Skocz do zawartości
IGNORED

philips 887 headshell ?

wit0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowiłem zamienić stuningowanego Bernarda na coś lepszego...

-kupiłem wspomnianego Philipsa 887

-dość tanio -ale niestety bez headshell -wychodzi na to, że znaleźć -dokupić oryginalny headshel graniczy z niemożliwością -lub będzie droższe niż dałem za gramofon... (co tłumaczy czemu gramofon był tanio)

może ktoś ma do odsprzedania headshell pasujący do takiego gramiaka? (ramię jest proste -więc headshell potrzebny "kątowy" )

może być nawet uszkodzony -lub inny -byle wtyk-złącze do ramienia pasował -sam uchwyt wkładki mogę sobie dorobić.

zrobić wspomniany wtyk jest truuudno -ale... jeśli nie uda się dokupić gotowca to bym spróbował i to dorobić -mógłby ktoś zrobić zdjęcia -i zmierzyć dokładnie średnicę i skok gwintu tego gniazda? ściślej -pewnie są jakieś nacięcia -ząbki na wystającej części wtyku headshell -coś co wchodzi w szczeliny rurki ramienia i za co łapie gwint nakretki -docisku? albo dokładne zdjęcia headshell philipsa -ze szczególnym uwzględnieniem części mocowanej w ramieniu. Niestety nie widziałem oryginału -i mogę sobie jedynie wyobrażać po kształcie gniazda w ramieniu jakmawyglądać wtyk headshell-a

A ponadto co myślicie o wspomnianym gramofonie philips 887 -jak wypada dźwiękowo? jak z awaryjnością?

pozdrawiam wszystkich i dziękuje.

oraz oczywiście witam -bo to mój pierwszy wpis -choć czytam od dość dawna.

Witek.

https://www.audiostereo.pl/topic/89193-philips-887-headshell/

Witam ponownie.

jako, że zakup -ściągniecie oryginalnego headshell do Philipsa jest mocno problematyczne i kłopotliwe -oraz nie doczekałem się odpowiedzi z wymiarami -na podstawie zdjęć znalezionych w necie popełniłem coś takiego... kawałek kątownika z aluminium -kawałek rurki alu - piła do metalu, szlifierka stołowa, dremel -i spokojny niedzielny dyżur "utrzymania ruchu" ...

geometrycznie podstawa wkładki trzyma "równoległość -azymut do talerza -dokładność poniżej "dziesiątki" nawet raczej rzędu pojedynczych "setek". -mocowanie mojego niby headshell -na stałe niewymienne -wywaliłem oryginalną nakrętkę zaciskająca, a moje coś jest na sztywno -na śrubkę.

prawdopodobnie wyszło troszkę cięższe niż plastikowy oryginał -mój aluminiowy koszyczek DIY waży 7g -jak to wpłynie na dobór wkładek?

jaki powinien być oryginalny wymiar długość efektywna ramienia -od osi obrotu ramienia do diamencika igły w philips 887 -zrobiłem na 216mm (8,5") ???

aktualnie philips gra na starej wkładce MF104 -i niestety gra wyraźnie gorzej od bernarda 464 z regą bias...

-niestety zwłaszcza na końcu płyty philips z MF-ka przeskakuje nawet drobne ryski - podczas gdy stary Bernard 464 z rega bias idzie idealnie po rowku jak po szynach ... coś skopałem z dorabianym do Philipsa koszyczkiem -czy po prostu taka "uroda" starej MF-ki?

nacisk MF104 dałem 2g -według wagi wbudowanej w podstawkę philipsa,

azymut -raczej ok,

punkty Berenwalda złapane według szablonu... a kiepsko trzyma się rowka... co radzicie?

a może ktoś podrzuci dokładne wymiary "koszyczka" albo zdjęcie z naniesionymi wymiarami...

pozdrawiam i dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

;)

-a jak błyszczy

-wierzch koszyczka przeszlifowany drapany

-te cienkie krawędzie -boczki -oraz rączka do podnoszenia polerowane na wysoki połysk -lustro...

tylko cholerka przeskakuje na płycie nawet przez drobne ryski... wkładki MF-ki uroda to -czy geometrię lub wyważenie spierniczyłem dając własny koszyk ?

overhang nie wiem jaki jest w oryginale -dałem 19mm =216-197 -to może się nie zgadzać z oryginałem...

wkładkę mogę o 6mm cofnąć -zmniejszyć overhang do 13mm -i oczywiście zmienić kąt -żeby igła pracowała po stycznej w punktach Berenwalda... wtedy i długość efektywna ramienia spadnie do 210mm

rega bias 1 na bernardzie przez te same płyty przejeżdża bez zacięć...

