Skocz do zawartości
IGNORED

SE-A3 Które "Infinity" będą odpowiednie ?

Janusz_Szy

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nie tak do konca pięknie to się ma jak piszesz, bo wychodzi na to że kappy to badziew pokroju tonsila. Generalnie każdy głośnik jest przemyślany od góry do dołu, pod względem magnesu, kosza jak i rodzaju membrany, i wybacz Badziewia nie zagrają tak jak potrafią KAPPY. Co do góry i średnicy to co można zrobić z kapp to DUŻO firm mogło by się wzorować na tym. Teraz Genesisy w kolumnach za XX.000 Euro wkładają właśnie te okrągłe ala wstęgi co sa w kappach 8.2 . Wybacz ale mało znasz KAPPY, jak i mało wiesz co można z tego zrobić, i nie wiesz jak to MOŻE zagrać.

Bardzo chętnie porównam Moje kappy z tymi Technicsami którymi tak się cieszycie.

pzdr. Łukasz

Część Łukasz

W ostatnim wpisie nie „faworyzowałem” żadnej z firm tym bardziej nie napisałem nigdzie ze „kappy” są złe ,

sam jestem nimi zainteresowany .

Próbuje właśnie zachęcić posiadaczy wyżej wymienionych by napisali coś odnośnie wrażeń z ich użytkowania .

Napisz czym „napędzasz” swoje kolumny i coś na temat pomieszczenia gdzie i jak Ci grają .

Pozdrawiam

Kappy 8.2 to na prawdę fajne kolumny. Są świetne do łojenia. Kappy8 wg mnie nie grają...Hpm-100 lepeij gra. Siódemki bardzo fajnie grają klasykę, ale bez przesady... Esbe dziesięć, można powiedzieć, że stworzone są do anielskich chórów i całej tej mistycznej ekstazy :) Trochę inna liga, niestety. Konstrukcyjna również. Kiedyś chorowałem na infinity. Szybko wyzdrowiałem. Tak czy owak, jak miałbym kupić dzisiejsze paczki albo kappy 8.2 to nie zastanawiał bym sie w ogóle i wciągnął kappy. Ważne co komu pasuje.

Dla mnie R80 nie mają specjalnie polotu podobnie do tego co mam zrobione z moich kapp, podobnie jak do zrobionych 7A. Znajomi od tych "zabaw" przerabiali DUŻO infinity R80 R90 7A 8A, 8.2 7.2 itd no ciu ciut, generalnei wszystko sprowadziło się do "zrobiomych" 7A, również jestem już po ich dwukrotnym odsłuchu i rewela.

Co do zamieszkania to dlatego pisałem o tym porównaniu bo mieszkam w sumie stosunkowo blisko :), w Wolinie :), pytanie jak to zorganizujemy :). My się póki co budujemy i a ten zamysł powstał juz pare lat temu więc akustyka pokoju jest żadna, bo nie było sensu tego robić bo i po co, w nowym mieszkaniu już będzie "pełniejsza" adaptacja jak i metraż do zabawy, ale w sumie nie przeszkadza to jak najbardziej odsłuchom bo słucha się przyjemnie. Ewentualnie możemy zmienić pokuj, kwestia zgrania logistycznego :)

Chyba, że np JA wpadnę do ciebie posłuchamy pogadamy w jakiś weekend i potem umówimy się u mnie ??

pzdr. Łukasz

PS. Janusz to nie do ciebie były uwagi :)

Aha czym to napędzam, a no Nakamichi PA7 E II pre w sumie mam 5szt :) wszystkie nakamichi :) 2x CA7 2xCA5 1x CA5 II :)

źródłem jest Dac zbudowany przez mojego znajomego więc nie bardzo wiem co mogę o nim napisać :)

Część Łukasz

W ostatnim wpisie nie „faworyzowałem” żadnej z firm tym bardziej nie napisałem nigdzie ze „kappy” są złe ,

Próbuje właśnie zachęcić posiadaczy wyżej wymienionych by napisali coś odnośnie wrażeń z ich użytkowania .

Napisz czym „napędzasz” swoje kolumny i coś na temat pomieszczenia gdzie i jak Ci grają .

