Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz sluchawkowy

Konrad

Rekomendowane odpowiedzi

Podkreślam to mój pierwszy wyrób w 100% samodzielny więc prosze za mocno nie krytykować :).

To teraz wracając do tego jak to gra:

-Świetna stereofonia na rado sr 60 i tańszych senkach

-szeroka scena muzyczna

-szybki głęboki bas (nie ma problemów z wysterowaniem)

-Wysokie gładkie na grado , trochę chropawe na senkach ale nadal można słuchać godzinami :).

-No i średnica bardzo dobrze odtworzona, wokale na pierwszym planie (przed wygrzaniem troszkę były wkopane), gitara i harfa na płytach Loreeny zagrały fenomenalnie :).

Reasumując "produkt" bardzo udany bardzo dobry dźwięk w stosunku do ceny. Opłaca się zrobić bo mało który z tańszych wzmacniaczy stereofonicznych ma dobry wzmak słuchawkowy.

• 3 tygodnie później...

Temat coś ucichł więc daję rezenzję wzmacka :) :

Dnia 15 kwitnia 2007 wybrałem się do kolegi u którego miałem przeprowadzić test wzmacniacza słuchawkowego na projekcie esh0'a. Testowaliśmy dgo na marantzu cd 16 i był porównywany ze słuchawkowcem z integry myryada mi200, który trzyma bardzo wysoki poziom wszystko było spięte kabelkiem nordosta blue haeven. Odsłuchy rozpoczeliśmy płytą Andreasa Vollenweidera "White winds". To co usłyszałem przekroczyło moje oczekiwania. Harfa piękna pełna i okrągła :). Wokale jak żywe, a i szczegółowość była tak wielka że słychać było wszystkie detale (ale nie były natarczywe). Następnie na tapetę poszedł Waters. Tu wrażenia były inne bliższe, wokalista jakby stał przed nami i grał tylko dla nas. Było to bardzo przyjemne doświadczenie. I znowu wszystko na swoim miejscu ale dolnego pasma było za mało.

Vangelis "Blade Runner ost" od pierwszego kawałka było słychać monumentalne niskie tworzące bardzo gęstą atmosferę. Świetna stereofonia i rozplanowanie można było śledzić każdy syntezator z osobna i dokładnie umiejscowić wokalistkę bądź Roussosa w utworach "Rachel's Song" i "Tales Of The Future". Ale najlepsza była głębia dźwięku taka że wydawało się że nas wsysa. Do tego momentu wzmak z mi200 grał podobnie, ale tutaj było słychać wyraźną wyższość wzmaka by esh0.

Ostatnią próbą miały być płyty Gong "0->infinity" i Molvaera "Khmer". Tutaj rozegrała się ostateczna bitwa na średnich i niskich tonach. W pierw rozpoczął myryad pomyśleliśmy że lepiej być nie może ale jednak wzmacek esh0 to inna klasa (przynajmniej z grado sr60 :) ). W konkluzji doszliśmy do wniosku: jeżeli chcemy doświadczyć nowych wartości estetycznych to należy zaopatrzyć się w porządny wzmacek słuchawkowy :).

• 2 tygodnie później...

Moja nowa obudowa do wzmacniacza :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

nowreszcie się wziąłem i poskładałem na desce w celu uruchomienianajpierw jak podłączyłem kompletna tragedia przesunięcie fazowe grają w studni czy co? no tak brak odsprzęgnięcia na wejściu i wyjściu

wzmacniacz ma zastąpić tego w HK HD750 polutowałem na szybko odsprzęgnięcie i wszystko ok tyle że mam potworny brummmmmmmmmmmmmmmmmmmmm. poradzćie co robić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>georg,

Jak Ty podłączyłeś ten transformator? Już na oko widzę, że jeśli nawet nie ma błędu na płytce, to jest to nieoptymalne rozwiązanie. Rozłącz te wtórne uzwojenia, za każdym daj osobnego graetza, i dopiero wyjścia z graetzów połącz we wspólną masę. Za nimi elektrolity, potem stabilizatory 7812/7912 lub LM317/337 - nie wiem czego używacie, potem kolejne elektrolity, i dopiero masz porządne symetryczne zasilanie. Tak jest najlepiej. Kiedyś to wytestowałem na urządzeniu, gdzie był i analog i cyfra i oglądałem stopień zaśmiecenia masy na oscyloskopie. Trafo niech wisi "w powietrzu", a na masie tylko DC.

przepraszam bardzo ale jestem mechanikiem nie elektrykiem to zaczyna być moje Hobby więc staram się korzystać z gotowych wzorców czyli mam zrobić dwa mostki prostownicze za nimi wspólną masę i wyjście + , - do stabilizatorw nie używać tych na płytce ? wg projektu

>esh0<

Napięcia na 4 i 8 nóżce 12,04 V i foto z góry gra to wspaniale w porównaniu do orginału z cd tylko ten brum reszta jutro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

georg, 2 Cze 2007, 23:03

>kiedy wyciągnę przewody sygnałowe z cd brumu prawie nie ma po włożeniu jest może coś z tym

>przewodem albo żle jest on podłączony

No to jeszcze napisz, czy którykolwiek element toru hi-fi jest podłączony kablem z bolcem. Jeśli CD występuje solo, to czy on ma kabel pod gniazdko z bolcem, czy bez?

jest bez bolcz taką niestety mam instalację ale w kolumnach ani na orginalnym WS na ful odkręconym cisza zupełna sądzę że coś poknociłem w podłączeniu przewodów sygnał idzie z CD na pot.a masa przez kond odczepiona dalej sygn z masą do We w płytcecośmuszę posprawdzać wtych połączeniach może masę z pot odczepić przez kond.