Uwaga! Idą załączniki!!! :-)

Przepraszam za jakość i za poobgryzane ekierki. ;-)

Ukryta Zawartość

post-20028-0-69932900-1323970248_thumb.jpg

post-20028-0-22693100-1323970261_thumb.jpg

post-20028-0-43500500-1323970287_thumb.jpg

post-20028-0-14429600-1323970303_thumb.jpg

post-20028-0-69873700-1323970320_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No, jeszcze to. Ramię chyba to samo, więc powinno się przydać!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki.

Łasic -jesteś wielki. dzięki.

wychodzi na to, ze geometria mojego koszyczka zgadza się do 2mm z oryginalnym. te 2mm jest w zakresie regulacji położenia wkładki...

a robiłem tylko na podst zdjęcia całego ramienia znalezionego w necie -z natury -ze swojego gramofonu zmierzyłem części które mam i z proporcji wyliczałem rozmiary brakujacego headshell......

VTA mam chyba troszkę nieprawidłowo -wkładka i ramię zadzierają dupkę... ramię mam max opuszczone -a wkładka mf104 jest dość niska -chyba będę musiał dać jakąś podkładkę ze 2mm pod mocowanie wkładki...-czyto moze być powód przeskakiwania igły?

Wydaje mi się że powinieneś ustawiać wszystko na ucho i oko:),żmudna praca dla cierpliwgo,wszelakie szablony odłóż na bok,cierpliwości bo opcji ustawień jest wiele:)

ale od czegoś trzeba zacząć... a potem modyfikować i poprawiać.

ustawienie bernarda... to miesiąc słuchania źle ze złym kątem styczności -też przeskakiwanie -a potem całe popołudnie i za 4-tą poprawką jest super...

martwi mnie to łatwe przeskakiwanie igły -byle ryska, byle pukniecie -i mam "nadprogramowe powtórki kilku słów" bonusowe króciutkie refreny...

no i gramiak brzmi płasko mało dynamicznie -brak przestrzeni, uboga scena, mało wysokich -tak jakbym słuchał z głową pod grubym kocem...

nie wiem czy coś nie tak z ramieniem -koszyk DIY -regulacją -czy z wkładką mf104...

regulacja -poza VTA wszystko wydaje się dobrze... VTA -ramie i wkładka troszkę zadzierają dupki...

Do poczciwego Bernardna 464 z regą bias na pokładzie philipsowi -teoretycznie lepszemu bardzo dużo brakuje... tyle, że wkładkę ma gorszą niż dostał bernard...

znaczy się philis na próbę dostał starą wkładkę z bernarda... i zastanawiam się czy będzie dobrze jak się szarpnę do philipsa na jakąś porządną wkładeczkę -czy wtopie kasę bo to nic nie pomoże bo wina może być po stronie gramiaka a nie wkładki...

co radzicie? pamiętając, że koszyk jest troszkę cięższy od oryginału -i masa efektywna ramienia ze 2g wzrosła

eMeFka to nie jakaś super wkładka, traktuj ją jako tester... Brak "góry" - to raczej typowe dla tych wkładek. Może dlatego kiedyś korektory graficzne były tak popularne? ;-) Spodziewaj się tzw. inner groove distortion pod koniec strony płyty.

Jaki ustawiasz nacisk igły? Jaki antiskating? To może być klucz do rozwiązania problemu. Weź jakąś niekoniecznie ulubioną płytę, daj ze 2.5 g i odpowiedni antiskating (u mnie przy ramieniu jest pokrętło, masz do wyboru sferę lub eliptyk, ustawiasz a-s. poprzez ustawienie wartości nacisku. Jak jest u Ciebie?