Pozdrawiam

on to napisał do diabła hahaha

on to napisał do diabła hahaha

Witam „Zdzislav”

Część Łukasz

Pozdrawiam

Tak popełniłem „gafę” z powodu braku cytatu do kogo odnosi się ta wypowiez PRZEPRASZAM Łukasz

jeśli Cie uraził jakiś fragment mojej wypowiedzi .

Natomiast z Tobą „Zdzislav” sprzeczka zaczynała nabierać niepożądanych skutków , również

chciałem PRZEPROSIĆ i zachęcam do włączenia się do tematu .Szukam opinii a nie „wrogów”

Pozdrawiam .

Nikt tu nie szuka wrogów ( raczej ), urazy nie mam bo i o co :), czasem tak wygląda dyskusja jak wygląda :), póki co na noże jeszcze nie idzie :)

pzdr. Łukasz

Nikt tu nie szuka wrogów ( raczej ), urazy nie mam bo i o co :), czasem tak wygląda dyskusja jak wygląda :), póki co na noże jeszcze nie idzie :)

pzdr. Łukasz

Dogadamy się jak upożątkuję sprawę zródła, ale na pewno chciałbym posłuchać twoich kapp w połączeniu M 7.

Janusz_Szy

Ja służę do odsłuchu Kappami 8.2i i RSIIIb. Do Cieszyna masz blisko. Weź swojego potwora i zapraszam.

Pamiętajcie tylko że se a3 nie jest równa se a3, miałem 13 sztuk tego sprzętu i naprawde po tak długim eksploatowaniu bez serwisu nie ma najmniejszych szans żeby ten technics pokazał klase, główną różnicą jest kontrola nad basem- dojechana se a3 nie kontroluje dobrze dołu.Zdzisław jest tu świadkiem że nie zmyślam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

p.s

Pisanie ze ktos nie dorósł do sprzetu jest po prostu bezczelne, każdy ma i słucha to czego lubi.

Nie dorósł znaczy nie ma świadomości co posiada i tutaj nie widzę żadnej bezczelności. Przeciwnie. Stwierdzenie faktu. Nie ma w tym nawet żadnej obrazy.

Dogadamy się jak upożątkuję sprawę zródła, ale na pewno chciałbym posłuchać twoich kapp w połączeniu M 7.

jak najbardziej mogę użyczyć mojego źródła, robione byłe przez tego gościa co dłubie kappy, i również było pierw sprawdzone i porównane, prze zemnie przed jego zakupem, w testach wyszło, że jest generalnie kapitalne, ( inaczej bym go nie kupił ), jedynym minusem ( choć dla mnie to nie problem ) to obsługa plików 24bit/48, u mnie i tak 100% audio to CD które mam zgrane na kompa więc nie dysponuję gęstszymi plikami niż 16/44,1. Albo jak będziesz miał źródło ( co to u ciebie będzie CD czy DAC ?? ) to można je porównać w sumie 1:1 w czasie rzeczywistym, ja właśnie tak porównywałem DACi i CD ( tylko CD musi mieć cyfre ).

pzdr. Łukasz

„HQ150” Jestem mile zaskoczony .

Twoje zaproszenie jest dla mnie BARDZO miłą niespodzianką .

Praca zmusza mnie do poruszaniu się po całym kraju np.: poniedziałek Warszawa a czwartek Sopot .

Na 100% Cie odwiedzę korzystając z tak rzadkiej okazji zabiorę A3 i V900 jeśli pozwolisz .

Z całą pewnością mogę również napisać że dopiero po nowym roku o ile propozycja będzie nadal aktualna .

Oczywiście poinformuje Cie wcześniej o wizycie , za chwile napisze do Ciebie na „PW”

Odnośnie SU-V900 Technics chciałbym usłyszeć co ten wzmacniacz zaoferuje na takich „zacnych” zestawach głośnikowych .

Moc tego wzmacniacza jest „ponadprzeciętna” ale nie o to mi chodzi , w sieci jest trochę opinii na jego temat przewyższają negatywne (nie wiem czemu) skoro to konstrukcja (łudząco przypominająca) : SE-A2000 ,SU-MA10 , SE-A50 . Użyłem sformułowania (łudząco przypominająca oczywiście w budowie konstrukcji SU-V900) .

