Skocz do zawartości
IGNORED

Procesor ANTHEM AVM 50v

darekdz

Rekomendowane odpowiedzi

Porownalem... D2 wraca do sklepu, zostaje AVM50.

Roznica pomiedzy tymi modelami jest znikoma i wystepuje tylko w DACu. DAC z D2 ma delikatniejsza gore, mniej ostra ale roznica jest tak minimalna, ze doplata mija sie ze zdrowym rozsadkiem...

"darekdz" orientowałeś się może jaka jest różnica twojego procesora do AVM 40. Tez mnie coś kusi Anthem tyle, że AVM to trochu dla mnie za drogo a 40 można kupić sporo taniej. Pozdrawiam i gratuluję wyboru

"darekdz" orientowałeś się może jaka jest różnica twojego procesora do AVM 40. Tez mnie coś kusi Anthem tyle, że AVM to trochu dla mnie za drogo a 40 można kupić sporo taniej. Pozdrawiam i gratuluję wyboru

40 nie ma procesora wideo, ma tylko przelacznik HDMI - i to chyba cala roznica

Ciekawe czy sekcja analogowa ta sama ?

Z tego co czytałem wsieci AVM 30 to to samo co AVM 40 tyle, że bez przełacznika HDMI. AVM 50 nie wiem ale wyglada na to, że sekcja analogowa bez zmian.

Darek czy bróżnica pomiędzy Athemem a tą Emotivą jest bardzo duża w dzwięku?

ktora Emotiva? UMC-1?? ;) jak pomiedzy amplituner Y, D czy innym a wzmacniaczem stereo np Krell czy inny top.

W testach sekcja analogowa pre byla oceniona na poziomie pre stereo za 20 tys pln - nie przesadzili. tak jak pisalem wczesniej gdyby mial slabe stereo to bym czekal na dalej na Emotive

ktora Emotiva? UMC-1?? ;) jak pomiedzy amplituner Y, D czy innym a wzmacniaczem stereo np Krell czy inny top.

W testach sekcja analogowa pre byla oceniona na poziomie pre stereo za 20 tys pln - nie przesadzili. tak jak pisalem wczesniej gdyby mial slabe stereo to bym czekal na dalej na Emotive

Tak UMC-1, to faktycznie czyli przepaść. To chyba dozbieram na tego Anthema bo znowu kupię jakiegoś procka Onkyo, Marantz i za rok będe wymieniał.

Tak UMC-1, to faktycznie czyli przepaść. To chyba dozbieram na tego Anthema bo znowu kupię jakiegoś procka Onkyo, Marantz i za rok będe wymieniał.

marki ktore wymieniles to zabawki przy Anthemie, zwykla marketowa masowka...

naprawde stac mnie bylo na zakup AVM 50v a jakbym sie uparl to i na Statement D2v, jednak po analizie potrzeb i po odsluchu u siebie zwyczjanie doszedlem do wniosku, ze kupujac za 8 tys starszy procesor z wejsciami 5.1 nic nie trace poza nowymi bajerami a dostaje swietny pre stereo na poziomie wyzszej klasy klockow.

tak jak opisywalem powyzej, po analogu podstawowy model OPPO 83 bez modyfikacji brzmi swietnie w m-ch.

malo tego, roznica pomiedzy DTS z Anthema a DTS HDMA z OPPO jest wyrazna w detalach dzwieku ale nie ma takiej przepasci jak bylo w UMC-1. mooim zdaniem dobrze to swiadczy o tym co potrafi wyrzucic z siebie AVM na podstawowych dekoderach. nie zakladam, ze jest to efekt slabej jakisci tych w OPPO gdyz dzwiek jest naprawde swietny a roznica do HDMA jest wyrazna ale inaczej...

marki ktore wymieniles to zabawki przy Anthemie, zwykla marketowa masowka...

