Skocz do zawartości
IGNORED

jaka wkładka do philips 887

wit0

Rekomendowane odpowiedzi

używany philipek 887-dorobiony -minimalnie cięższy od oryginału koszyczek. (koszyczek waży 7g)-da się ładnie ustawiać.

jaką wkładkę do około 500zł może 600zł warto w niego włożyć -żeby się ładnie zgrało ?

- o ile jakości lepszej wkładki sam gramiak ciąć nie będzie.

bo jeśli nie da się uzyskać jakości -to może tańszą -"na miarę możliwości gramofonu" .

reszta systemu - wzmak luxman LV105u (hybryda -ma wejście phono) -kolumny ALR-JORDAN Entry 5M

https://www.audiostereo.pl/topic/89561-jaka-wk%C5%82adka-do-philips-887/

U mnie na tym samym ramieniu próbowałem Grado Black - słabawo, Goldring Elektra - źle, Mf-101 - b.źle, AT440MLa - lepiej, AT150MLX - fajnie. Dużo dobrego piszą o Denonach HOMC (Dl-110, Dl-160) - mogą załapać się w przedział cenowy. Generalnie, jeżeli automatyka ramienia nie świruje (np. nie próbuje scratchu albo zbyt szybkiego zrzucania igły na krążek) możesz pchać dobre wkładki w swój koszyczek, zawsze możesz je potem przeszczepić do lepszego gramofonu. Kiepska wkładka zawsze będzie kiepską wkładką, dlatego nie polecam tanizny, zawsze potem człowieka męczy, że nie tak ma być... Oczywiście montowanie wkładki 10x droższej od gramofonu może się wydać ekstrawagancją.

ok fajnie. luźno myślę o AT 440MLa lub ciut tańszej AT120E/T

ewentualnie jeszcze tańszej(bo używanej ) AT 13ea.

kwestia tylko jak się spasuje podatność z masą ramienia...

To ramię -podobno preferuje bardziej podatne -powyżej 20 wkładki... oryginalne philipsowskie GP400 miały podatność 20.

polecana i chwalona AT440Mla -ma podatność 10. teoretycznie zbyt mało.

ale piszesz, ze fajnie gra... wiec może w danych technicznych jest przekłamanie...

oj ciężko się zdecydować.

AT440 ma podatność wyższą niż 10 - o ile pamiętam (gdzieś tam wyczytałem w necie), to jest to przekłamanie wynikające ze specyfiki pomiaru, dla tej AT podatność jest mierzona dla innej częstotliwości, niż warunki standardowo brane dla wkładek innych firm, stąd różnica. Jeżeli decydujesz 120 a 440, to raczej polecałbym 440. AT13Ea nie znam, podobno dobra. Warto dopłacić różnicę - szlif MicroLine jest bardzo OK w porównaniu z eliptykiem. Nigdy nie słyszałem oryginalnych wkładek Philipsa, ciekaw jestem ich brzmienia, ale trzeba pamiętać, że to starocie.

Mam Philipsa 422 z oryginalną Shibatą.

Porównywałem z Audio Technica AT 140 i okazało się, że Philips ma o wiele lepszą srednice - wokal jest obecny w pomieszczeniu i ma bardzo bogatą barwę.

Audio Technica ma wiecej szczegółów na wysokich tonach, ale rzadko jest to zaletą.

Uważam, że ta stara AT 13 bedzie lepsza do tego ramienia niz at 440 - jest mniej jazgotliwa i ma nieco lepsza średnicę.

Myślę, że to zależy od reszty toru, z pre/wzm./kolumnami eksponującymi górę może być faktycznie ostro w takich realizacjach - bo Solitude Standing moim zdaniem jest płytą z mocno wyeksponowaną górą.

wzmacniacz mam raczej miękki -eksponujący środek -ciepłe -prawie lampopwe brzmienie -hybryda luksmana LV 105u

premapma nie mam -korzystam z wbudowanego -i myślę, ze jest wystarczająco dobry.

kolumny ALR-Jordan entry 5M -typowo mają tendencję do lekkiej krzykliwości i pewnej takiej ostrości -typowo grają raczej górą... typowo -oznacza z większością przeciętnych wzmacniaczy.

-natomiast w towarzystwie tego wzmaka grają po prostu precyzyjnie i szybko -choć wysokich jest sporo -to są takie dość łagodne -ogólnie -charakter dźwięku jest taki trochę słodki -jednak bardzo szybki i raczej precyzyjny. średnica i wokale - troszkę wysunięte -instrumenty lekko wycofane -słyszalny każdy dźwięk jako oddzielny żadnych tendencji do zlewania. praktycznie -na tle wielkiej symfonicznej można usłyszeć -i umiejscowić muchę bzyczacą w trakcie odsłuchiwanego koncertu...

wkładka -zależy mi na precyzji -i raczej zachowaniu charakteru pozostałych elementów -niż podbarwianiu.

słucham troszkę muzyki klasycznej, troszkę operowej -troszkę starszych polskich płyt śpiewanych -tak lata 30-90te... troszkę elektronicznej

-czyli bardzo różnie -praktycznie za wyjątkiem Jazz, rap i hip-hop -wszystkiego. Czy to ma wpływ na doradzaną wkładkę?

Czy to ma wpływ na doradzaną wkładkę?

Dopóki sam nie sprawdzisz, dopóty się nie dowiesz... Nawet posłuchanie w cudzym zestawie da tylko ogólne pojęcie co do charakteru jakiejkolwiek wkładki.

do gramiaczkatrafiła AT 13 EA -i zapowiada się zachęcająco. na razie przeleciały ze 2 stare Polskie płyty (Irena Rolska i Sława Przybylska) -fajnie. Jasne i ciepłe brzmienie z dużą ilością szczegółów... gra raczej górą.

W sumie... takie słodkie...i bardzo mocno wyciągnięty wokal.

zobaczymy potem na "ostrzejszych" płytach...

w kolejce czekają nówki (z 5 razy odtwarzane na Bernardzie z Regą bias na pokładzie) Rhapsody of fire ...

oraz Jarre -Oxygene , Eyhernity -stare płytki POLYDORa-a -stan idealny i fajnie nagrane...

---- AT 13EA -to pierwsza moja wkładka która do 1/3 głośności przeszła test azymutu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.