Wiadomo ze podstawa to tor zasilający , Tranzystory , jak również jakość użytych podzespołów elektronicznych .

Powyżej wymienione mają znacznie lepsze opinie będzie można napisać na forum parę ciekawych spostrzeżeń dla osób szukających informacji w podobnym temacie .

Może jeszcze znajdzie się ktoś chętny na podobne odsłuchy z kolumnami Technicsa .

Pozdrawiam Janusz

Widzisz, ta integrą którą pokazałeś i zachęcasz do odsłuchu jest jedną z nie wielu której nie miałem, też z chęcią bym się przekonał co to warte.A ja bym z chęcią pokazał co te sb warte są, bo są warte napewno uwagi.

Widzisz, ta integrą którą pokazałeś i zachęcasz do odsłuchu jest jedną z nie wielu której nie miałem, też z chęcią bym się przekonał co to warte.A ja bym z chęcią pokazał co te sb warte są, bo są warte napewno uwagi.

Skąd „nadajesz Diabełku” ???

Osobiście mam dobre zdanie o tej V900 ale żeby zobaczyć jej prawdziwe „oblicze”

trzeba czegoś więcej niż Polaris 300 .

Uważam że można powiedzieć iż mieści się w 10% sprzętu Technicsa godnego przynajmniej jednego odsłuchu .

Gość Gość

(Konto usunięte)

„HQ150” Jestem mile zaskoczony .

Twoje zaproszenie jest dla mnie BARDZO miłą niespodzianką .

Praca zmusza mnie do poruszaniu się po całym kraju np.: poniedziałek Warszawa a czwartek Sopot .

Na 100% Cie odwiedzę korzystając z tak rzadkiej okazji zabiorę A3 i V900 jeśli pozwolisz .

Z całą pewnością mogę również napisać że dopiero po nowym roku o ile propozycja będzie nadal aktualna .

Oczywiście poinformuje Cie wcześniej o wizycie , za chwile napisze do Ciebie na „PW”

Odnośnie SU-V900 Technics chciałbym usłyszeć co ten wzmacniacz zaoferuje na takich „zacnych” zestawach głośnikowych .

Moc tego wzmacniacza jest „ponadprzeciętna” ale nie o to mi chodzi , w sieci jest trochę opinii na jego temat przewyższają negatywne (nie wiem czemu) skoro to konstrukcja (łudząco przypominająca) : SE-A2000 ,SU-MA10 , SE-A50 . Użyłem sformułowania (łudząco przypominająca oczywiście w budowie konstrukcji SU-V900) .

Wiadomo ze podstawa to tor zasilający , Tranzystory , jak również jakość użytych podzespołów elektronicznych .

Powyżej wymienione mają znacznie lepsze opinie będzie można napisać na forum parę ciekawych spostrzeżeń dla osób szukających informacji w podobnym temacie .

Może jeszcze znajdzie się ktoś chętny na podobne odsłuchy z kolumnami Technicsa .

Pozdrawiam Janusz

Widzisz muszę się do czegoś przyznać. To nie tylko chęć pomocy przeze mnie przemawia. U mnie Kappy 8.2i grają z HK990. Większość posiadaczy tych trumien twierdzi że to mezalians. Mnie się wydaje że źle nie jest. Ale ja nowicjuszem w tej branży jestem. Więc możliwość usłyszenia tych pudeł z Twoim wzmakiem będzie dla mnie dużą przyjemnością. Oby tylko HK990 nie wyleciał przez okno.

Widzisz muszę się do czegoś przyznać. To nie tylko chęć pomocy przeze mnie przemawia. U mnie Kappy 8.2i grają z HK990. Większość posiadaczy tych trumien twierdzi że to mezalians. Mnie się wydaje że źle nie jest. Ale ja nowicjuszem w tej branży jestem. Więc możliwość usłyszenia tych pudeł z Twoim wzmakiem będzie dla mnie dużą przyjemnością. Oby tylko HK990 nie wyleciał przez okno.

Ja ci powiem że z se a3 to one zagrają, twój hk poleci przez okno, bo te technicsy o których mówimy to bardzo wysoka półka sprzętowa.