naprawde stac mnie bylo na zakup AVM 50v a jakbym sie uparl to i na Statement D2v, jednak po analizie potrzeb i po odsluchu u siebie zwyczjanie doszedlem do wniosku, ze kupujac za 8 tys starszy procesor z wejsciami 5.1 nic nie trace poza nowymi bajerami a dostaje swietny pre stereo na poziomie wyzszej klasy klockow.

tak jak opisywalem powyzej, po analogu podstawowy model OPPO 83 bez modyfikacji brzmi swietnie w m-ch.

malo tego, roznica pomiedzy DTS z Anthema a DTS HDMA z OPPO jest wyrazna w detalach dzwieku ale nie ma takiej przepasci jak bylo w UMC-1. mooim zdaniem dobrze to swiadczy o tym co potrafi wyrzucic z siebie AVM na podstawowych dekoderach. nie zakladam, ze jest to efekt slabej jakisci tych w OPPO gdyz dzwiek jest naprawde swietny a roznica do HDMA jest wyrazna ale inaczej...

Ja generalnie do stereo wykorzystuje Krella, który podpięty jest też jako końcówka mocy więc aż tak mi na przedwzmacniaczu stereo nie zależy, niemniej chciałbym mieć wreszcie kino na wysokim poziomie tym bardziej, ze obecne moje kolumny mi na to pozwalają. Tyle, że w wypadku zakupu Anthema muszę też kupic cembridga lub Oppo bo tylko te mają przyzwoite sekcje analogowe i nie kosztują majątku.

darekdz,

myślę, że narobiłeś smaka niejednemu czytelnikowi i audiofilowi na tym forum swoim nowym prockiem. Zrób jakieś fotki kina i wrzuć do odpowiedniego działu. Będzie na co popatrzeć :)

Ja generalnie do stereo wykorzystuje Krella, który podpięty jest też jako końcówka mocy więc aż tak mi na przedwzmacniaczu stereo nie zależy, niemniej chciałbym mieć wreszcie kino na wysokim poziomie tym bardziej, ze obecne moje kolumny mi na to pozwalają. Tyle, że w wypadku zakupu Anthema muszę też kupic cembridga lub Oppo bo tylko te mają przyzwoite sekcje analogowe i nie kosztują majątku.

wyslalem Ci email oraz wiadomosc na priv forumowe...

darekdz,

myślę, że narobiłeś smaka niejednemu czytelnikowi i audiofilowi na tym forum swoim nowym prockiem. Zrób jakieś fotki kina i wrzuć do odpowiedniego działu. Będzie na co popatrzeć :)

Jest moj watek "Technologia budowy pomieszczenia..." jest tam wszystko z budowy od podstaw ze zdjeciami.

Moze zrobie nowe juz po zakonczeniu i wstawie ale wiesz po co mi krytyka "fachowcow" :)

Jest moj watek "Technologia budowy pomieszczenia..." jest tam wszystko z budowy od podstaw ze zdjeciami.

Moze zrobie nowe juz po zakonczeniu i wstawie ale wiesz po co mi krytyka "fachowcow" :)

W sumie racja... pewnie "porad i uwag" byłoby sporo :) Ale nie wszyscy są tu fachowcami. Znajdą się też tacy co lubią po prostu obejrzeć fajne zestawy.

ja sie krytyki nie boje zwlaszcza gdy krytykuja na odleglosc i ci bez wiedzy...

pomieszczenie mam zrobione wg fachowego projektu z pelnymi pomiarami, gra swietnie... robilem to dla siebie a nie na pokaz ale mozliwe, ze jak znajde chwile to wstawie fotki

• 3 tygodnie później...

Darek,

Mam pytanie jak to jest z faktycznym porównaniem do UMC-1? Piszesz o przepaści z Athemem ale pamiętam z wcześniejszych wątków że wychwalałeś bardzo Emotivę. Mówię o kinie bo pamiętam że w stereo nie było super z UMC-1. Teraz wychodzi że sprzęt który powodował opad szczęki i porównywałeś do najwyższej półki jest jak mały chłopiec w podartych butach i z za krótkimi nogawkami. Nie czepiam się, tylko nie słyszę takich niedomagań i zastanawiam się czy faktycznie tracę przepaść? Chodzi tylko o kino.

