Skocz do zawartości
IGNORED

TPA6120 wymięka przy 300omach

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

czy możesz zdradzić jaka to jest konstrukcja tego tpa,czy to oddzielnie projektowana płytka w pojedynczym egzemplarzu?

Co do Tpa to można by obrazić tym stwierdzeniem naszego frómowego kolegę,bo PCB pod TPA ma z naszego forómowego zamówienia i nie sądzę zeby była żle polutowana.

wzmacniacz do bodajże yamaha DSP-592

Podobno jest to bardzo stary temat. Wzmacniacz robił niejaki Konrad (nick, nie wiem czy tak pisany). Duże to jest i z akumulatorami w środku. Głośność regulowana cyfrowo. Schematu nie znam, tylko słuchałem.

nie znalazłem schematu YAMAHA DSP-A592 ( jeśli o taki dokładnie chodzi ) ale mam DSP-A595 i oczywiście jest tak jak się spodziewałem: wyjście słuchawkowe wyprowadzone z końcówki mocy ale przez rezystor 390 omów. Jest to oczywiście norma i tak jest w większości normalnych wzmacniaczy i amplitunerów (są drobne różnice w wartościach rezystorów ). Raz tylko widziałem w Harman Kardon HK-980 wzmacniacz słuchawkowy zrobiony właśnie na TPA6120, czasami zdarzają się też jakieś wzmacniacze operacyjne też z rezystorami na wyjściu. Wracając do Yamahy to przy zasileniu słuchawek przez rezystor 390 omów moc wzmacniacza ani wydajność zasilacza nie ma wiele do rzeczy. Przy słuchawkach 300 omowych istotne stają się parametry T-S słuchawek lub jak to fachowo określił Holdegron górki na impedancji które powodują podbicie tych zakresów częstotliwości i stąd bierze się niby-bas. Więc nie ma co się czepiać świetnego wzmacniacza na TPA6120 ale trzeba się czepić słuchawek które po prostu normalnie nie mają basu i trzeba do nich budować nazwijmy to "specjalny układ korekcyjny" co w przypadku Yamahy jest prawdopodobnie zwyczajnym rezystorem 390 omów.

bardzo bym prosił cię o jakieś zdjęcie poglądowe tego cuda,z tego co wiem to znasz się chyba na projektowaniu pcb,może byś machnoł takiego małego klonika swojej maszyny,wszyscy by byli szczęściwi,bo pomimo bardzo popularnej kostki TPA6120 projektów fajnie rozbudowanych jest jak na lekarstwo w sieci,wszędzie takie małe popierdujące płyteczki pod te TPA,jedyną mi znaną i mocno rozbudowaną konstrukcją jest projekt,Holdegrona Dual mono-tpa6120,ale jego schemat oraz pcb jest owiane tajemnicą,a ta kostka ma potencjał tylko lubi bardzo dobre zasilanie,i op ampy najlepiej pojedyncze,wtedy jest i przestrzeń i muzukalność i impakt.

czepić słuchawek które po prostu normalnie nie mają basu i trzeba do nich budować nazwijmy to "specjalny układ korekcyjny" co w przypadku Yamahy jest prawdopodobnie zwyczajnym rezystorem 390 omów.

faktycznie może być tak jak mówisz

po podłączeniu HD380 pod ten TPA6120 bas rozrywał mi głowę,dlatego się ich szybko pozbyłem są dla mnie suchę i bez muzykalnośći,

chyba się nie zrozumieliśmy :-)

nie potrzebujesz budować nowego wzmaka tylko pokombinuj z rezystorem szeregowym na wyjściu z tego co masz. Tak jak pisałem na początku tematu kiedyś się bawiłem z przełącznikiem wielopozycyjnym i zmieniałem wartość tego rezystora od 5 do 300 omów i wiem że ma to duży wpływ na brzmienie słuchawek. Efekty są różne dla różnych słuchawek a przewaliłem ich kilkanaście sztuk. Teraz używam głównie YAMAHA HP-1 i Sennheiser HD-545 po mojej modyfikacji. Wracając do tematu nie musisz sprawdzać całego szeregu wartości rezystorów wystarczy powiedzmy 100, 220, 330, 470 i już się zorientujesz o co chodzi a potem w pobliżu najlepszej wartości zrobisz dokładniejsze próby.

To jest oczywiście tylko eksperyment który może wyjaśni przyczynę dziwnego zachowania słuchawek ( tzn brak basu ) ale osobiście proponuję zmienić słuchawki. Moim zdaniem do głośnego słuchania optymalne są Yamaha HP-1

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.