Jestem ze szczecina.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ja ci powiem że z se a3 to one zagrają, twój hk poleci przez okno, bo te technicsy o których mówimy to bardzo wysoka półka sprzętowa.

Jestem ze szczecina.

SE a3 pewnie pokaże klasę. Ale co do SU-V900 to chyba strachu nie ma. HK990 powinien się spokojnie obronić.

Witam,jako że na początku kolega Janusz nawiązał do moich postów więc odpowiem,fakt se-a3 może zajechać 8.2 ale do tego trzeba się przyłożyć i wygonić wszystkich z domu,u mnie po 2godzinach grania basy są juz bardzo ciepłe,odnośnie wrzeszczącej średnicy to po to jest preamp i regulacja,każda płyta jest inaczej nagrana,nie wyobrażam sobie grania samą końcówką i porównywania do innych zestawów, u mnie po wymianie emitów-r na inne skończyły się problemy i jestem z 8.2 zadowolony,a jak czasem za bardzo dam w palnik to one to znoszą na razie bez fochów.

Witam

Jest wreszcie osoba znająca już odpowiedzi na nasze „rozmyślania” jak zagra A3 z Kappa 8.2

Wydaje mi się ze głośniki (zwłaszcza basowe) powinny się nagrzewać przecież to w zasadzie

( cewka elektromagnes) .W pokaźniejszych głośnikach do subwooferów magnesy mają centralnie umieszczony otwór z siateczką który ma zadanie odprowadzanie nadmiaru ciepła z głośnika .Nagrzewanie się głośników wydaje się zatem normalną sprawą po godzinie głośniejszego grania na moich Polarisach magnesy głośników są nie do utrzymania (wiem ze to niekorzystne dla nich) staram się więc robić im przerwy lub rozsądnie je eksploatować.

Też tak myślę że basy mogą robić się ciepłe,ale trzeba to kontrolować,po dobrym nagrzaniu pieca nie raz wskazówki zawędrowały pod 300w i głośniki to przeżyły więc raczej nie sa taki słabe.Na jakość grania 8.2 nie narzekam, bas schodzi nisko,a reszta jak dla mnie ok.

Ja to AZ tak nie gram żeby je zagotować, powiedzmy, że słucham muzyki a nie robie dyskotekę :), po to mam takie kolumny żeby bez przeszkód słuchać pełnego pasma nie zależnie od poziomu, przy monitorkach to o pełnym paśmie, i takiej mocy dzwięku można zapomnieć nie zależnie od poziomu. No chyba, że mamy monitorki na 25cm wooferze :).

Co do nagrzewania cewki to nie tyle ona się chłodzi z tyłu przez tą siateczkę bo ona jest po to żeby żaden syf nie wleciał miedzy cewke, magnes, karkas a nie do chłodzenia :).

Głośnik jest zaprojektowany do grania w określonych warunkach, a chłodzenie, często odbywa się po przez membrane stąd czuć że jest ciepła.

Co do regulacji w PRE to to kompletne nie porozumienie takie śmieszne pokrętła typu "ALPS" koszmarnie kaszanią dzwięk i strasznie ingerują w fazę sygnału. Jedyne regulacje jakich powinno się dokonywać o ile w ogóle trzeba powinno się robić na potencjometrach z drabinkami rezystorowymi, tutaj jest to dużo precyzyjniejsze i czasem stosunkowo symboliczne korygowanie, i praktycznie w pomijalny sposób ingeruję w fazę sygnału to mozna nazwać dopiero "korekcją" bo takie kręcenie potkiem to zabawa w remizie. Niestety takie regulacje są raczej w starszych TOP konstrukcjach. Ja osobiście mam takie w swoim PRE ale mimo tego i tak z tego nie korzystam, mało tego jeszcze jest układ przez który regulacji przez który musi przejść sygnał po drodze zanim trafi do wyjść. W niektórych urządzeniach jest tzw DIRECT który go odłącza, ja np mam odwrotnie w standardzie układ jest pominięty można go "dołączyć" do toru.

To, że płyty są inaczej nagrane to nie znaczy, że coś jest nie tak, ja mam kupe płyt i nie ma potrzeby regulować NICZEGO do słuchania jednej albo drugiej, kwestia zgrania systemu wystrojenia kolumn a nie kręcenie co płytę albo piosenkę gałkami.

