Skocz do zawartości
IGNORED

Proste pytanie: B&W 602 s1 vs Tannoy M4

atryda

Rekomendowane odpowiedzi

Po dłuzym okresie zbierania informacji na temat kolumn wrescie kupuje. Tylko, ze mam dwie ciekawe oferty, wlasnie tych dwoch glosnikow. Dlatego tez prosze o opinie. Co byscie woleli do 25-30m2: prawie nowe Tannoye czy 7 letnie B&W.

https://www.audiostereo.pl/topic/8873-proste-pytanie-bw-602-s1-vs-tannoy-m4/

Zainstalowałem Tannoy M5 w pokoju 46m2 i grają fenomenalnie. Nie jest to tylko moja subiektywna opinia lecz wszyscy moi znajomi się zachwycają. Jak miałem je w małym pokoiku (26m2) grały jakby gorzej bo nie miały się gdzie rozpędzić chociaż mój pokoik był niski-może o to chodziło?- natomiast co do B&W to miałem okazję ich posłuchać w sklepie i grają sucho, tępo i bez wyrazu-polecam Tannoye, chociaż słyszałem, że Tannoy M4 ma dużo słabszy bas od M5, no ale i tak są super:)

norwidos: piszesz o B&W serii 3, a kolega pytał o s1. Jest to znaczna różnica, byli u mnie ludzie, którzy słuchali 603 s1 i s3 - różnica jest znaczna. Przede wszystkim nie ma żadnej suchoty tępoty itd. Z własnego doświadczenia powiem jedynie, że potrzeba dobrego pieca. Mam ampli Y430 i jest za słaby. Po podłączeniu do Rotela B&W zaczynają grać. Stare B&W mają zupełnie inny tweeter, nie ma tam efektu "krew z uszu" jak to ludzie opisują z s3. Poza tym S3 też ładnie grają, ale na pewno nie w "nowym budownictwie", gdzie wielu kupujących je ustawia (parkiecik, ładne białe ściany - gołe, okna bez firan, kuchnia i otwarty korytarz :-))

Atryda jeśli te Tannoye to seria MX to sobie odpuść. Aha i do takiego metrażu poszukałbym jednak podłogowych.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Posiadam S2. Potwierdzam Krzyska - dobry piecyk niezbedny. Impedancja szaleje tak, ze smiech ogarnia jak sie patrzy na te 8 Ohm na plakietce. Jak masz slabego wzmaka na 8 Ohm i bez zapasu pradowego o B&W zapomnij. No i rzeczywiscie graja ostro (S1 nie sluchalem). U mnie graly pod starym Rotelem (ale bylo potworne basisko i krew z uszu..., anti-loudness required), amplituner H/K je lepiej ulozyl, a teraz brzecza pod Luxmanem i jest IMHO najlepiej. Pamietaj ze M4 to podlogowki i to 2,5 drozne (jesli dobrze pamietam) juz chociazby z tego dzwiek bedzie kompletnie inny niz z 602. Obawiam sie ze zdanie sie na Szacowne Forum w tym wyborze to jak rzut moneta...

krzysiek: to nie jest wersja MX. Co do przeznaczenia ma to grac jako fronty do kina domowego na Denonie 1604.

Mariusz: chyba masz racje co do tego rzutu moneta ale naprawde dziekuje za wszystkie opinie:)

Tyle Ci tylko w takim razie dopowiem, ze testowe przylaczenie B&W na przody do mojego amplitunera KD zdeklasowalo chinskie podlogowki. Jezeli posiadasz/zamierzasz posiadac nisko schodzacy sub kinowy - polecam. Denon powinien (? - moze cos inni na ten temat powiedza, ja sluchalem D1804) dac rade...

Polecam watek 8487.

Nie jestem osluchany, ale na pewno nizej schodzacy niz Kody. Od 50Hz w gore to moje 602 sa dobre, wiec te 15Hz w dol przy np. moim subie kinowym to na moje ucho za malo. Dolaczam sie do pytania, ale bardziej z nakierowaniem na muzyke: co polecilibyscie jako niskohercowy dodatek do 602? Tylko moze w innych kategoriach cenowych niz Servo Paradigma :-) Moze B&W, moze Yamaha?

"Od 50Hz w gore to moje 602 sa dobre, wiec te 15Hz w dol przy np. moim subie kinowym to na moje ucho za malo"

Mariusz to jaki ty chcesz do muzyki niski bas jak 35 hz Ci nie wystarczy??? 20hz ?? do muzyki jak wiekszośc płyt jest nagrana od 40hz:D

A co powiecie na sub B&W ASW300

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) warto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Byc moze nie jest to kwestia pasma przenoszenia, ale czegos innego, nie znam sie na tym jak napisalem wystarczajaco dobrze. W kazdym razie Koda SW-1000 wprowadzila do zestawu stereo z 602-kami jedynie zamieszanie na dole, raczej nieakceptowalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.