Ja zawsze wolę relacje nie na zasadzie: czy jest przepaść, tylko: co konkretnie jakieś dwa klocki różni, w jakim aspekcie jest największa różnica, w jakim mniejsza, w jakim w ogóle.

Bo skalę zmian każdy ocenia na swój sposób i koniec końców niewiele to mówi, jeśli nie wiadomo, o czym konkretnie mowa.

Dla jednych każda "wysłyszana" zmiana jest przepaścią, dla innych niekoniecznie, i tak może być w tym przypadku.

Darek,

Mam pytanie jak to jest z faktycznym porównaniem do UMC-1? Piszesz o przepaści z Athemem ale pamiętam z wcześniejszych wątków że wychwalałeś bardzo Emotivę. Mówię o kinie bo pamiętam że w stereo nie było super z UMC-1. Teraz wychodzi że sprzęt który powodował opad szczęki i porównywałeś do najwyższej półki jest jak mały chłopiec w podartych butach i z za krótkimi nogawkami. Nie czepiam się, tylko nie słyszę takich niedomagań i zastanawiam się czy faktycznie tracę przepaść? Chodzi tylko o kino.

nie ma sprawy, faktycznie zastosowalem duzo skrotow myslowych, ktore dla innych nie musza byc oczywiste.

Chwalilem i chwale za stosunek ceny do niewspolmiernych mozliwosci. z najwyzsza polka nie przesadzaj bo i sama Emo ma produkty z roznych polek - w zapowiedzi juz jest specyfikacja procesora XMC-1 za 1.499 USD -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

UMC jest w obecnej chwili procesorem za 450 USD i posiada dekodery HD oraz DolbyVolume. Jest swietnym procesorem zarowno od strony video jak i dzwieku w zakresie kina. Jak sie jednak okazuje nadal ma niestabilny FW, nad ktorym stale pracuja wypuszczajac nowe wersje. Problemy polegaja na popach lub zanikach dzwieku przy zmianie zrodel.

W mojej ocenie zupelnie nie nadaje sie do stereo ale ta ocena moze byc zbytnio naciagana z uwagi na uprzedzenie co do zastosowan wszelkich amplitunero itp do dzwieku stereo. Z drugiej jednak strony obecnie posiadam Anthema zakupionego bez dekoderow HD a wlasnie z uwagi na bardzo dobra sekcje przedwzmacniacza analogowego. Reasumujac polaczenie kina z przyzwoitym stereo jest mozliwe jednak za bardzo duze pieniadze. Mozna zrobic to taniej dzielac wszystko np w Emotivie, ale nie stosujac UMC jako lek na wszystko.

Jesli nie oczekujesz perfekcji w dzialaniu a raczej potrafisz docenic jakosc w stosunku do ceny, nie potrzebujesz 3D, nie chcesz sluchac na tym stereo to jest to wg mnie nadal najlepszy procesor na rynku a za chwile gdy pojawi sie XMC-1 bedzie mial juz powazna konkurencje z wlasnej stajni.

Z uwagi na swietny przedwzmacniacz zastosowany w AVM50 nie mozna go zestawic z UMC bo to zupelnie inna klasa. W kinie np w filmie Avatar w pierwszych scenach w lesie slychac bylo cala mase dzwiekow w glosnikach efektowych, zywy las i jego mieszkancy, wrazenie jak w srodku akcji. Gra to zupelnie inaczej ale i kosztuje nie 1,6 tys PLN a 25 tys PLN. Porownujac 50v z UMC-1 z uwagi na wyposazenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki Darek,

Stereo mam rozdzielone , całość gra na Emotivie pre , cd i xpa-2. Jest super, bo większość kloców nie radziła sobie z basem MA gold, ale szajbę mam na punkcie muzyki i dźwięku w filmie stąd każda uwaga jest cenna. Jako kinomaniak rozważam kolejną końcówkę /z Emotivy/ i dipole więc zastanawiałem się aby za jednym zamachem dokupić xmc-1 . Tylko jak zwykle zabijasz klina-:) i może faktycznie poszukać coś jeszcze.