Więc generalnie ZDALA od wszelkich tego typu regulacji.

pzdr. Łukasz

No to kolega Łukasz się uniósł,czytać trzeba ze zrozumieniem,pisałem o graniu samą końcówką bez PREampa,a regulacjami to poprostu nie muszę kręcić co zmienię płyty,a co do głośnego grania to kolega Janusz chciał wiedzieć ile wytrzymują 8.2,to że w peaku jest 300 nie znaczy że to dyskoteka,a propo regulacji Twoje Kaapy też masz dorobione do swoich potrzeb, więc każdemu pasuje co innego i powinno się to uszanować pozdrawiam Roman.

nie tyle do moich potrzeb co zostały zrobione zeby GRAŁY możliwie najpoprawniej , i ja się nie uniosłem ale stwierdzenia, że po to jest PRE żeby regulować sobie pokręciołki jest co najmniej dziwne.

pzdr. Łukasz

Witam

Ja to AZ tak nie gram żeby je zagotować, powiedzmy, że słucham muzyki a nie robie dyskotekę :),

Co Twoim zdaniem oznacza robić „dyskotekę” brakuje tylko słowa w „remizie” by autora poprzedniego wpisu delikatnie porównać do „wieśniaka czy buraka” nie ładnie . Nigdy nie słuchasz głośno z ustawieniem gałki

wzmocnienia na połowie lub nieco więcej ? Czy osoba tak słuchająca robi już „dyskotekę w remizie” . :-(

Co do nagrzewania cewki to nie tyle ona się chłodzi z tyłu przez tą siateczkę bo ona jest po to żeby żaden syf nie wleciał miedzy cewke, magnes, karkas a nie do chłodzenia :).

„:-) :-) :-)”

To po co producenci Twoim zdaniem robią ten otwór widoczny na foto ? : by go siatkami zabezpieczać przed "zanieczyszczeniem" ???

Nie prościej go tam nie robić ?

Wycinek który zamieściłem jest z czasopisma o tematyce audio opis mówi zupełnie coś innego niż kolega .

Co do nagrzewania cewki to nie tyle ona się chłodzi z tyłu przez tą siateczkę bo ona jest po to żeby żaden syf nie wleciał miedzy cewke, magnes, karkas a nie do chłodzenia :).

Nie chciałęm nikogo obrażać tą dyskoteką tylko zwrócić uwagę, że muzyki raczej powinno sie słuchać nie koniecznie z całą okolicą :). Czasem też podkręcam gałkę ale do połowy to raczej bez szans :) bo bym cewek szukał po pokoju, ale to wynika z moich klocków ich wieku i poziomu sygnału jaki był kiedyś a jaki jest dziś. U mnie 1/4 gałki to prawie dyskoteka :).

Co do owego chłodzenia to TAK i NIE, cześć producentów robi to nie tylko po to żeby chłodzić choć PONIEKĄD powiedzmy, że chłodzi choć nie jest to cel tych otworków, chodzi tu o to że inaczej gra taki głośnik z dziurką niż bez i odwrotnie. Pozatym jak wyobrażasz sobie EFEKTYWNE chłodzenie np 10 Ltrami tego samego nagrzanego powietrza ZA głośnikiem, w wytłumionej ( izolowanej ) skryznce,

PS. może cię zmartwie ale Kappy 8.2 nie maja w magnesie dziurek :)

pzdr. Łukasz

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Tak sobie czytam i czasem po prostu aż nie wyrabiam ...

Fakt Technics SE-A3 to fajna końcówka choć żadnym tam szczytem nie jest . Faktem kolejnym jest to, że to podobna liga co wspomniane Se-A50 czy SE-A2000. Zabawa na poważnie zaczyna się od SE-A3000 do SE-A7000 (tego ostatniego i 3-kę słuchałem - oczywiście japończyki ...) Oba grają zupełnie inaczej od wcześniej wymienionych ... To tak jak porównać Se-A1 do Se-A3 ... dla wielu to podobna liga a w rzeczywistości to mocna różnica ... ! SE-A1 to konstrukcja z 77 roku a SE-A3 z 80 ten drugi kosztował zaledwie 1/3 tego pierwszego ! Również waga o kilkanaście kilo mniej ma swoje znaczenie .... Zatem reasumując dobre Technicsy też są dobre i "lepszejsze" ...