Do poczciwego Bernardna 464 z regą bias na pokładzie philipsowi -teoretycznie lepszemu bardzo dużo brakuje...

Wkładka jest najNAJnajważniejszą częścią gramofonu. Jak myślisz, dlaczego nie zawahałem się wstawić wkładki za ponad 1000zł do mojego Philipka?

(OK, powiem: bo dostałem ją nadzwyczaj tanio. ;-)))))

nacisk dałem 2g. próbowałem też2,2g -bez zmian.

antyskating -ustawiłem dla eliptyka 2g przeskakiwało -po czym zmniejszyłem do 1,5g -przeskakiwanie jakby minimalnie się poprawiło.

MF-104 to podobno eliptyk...

móje mf 104 mało używane... może z 50 godzin przepracowało -bernard miał oryginalnie mf101 - po kilku latach wymieniłem na mf104 -i -prawie natychmiast -gramiak powędrował na pawlacz...

potem jak ściągnąłem z pawlacza to dostał regę... a mf-ka zalegała -teraz na próbę wsadziłem ją w philipsa...

Mf-104 to sfera, o ile dobrze pomnę! Pytanie na ile skala a-s. jest u Ciebie wiarygodna. Spróbuj starego zgrubnego sposobu ustawiania na "dobiegówce" płyty - opuszczasz igłę na ten niezapisany fragment po muzyce (wybierz najlepiej płytę, gdzie jest on jak najdłuższy) - igła powinna "czekać" aż dojdzie do rowka, nie uciekać ani na zewnątrz, ani do wewnątrz.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Wkładka jest ważną częścią gramofonu ale najważniejsze jest odpowiednie ustawienie jej w headshellu jego slotach,ustawił bym najpierw odpowiedni nacisk igły na płytę,potem od przesuwania wkładki w slotach co pół milimetra,a różnica w brzmieniu wyjdzie sama w którymś z ustawień,to słychać:)

a różnica w brzmieniu wyjdzie sama w którymś z ustawień,to słychać:)

W sumie tak, ale jest sporo wkładek (zwłaszcza w budżetowym przedziale), które można zaustawiać i zakonfigurować na śmierć, a i tak z g..na bata się nie ukręci... ;-)

Mf-104 to sfera, o ile dobrze pomnę! Pytanie na ile skala a-s. jest u Ciebie wiarygodna. Spróbuj starego zgrubnego sposobu ustawiania na "dobiegówce" płyty - opuszczasz igłę na ten niezapisany fragment po muzyce (wybierz najlepiej płytę, gdzie jest on jak najdłuższy) - igła powinna "czekać" aż dojdzie do rowka, nie uciekać ani na zewnątrz, ani do wewnątrz.

gdzieś czytałem, że mf-ki 100 -103 to sfery a 104 i 105 to już elptyki -nie wiem na ile to wiarygodne...

skala a-s -u mnie raczej zawyża sprężynka jest dość słaba i luźna -przy nastawie na 0,5 dopiero kasuje luz -i przy nastawie na 1 jest minimalnie rozciągnięta... -wiec prawdopodobnie rzeczywistość jest o 0,5 niżej niż skala pokazuje. rzecz w tym, ze wydaje się jakby a-s pod koniec płyty było za duże... czyli odwrotnie niż skala przekłamuje.

a ustawianie na dobiegówce -za słaby mam refleks -igła natychmiast trafia w rowek... nie potrafię zaobserwować żeby uciekała w którakolwiek stronę... -po prostu ułamek sekundy i igła dojeżdża do rowka -chyba, żeby ustawiać bez obrotów -a talerz pomalutku pokręcać ręką... -tyle, że wtedy chyba i nastawa inaczej wypada niż w rzeczywistości...

Gość rydz

(Konto usunięte)

To prawda,wydaje mi się że może trzeba by przesmarować ramię,troche dziwne jest że sfera z naciskiem nawet 2,2gr nie idzie,mam taką płytę z dosyć pokażną rysą i np Nagaoka MP100 z naciskiem 2gr przechodzi,to sfera,a Shure M97XE przy maksymalnym nacisku 1,5 za cholerę,może coś z ramieniem jest nie tak w gramofonie Kolegi WitO.