Już rozwijam pojęcie uzyte niefortunnie nie chciałem rozebrać w mak starego WS bo gdyby mi się nie powiodło to byłaby droga odwrotu ale raz kozie śmierć w orginalnym WS wszystko i wzmacniacz i pot i gniazdo słuchawkowe było mocowane do płytki usunąłem z płytki wszystko w wyjątkiem przewodów sygnałowych podłączonego gniazda i potencometru podłączyłem przewody do gniazda i z pot. do WS odsprzęgłem wyjście do masy płytki i całość do masy CD podłączyłem z duszą na ramieniu ... I......... Z A G R A ł O !!! bez brumu detalicznie, dynamicznie i szczegółowo czekamy na montaż w obudowie i grzejemy stwora

pozdrawiam esh0 dobra robota

• 2 miesiące później...

Odnalazłem temat i choć pomimo tego, że chyba trochę pokrył się już kurzem postanowiłem go odświeżyć. Wreszcie udało mi się złożyć w całość swój wzmacniacz na bazie projektu "esh0". Gra on w połączeniu z słuchawkami AKG 701 - robię odsłuchu już kilka dni, w tym czasie wygrzewał się już około 15 godzin. Brzmienie jest zadowalające (wysoka ilość szczegółów, bardzo dobra dynamika). Jedyne, czego trochę brakuję to większej, ilośc "mięsistego basu". Na wyjściu założone mam kondensatory 470uF/16V, wg projektu zalecane jest, aby poeksperymentować z kond. 470-1000uF. Ponieważ nie jestem elektronikiem, mam pytanie czy właściwy dobór tych kond. zależy od impedancji słuchawek (701 mają 62 ohm), czy nie ma to związku. Jeśli tak to czy da się określić, jaka pojemność byłaby najodpowiedniejsza dla tych słuchawek? Pozdrawiam.

Tak, wpięte są w szereg rezystory 10 ohm. Jeszcze dodam że nie chciałbym przesunąć pasma w dół: chciałbym zachować ilośc wysokich tonów (i ich jakość) ale dodać trochę dołu bo dźwięk wydaję mi się zbyt jasny, wiem że 701 są lekkie w brzmieniu ale wiem że potrafią też jak trzeba zejśc nisko i o ten efekt mi chodzi.

To fakt - mój wzmacniacz jest dość jasny, analityczny a ilość basu bardzo zależy od słuchawek (na moich hp8900 jest go wystarczająco dużo). Spróbuj w ogóle wywalić kondensatory na wyjściu (sprawdź najpierw jak duże jest napięcie stałe na wyjściu, nie powinno być większe niż kilkadzisiąt mV) - tylko wtedy koniecznie wstaw kondensator (4.7uF-10uF) na wejściu. Możesz też wstawić inny wzm. op. - podobno OPA2134 ma więcej basu, ale u mnie było właśnie na odwrót, dlatego polecam OP275.

Jako wzmacniacz operacyjny zastosowany jest właśnie OPA2134, jeśli chodzi o kondensatory na wyjściu to nie chciałbym ich całkiem wyrzucać (że tak powiem dla bezpieczeństwa słuchawek :). Bardzo fajna jest detalicznośc i jasność tego wzmacniacza i nie chciałbym aby była mniejsza ani odrobinę - jedynie ciekaw jestem czy można kondensatory na wyjściu dopasować dokładnie pod konkretne słuchawki tak by wycisnać z nich wszystko co się da. Kolega Mariusz pytał o opory na wyjściu, czy ich dopasowanie pod konkretną impedancję słuchawek może coś zmienić ?

1) Prawdą jest, że wielkość kondów wyjściowych jest determinowana przez impedancję słuchawek, ale tylko w jedną stronę, tzn. niska impedancja wymaga wyższej pojemności, żeby nie cięło pasma od dołu, ale wysokoomowym duża pojemność nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie. f(-3dB)=1/(2*pi*Z*C), tak najprościej.

2) Podbicie basu w AKG K701 - polecam ten sam trick co do HD595 - rezystor 75 ohm na wyjściu, ale sprzężenie zwrotne, musi być przed rezystorem, a nie za nim, bo wtedy to tak jakby ich nie było.

3) Rzeczywiście 2x OPA134 powinno grać lepiej niż OPA2134, ale z tym "kolosalna" różnica to bym nie przesadzał, to jest ta sama szkoła dźwięku, tylko w lepszym wydaniu. Ja polecam 2x AD825 :) Niestety są tylko SMD, więc nieco więcej będzie roboty z ich zamontowaniem, ale to żaden problem. ;)

4) Jak ktoś chce koniecznie podwójny i dużo basu, to AD8066 (też tylko SMD), albo OP275/OP285. Obydwa graja bardziej przyswajalnie od OPA2134.

Postanowiłem skorzystać z Waszych porad: w pierwszej kolejności spróbuję wymienić kondensatory na wyjściu na większe. Zamierzam również poeksperymentować z innymi wzm. operacyjnymi (w planach: OP275, OPA2107, AD8066). Zobaczymy jakie to przyniesie efekty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.