Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie diagonalne kolumn

sesq

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy artykuł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co o tym sądzicie? Mieliscie jakieś doświadczenia z ustawieniem diagonalnym? Jak ustawiać panele akustyczne i dyfusory przy takim ustawieniu ?

Posiadam pokój kwadratowy i ustawiłem sobie w ten sposób kolumny. Ciekawe jest to, że podbicie niskich częstotliwości nie występuje na "bocznych" rogach pokoju, zatem może to oznaczać o dwie pułapki bassowe mniej.

Jak macie jakieś linki gdzie ten temat jest wałkowany to proszę wklejać!

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89644-ustawienie-diagonalne-kolumn/

Jeden z kolegów forumowiczów zaadaptował pokój pod ustawienie diagonalne. Pozwolę sobie załączyć jego foto.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-38922800-1324331637_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sesq, przejrzalem dokument, który zamieścileś. Musisz wziąć pod uwagę fakt, że niskie częstotliwości mają falę o długości kilku metrów. Niskie częstotliwości nie zachowują się jak promień światła. Dlatego wątpię, by ustawienie diagonalne było złotą receptą na lepszy bas i mniejszą ilość pułapek basowych. Możliwe, że byłyby niezłe jeśli chodzi o wysokie i średnie częstotliwości - pod warunkiem, że pokój miałby kształt kwadratu, gdyż w prostokątnym, w pojawiłby się problem z zachowaniem symetrii, co oznacza nowe problemy.. :)

Miałem takie ustawienie w pokoju 4.9 na 6m dość dawno na tannoy M1 więc wiadomo basu malutko (dlatego zacząłem stosować subwoofer), mniej niż w tradycyjnym ustawieniu, ale i mniej podbarwień (rezonansów)i można postawić monitory bliżej ściany bez negatywnych skutków.W drugim pokoju 3.6 na 5.6m przerabiałem już wszystkie trzy ustawienia (żona, siła wyższa ;) ),pierwsze - najgorsze to na krótszej ścianie (bez wykopu za to z bardzo podbitym b.niskim basem ,tannoy M2), najdłuższej na odwrót, teraz znowu diagonalne. Bałem się tego ustawienia ale wrażenia podobne jak wcześniej, bez wrażenia mniejszej ilości basu (z subem i M2). Nie stosuję żadnych "ustrojów", pułapek chociaż pokój jest "naturalnie" dość wytłumiony.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.