Wszystkie MF z wyjątkiem 10E to sfera.

Ps. to miało byc do łasic,długo pisałem,musiałem odejść od komputera:):)

Wkładka jest ważną częścią gramofonu ale najważniejsze jest odpowiednie ustawienie jej w headshellu jego slotach,ustawił bym najpierw odpowiedni nacisk igły na płytę,potem od przesuwania wkładki w slotach co pół milimetra,a różnica w brzmieniu wyjdzie sama w którymś z ustawień,to słychać:)

nacisk ustawiony 2g. próbowałem też 2,2g.

-a przesuwanie w slotach -troszkę bardziej skomplikowane --sloty mam dość luźne -mogę zarówno przesuwać -około 6mm po długości -jak i przekręcać wkładkę na boki - -zmieniać kąt mocowania -około +/- 2mm przesuwać dziób wkładki względem środka koszyka co daje gdzieś +/- 5 stopni wychylenia. próbowałem wkładkę na max wysuniętą i leciutko - 0,5mm przekręcać na oba boki -zmieniać kąt styczności -w obrębie krawędzi prawie równoległych do szablonu.. na długości wkładki odchyłki jednorazowo może po 0,25mm - dźwięk bez zmian -przeskakiwanie - podobnie -byle co i przeskakuje.

w drugim gramofonie -bernardzie to musi być fest rysa żeby rega przeskoczyła.

tutaj -pod koniec płyty przeskakuje na "papierówkach"

Gość rydz

(Konto usunięte)

przekręcać wkładkę na boki - -zmieniać kąt mocowania

Właśnie od tego by trzeba zacząć chyba,lużne sloty nie problem,zaczynasz np od początku slotów i nie luzujesz zbyt mocno wkładki na śrubach,tak żeby wkładka z oporem dała się przesuwać,i tak co pół milimetra i słuchasz.

może coś z ramieniem jest nie tak w gramofonie Kolegi WitO

właśnie tego się boję... -ale -luzów ramienia żadnych nie daje się wyczuć -chodzi na kiełkach bez oporu -wystarczy leciutkie dmuchnięcie...

dylemat -ryzykować kasę na lepszą wkładkę... i wtopić jeśli to wina ramienia...

bernard i rega bias idą przez wszystkie te rysy na płytach jak przysłowiowy pług czy jak pociąg po szynach. na nacisku 1,7g.

philips i Mf-ka 104 skaczą po ryskach na nacisku 2 -2,2g.

niby mogę przełożyć regę z bernarda do philipsa... -tylko potem od początku regulacja bernarda -a i jakby ręka się omskła to zostanę bez żadnego grającego gramiaka...

przyzwyczaiłem się do brzmienia tej wkładeczki w bernardzie -i nie chciałbym jej ruszać... ot dylemat.

Właśnie od tego by trzeba zacząć chyba,lużne sloty nie problem,zaczynasz np od początku slotów i nie luzujesz zbyt mocno wkładki na śrubach,tak żeby wkładka z oporem dała się przesuwać,i tak co pół milimetra i słuchasz.

właśnie tak robiłem. sloty -celowo wypiłowałem z niewielkim luzem -aby móc zarówno przesuwać wkładkę jak i zmieniać jej kąt.

wzdłużnie -nie przesuwałem.

Na boki tak -ustawiłem na szablon -a potem 0,25 mm w jedną -w drugą potem kolejne 0,25mm

-czyli sprawdziłem ustawienia z odchyłka w lewo 0,5mm, 0,25mm -równolegle do szablonu -i w prawo 0,25 i 0,5mmm.

w każdym przypadku gra kiepsko (wyraźnie gorzej niż mój stary gramiak) -i łatwo przeskakuje.

czy jest możliwe, że Mf-ka 104 ma krzywo osadzoną igłę?

ciągły dylemat -wada (uszkodzenie) wkładki -czy gramiaka?

będzie się działo... właśnie kurier przyniósł płytę testowa do ustawień wkładki...

a doręczycielka z poczty mikro wagę... najprostsze coś za 29zeta na alledrogo...

jedno co już wiem -to nacisk. waga wbudowana w podstawkę philipsa przekłamuje -zamiast 2g nacisku -miałem około 1,7g -dla mf-ki raczej za mało.

biorę się za ustawienia podparte "nowoczesnymi metodami pomiarowo kontrolnymi" ;)

dzięki -i podzielę się spostrzeżeniami.

czy jest możliwe, że Mf-ka 104 ma krzywo osadzoną igłę?