Faktycznie umc-1 jeszcze dokładnie nie przetestowałem bo pomieszczenie się buduje i nie może skończyć. Napisz coś więcej o problemach z umc-1 , widzę że już jakiś czas temu sprzedałeś , czy najnowsze wersję nie rozwiązują problemów i na ile problem jest uciążliwy.

u mnie nie wystepowaly w ogole, ale kolega ktory go odkupil ma popy przy zmianie wejsc (pykniecia), czytalem tez o zanikach dzwieku po zmianie wejscia, powraca po ponownym przelaczeniu zrodel, problemy wystepuja ponoc w zaleznosci od konfiguracji reszty sprzetu. jak dla mnie bylo ok

jesli mozesz dolozyc i poczekac na xmc-1 to ja bym tak zrobil z uwagi na XLRy. skoro masz koncowki z serii X to po co Ci umc-1 na RCA

ostatni FW duzo poprawil i podobno zmienil calkiem brzmienie sprzetu (poprawili) - napisali go calkiem od zera. w tej chwili moje opinie jak to gra nie maja juz zastosowania bo obecnie sprzedaja z nowym FW

no i jeszcze jedno, za chwile ma byc dostepny upgrade sprzetowy do UMC-1 rozbudowujacy o 3D, cena ok 200-250 USD

tanszego procesora za te pieniadze i tej jakosci nie ma chyba na swiecie:)

• 3 tygodnie później...

Darek, masz wiedzę czy na nowy procesor Emotivy obowiązuje rabat dla kogoś kto już wcześniej kupował umc-1? Było to chyba ze 40%?

mial nie obowiazywac, gdyz rabaty sa na nowa generacje a nie modele innej serii, jednak chyba za te numery z FW UMC zdecydowali, ze bedzie obowiazywal.

Ale na moje oko odbili to sobie w cenie, mial kosztowac ok 1 tys USD a bedzie kosztowal 1,5 tys USD.

Pamietaj, ze rabat jest imienny i nie przechodzi razem z UMC na nowego wlasciciela, jest tylko dla pierwszego wlasciciela.

jesli mozesz dolozyc i poczekac na xmc-1 to ja bym tak zrobil z uwagi na XLRy. skoro masz koncowki z serii X to po co Ci umc-1 na RCA

ostatni FW duzo poprawil i podobno zmienil calkiem brzmienie sprzetu (poprawili) - napisali go calkiem od zera. w tej chwili moje opinie jak to gra nie maja juz zastosowania bo obecnie sprzedaja z nowym FW

Zakładam że porównywałeś XLR-y z RCA w Emo. Widzę że mocno przy tym optujesz, jaka jest różnica, bo opinie na ten temat są różne. Z drugiej strony umc-1 nie ma xlr-ów więc ciekawi mnie jak u Ciebie wypadło porównanie. Nie chciałbym wydawać kasy tylko dla xlr-ów chyba że różnice brzmieniowe są korzystne. Spotkałem się z opiniami że nowy xmc to dzwiękowo/konstrukcyjnie ta sam klocek. Co więcej nawet nie wiem czy w xpa konstrukcja jest symetryczna?

I jeszcze jedno , czy usp-1 się nie sprawdził bo jak widzę dość szybko najpierw dokupiłeś dac-a Emo a potem znowu zmiana?

Czy Anthem vs. usp-1 też daję przepaść? Przepraszam że tak dużo pytań ale całość odpalam za ok miesiąc, dwa jak pomieszczenie się skończy, a wcześniej sprzęt trochę poleżał w pudłach i tylko pierwsze wrażenia były pozytywne, czyli takie jak Twoje na początku , z tym że u Ciebie się dość znacznie zmieniło.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.