Jeszcze o SE-A3 - prawda jest taka, że moc w tym wzmacniaczu nie powinna służyć żadnym celom w kwestii doboru. Jest stosunkowo mało wydajnym wzmacniaczem i łączenie go z Kappami czy nie daj Boże RS-B1 to po prostu ignoranctwo i brak (totalny !!!) doświadczenia w tej materii ! Ktoś kto waży się na stwierdzenie, iż wysokie Infinity grają słabo to albo nie wie co pisze i dla takich osób szkoda czasu albo ich najzwyczajniej w świecie nie miał okazji usłyszeć. Takie Kappy potrafią zagrać i oczarować sobą z szybkim i wydajnym wzmacniaczem o mocy 100 WATT (ale prawdziwych 100 !)a kompletnie plumkać przy końcówkach z mocą 500 W ... Do Infinity trzeba pieca z wybitną odpowiedzią impulsową !!! Taka spawarka to nie po to by burzyć ściany tylko po to by w ułamku sekundy wygenerować naturalną energię stopy bez żadnego buczenia pomruku i lejącego się dudnienia i żadne tam 300 , 500 Watt tego nie gwarantują ! To samo tyczy właściwego przestrzennego wygenerowania blach przez wstęgi. Dobrze zasilane infinity są energetyczne i bardzo przestrzenne - rzekłbym , że na nich słychać powietrze !!!! i o to właśnie chodzi tym co o nich dobrze mówią - a mówią tak bo mieli je okazję naprawdę słyszeć.

Koledzy ! Dyletanctwo to jedna z cech tego forum ale zrozummy - nie służy niczemu ! Nie mówię tego by kogokolwiek obrażać. Każdy ma to na co go stać - i bardzo dobrze ! Grunt to umieć cieszyć się tym co mamy ale na miłość boską nie kierujmy się jedynie pobudzonym własnym ego przy ocenie rzeczy, o których nie mamy lub nie możemy mieć pojęcia ..

Miałem dokładnie te same odczucia.

Lecz mówiłem sobie, że "towarzystwo" mnie "zaszczeka", bo jak powszechnie wiadomo, mam dosłownie fiołka na punkcie starych, "bezkresnych trumien".

Dlatego WIELKI szacunek dla Ciebie czubsi za odwagę i PRAWDĘ!!! (która, jak mówi mój znajomy - "zawsze jest gorzka")

SA E3 to pewno nie najgorszy piec.

Ale mam dużą pewność, że używam obecnie AMPLITUNERA za bardzo niewielkie pieniądze, który potrafi napędzić lepiej duże Infinity od bohatera wątku. I nie tylko je... Po prostu - dać lepszy dźwięk.

Druga rzecz. W klasycznych Infinity nie trzeba NIC zmieniać, aby grały jak MARZENIE. Tylko dać im odpowiedni napęd!

Prośba do Was.

Piszcie sobie peany nt. Technicsów, jakie tylko poeta może wymyśleć! Ale nie szkalujcie przy tym innych sprzętów, o których (jak pisze Kolega powyżej) nie macie większego pojęcia!

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

hehe dobrze, że to nie ja napisałem bo już były podejrzenia, że już kogoś próbuje obrazić :D .

Fakt faktem ludzie podniecają się różnymi rzeczami, ostatnio ESem 730 w klubie soniaka, koleś miał takiego jak nowego, miał go długo ale w końcu dostał na testy końcówkę Rotela, to soniak poszedł na allegro i do dziś się dziwi jak on tak długo z nim wytrzymał. Generalnie po tym teście sony dostał ksywkę sonY "zamulonY", i też jak czytam, że nie nadaje się do słabych kolumn bo drzemie nim MOC i patrząc przez pryzmat tego co w nim wysłuchałem to śmiać mi się chce :).