Zrób zdjęcie! Ale powinieneś też sam zauważyć ew. błędy lub defekty, zwłaszcza odchylenie cantilevera (przepraszam za anglicyzm ;-)) od osi wkładki, ewentualnie zaobserwuj, czy igła nie jest gdzieś tam skręcona "nie w ta strona". Miłej walki!

Dodam, że mój Filipek ma i pomiar nacisku, i antiskating dokładnie w celu... ;-) Powtórzę to z lubością: za dwie dychy z lumpów!!! :-DDD

mój kosztował prawie stówę :( a z wysyłką nawet minimalnie ponad... więc Ty lepiej kupujesz...

a pomiary -wbudowana waga -coby było 2g musi pokazywać jakieś 2,1. jak pokazywała równo 2 -to było 1,7g -i dość dziwne nawet minimalne niewypoziomowanie gramiaka -to waga przekłamuje znacznie. ogólne wrażenie -to po kilkudziesięciu próbach -odłożeniach ramienia na podstawkę i przejechaniu kilku płyt -zaczyna się poprawiać... wskazania wbudowanej wagi -i mikro wagi się zbliżają... może brud w mechaniźmie...

antyskating -z tym gorzej -wyskalowanie pokrętła nijak się ma do rzeczywistości... przy nacisku 2g prawidłowa okazałasię nastawa na 1,5 podziałki. chyba, że ta igła to rzeczywiście sfera a nie elipsa... wtedy by się zgadzało...

płyta testowa to zarąbista sprawa... ino droższa niż ten gramiak. ale skoro mam dwa gramiaki a w planach wykonanie porządnej samoróby gramiaka DIY -oraz pomoc z wymianą wkładki u znajomej -to w opomiarowanie -płytę warto było zainwestować...

generalnie pomogło ustawienie antyskatingu według płyty -miejsce bez absolutnie żadnych rowków... i dziwnasprawa -dośłownie dotknięcie pokrętła-i ramie leciało w któraś stronę. tak jakby ten antyskating się zacinał... mechanizm wyglądał na czysty i sprawny -zaglądałem do wnętrza...

ale... nastawiałem leciałow jednąstronę - nastawiałem i nic spora zmiana nastawy -zaczyna lecieć w drugą... aby to zniwelować... kilkukrotne cofanie pokrętła bez reakcji apotem reakcja drastyczna... i znowu w drugąstronę kręcenie - -nastawy pokrętła antyskatingu niepowtarzalne. w końcu -po kilkunastu próbach ustawiłem... i jest ok. nawet testy dźwiekowe z płyty testowej przeszło...

i gramiak zaczął grać -nawet miły dźwięk ze starej polskiej wkładeczki... zwiększyłem nacisk igły -do rzeczywistych 2g -poprawiłem antyskating. kąty wkładki były dobrze.

a przede wszystkim -szok. wczoraj do prób stawiałem gramiak na niby dość sztywnej pokrywie drugiego (bernarda) . był wypoziomowany -poziomiczka na talerzu, na płycie... i minimalne podkładki pod nóżki gramiaka.

połowa problemów -to było sprężyste podłoże gramofonu. ustawiony bezpośrednio na GRUBYM blacie biurka (naprawdę gruby blat -biurko sam robiłem pod sprzęt i pod komputer) filipek zaczął grać naprawdę ładnie -mimo byle jakiej wkładki.

postawiony na podłodze -na dywanie -gra byle jak. mimo wypoziomowania. nie spodziewałem się, ze podłoże ma aż taki wpływ.

taniutka :) waga i droższa :( płyta testowa do ustawiania wkładki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.