Skocz do zawartości
IGNORED

modernizacja wzmacniacza lampowego

maxiak

Rekomendowane odpowiedzi

witam! mam wzmacniacz lampowy manta v5 i chcę poprawić jego brzmienie tuningując go

mam w planach wymianę okablowania wew., wymianę wejść RCA i wymianę kondensatorów na jakieś lepsze. i może jeszcze wymianę traf (głośnikowych i sieciowego)

siedzą w tym wzmacniaczu kondensatory: 2 sztuki 100uF/400 V 2 sztuki 220uf/400 V 2 sztuki 470uF/ 35 V 4 sztuki 22 uF/400 V 2 sztuki 10 uF/450 V 2 sztuki 470uF/ 25 V i tu pojawia się moje pytanie: jakiej firmy kondy tam włożyć lub czy można tam dać kondy o innych parametrach?? jeśli tak to o jakich??

poza tym jakie dać trafa głośnikowe i jakie sieciowe??

od razu mówię że szukam materiałów w dobrej półki ale też ogólnodostępnych, lub jeśli już macie jakieś specjalistyczne na myśli to prosiłbym o podanie linków do tych części (gdzie je dostać)

bardzo proszę o pomoc w tej sprawie

p.s. wiem że jest już ten temat ale tak naprawdę został zakończony parę ładnych lat temu i nikt w nim tak naprawdę nie odpowiada

https://www.audiostereo.pl/topic/89775-modernizacja-wzmacniacza-lampowego/

to może lepiej po prostu zbudować nowy wzmacniacz od podstaw, wymiana elektrolitów raczej znaczących zmian nie przyniesie, do listy zmian możesz sobie dopisać ultraszybke diody w miejsce taniego mostka prostowniczego, precyzyjne rezystory przynajmniej w torze sygnału, możesz też dla sekcji preampu zrobić żarzenie prądem stałym symetryzowanym.

to może lepiej po prostu zbudować nowy wzmacniacz od podstaw, wymiana elektrolitów raczej znaczących zmian nie przyniesie, do listy zmian możesz sobie dopisać ultraszybke diody w miejsce taniego mostka prostowniczego, precyzyjne rezystory przynajmniej w torze sygnału, możesz też dla sekcji preampu zrobić żarzenie prądem stałym symetryzowanym.

dzięki za dobre porady, ale chyba żeby dać żarzenie symetryzowane trzebaby dać jakieś lepsze trafo. więc pytam jakie zastosować? i jakie dać nowe (jeśli w ogóle zmieniać) trafa głośnikowe? a co do diod i rezystorów to mówiąc szczerze za bardzo się na tym nie znam więc byłbym wdzięczny za jakiś lepszy opis przeprowadzenia tych operacji (co gdzie i na co wymienić)

z góry dzięki za kolejne odpowedzi

dzięki za dobre porady, ale chyba żeby dać żarzenie symetryzowane trzebaby dać jakieś lepsze trafo. więc pytam jakie zastosować? i jakie dać nowe (jeśli w ogóle zmieniać) trafa głośnikowe? a co do diod i rezystorów to mówiąc szczerze za bardzo się na tym nie znam więc byłbym wdzięczny za jakiś lepszy opis przeprowadzenia tych operacji (co gdzie i na co wymienić)

z góry dzięki za kolejne odpowedzi

ponawiam

jeżeli trafo nie grzeje się zbyt mocno to możesz bez problemu je obciążyć je jeszcze stabilizacją, stosowanie stabilizacji do lamp mocy nie ma specjalnego sensu więc zostawiasz tam orginalne żarzenie, od sekcji pre będziesz musiał przeciąć ścieżki i użyć przewodów, a do uzwojenia żarzenia dajesz mostek albo diody, duży elektrolit, następnie możesz stabilizować stabilizatorami scalonymi na +3,3 i -3,3 albo czym ci się podoba, za stabem mały elektrolit, obie gałęzie łączysz rezystorem np. 250ohm do masy symetryzując je ze sobą, w takim układzie zakłócenia prostowana napięcia powinny się znosić.

Mam od ponad 3ch lat Mantę Oberono i V7. Tę 2gą przysyłano mi 2 razy - 1szy egzemplarz był wadliwy. 2gi poddawałem tuningowi:najpierw znanemu na Forum Panu,który spieprzył mi już 2gi piec, potem koledze.Najpierw poprawił po znanym Panu,potem niedawno zaczęły pekać i wylewać kondensatory. Były kłopoty ze znalezieniem właściwych wartości i wymiarów;wymieniłem też potencjometr na Alpsa. Włączyłem Mantkę w domu i napier... świetnie.Polecam!

W innym pomieszczeniu gra Manta Oberon z głośnikami pd V7. Ależ to świetnie gra :-)

dzięki za jakąś rzeczową w miarę odpowiedź w końcu, ale mam kilka pytań (sory że jestem upierdliwy, ale chcę się dowiedzieć jak najwięcej) jakie zmiany w perymetrach kondów wprowadziłeś? (wymiary są mało ważne bo i tak będę zmieniał obudowę) i jakie potek alpsa dałeś w porównaniu do oryginalnego? (jakie parametry)

i oczywiście ponawiam pytanie dotyczące traf (wszystkich 3)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.