Można wstawić stopień lampowy i wyregulować wzmocnienie. Na wyjściu nie powinieneś mieć więcej jak 5V p-p. Optymalnie było ok 3-4V p-p. Taki sygnał wysteruje wszystko ;-). Oczywiście nie zapominajmy o impedancji wyjściowej im mniejsza tym lepiej ;-)..

Oczywiście ponownie uprzedzam że nie jest to gwarancją sukcesu ;-) ;-)

Jeśli chodzi o wypasione pasywki transforowe to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (takich używa PWit o ile się nie mylę ;-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na takich trafach zbudowałem pasywkę której słuchałem przez chwilę (niestety nie wpasowała się w system kolegi i niestety poszła do ludzi. Aczkolwiek uważam, że był to bardzo dobry dźwięk.

Myślę konkretnie nad takim rozwiązaniem:

Ukryta Zawartość

Czy słyszałeś coś o tych trafach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę konkretnie nad takim rozwiązaniem:

Ukryta Zawartość

Czy słyszałeś coś o tych trafach?

Niestety nie, jaka cena na pln razem z transportem ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tujest dużo tańszy, ok 1000 za parę:)

Ukryta Zawartość

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Transformatorowa pasywka rozkręcona na maxa najmniej wpływa na sygnał. Jeżeli nie brakuje skali to jest to ok.

Polecam nieco głębszą lekturę.

Jest to prawda dla zwykłych potencjometrów i dla drabinek rezystancyjnych. Przy trafach sytuacja wygląda nieco inaczej.

Przy wyborze transformatorów trzeba bardzo uważać i nie kierować się wyłącznie ceną. Ich jakość tak jak przy trafach wyjściowych dla lampy ma kluczowe znaczenie.

Osobiście używam S&B tx-102 w specjalnej srebrnej wersji i jest to najlepsza regulacja jaką słyszałem. Znajomy po odsłuchu mojej pasywki kupił sowtera ( zapomniałem jaki symbol )za około 1000pln i jest to mówiąć oględnie porażka, nawet zwykły DACT jest od niego lepszy. Uważam, że skoro przez takie trafa płynie praktycznie cały sygnał niewolno na nim oszczędzać, nawet kosztem innych elementów toru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.