No ale każdy ma jakieś tam klocki, jakiś tam słuchał itp. Nie chce mówić o tym technicsie czy zły czy dobry, ale dużo klocków co ludzie zachwalają często OCZAMI, przy weryfikacji i porównaniu do czegoś sprawdzonego w podobnym przedziale, to czasem ręce opadają jak się czyta to co ludki piszą.

Jak jeszcze ktoś pisze, że płytki sa inaczej nagrane i po to jest pre żeby sobie "poprawiać" też to nie koniecznie do mnie przemawia ( ps. nie piję do nikogo itp nie szukać proszę tutaj ukrytych treści :) )

pzdr. Łukasz

Gość Gość

(Konto usunięte)

Fakt Technics SE-A3 to fajna końcówka choć żadnym tam szczytem nie jest . Faktem kolejnym jest to, że to podobna liga co wspomniane Se-A50 czy SE-A2000. Zabawa na poważnie zaczyna się od SE-A3000 do SE-A7000 (tego ostatniego i 3-kę słuchałem - oczywiście japończyki ...) Oba grają zupełnie inaczej od wcześniej wymienionych ... To tak jak porównać Se-A1 do Se-A3 ... dla wielu to podobna liga a w rzeczywistości to mocna różnica ... ! SE-A1 to konstrukcja z 77 roku a SE-A3 z 80 ten drugi kosztował zaledwie 1/3 tego pierwszego ! Również waga o kilkanaście kilo mniej ma swoje znaczenie .... Zatem reasumując dobre Technicsy też są dobre i "lepszejsze" ...

Jeszcze o SE-A3 - prawda jest taka, że moc w tym wzmacniaczu nie powinna służyć żadnym celom w kwestii doboru. Jest stosunkowo mało wydajnym wzmacniaczem i łączenie go z Kappami czy nie daj Boże RS-B1 to po prostu ignoranctwo i brak (totalny !!!) doświadczenia w tej materii ! Ktoś kto waży się na stwierdzenie, iż wysokie Infinity grają słabo to albo nie wie co pisze i dla takich osób szkoda czasu albo ich najzwyczajniej w świecie nie miał okazji usłyszeć. Takie Kappy potrafią zagrać i oczarować sobą z szybkim i wydajnym wzmacniaczem o mocy 100 WATT (ale prawdziwych 100 !)a kompletnie plumkać przy końcówkach z mocą 500 W ... Do Infinity trzeba pieca z wybitną odpowiedzią impulsową !!! Taka spawarka to nie po to by burzyć ściany tylko po to by w ułamku sekundy wygenerować naturalną energię stopy bez żadnego buczenia pomruku i lejącego się dudnienia i żadne tam 300 , 500 Watt tego nie gwarantują ! To samo tyczy właściwego przestrzennego wygenerowania blach przez wstęgi. Dobrze zasilane infinity są energetyczne i bardzo przestrzenne - rzekłbym , że na nich słychać powietrze !!!! i o to właśnie chodzi tym co o nich dobrze mówią - a mówią tak bo mieli je okazję naprawdę słyszeć.

Koledzy ! Dyletanctwo to jedna z cech tego forum ale zrozummy - nie służy niczemu ! Nie mówię tego by kogokolwiek obrażać. Każdy ma to na co go stać - i bardzo dobrze ! Grunt to umieć cieszyć się tym co mamy ale na miłość boską nie kierujmy się jedynie pobudzonym własnym ego przy ocenie rzeczy, o których nie mamy lub nie możemy mieć pojęcia ..

No ja już parę dni temu pisałem w tym wątku że SE-A3 dla Kapp 8.2i to dobra partia ale dla wyższych, trudniejszych modeli Infinity to mezalians. Więc nie jesteś pierwszy z tymi spostrzeżeniami.

Również jak lew będę bronił dobrego imienia staryh Infinity.

Panowie,

rzucilem okiem do watku - i pomyslalem, ze dorzuce 3 grosze jesli chodzi o wspominane wzmacniacze i ich zgranie lub nie z Infinity.

Z mojego doswiadczenia, Infinity lubia wydajne pradowo piece, tak wiec Panowie nie koniecznie chodzi tu o moc podawana w watach, ale bardziej o ampery - grajaca u mnie koncowka "produkuje" ponad 150 amperow na kanal - wystarcza do do napedzenia kazdych kolumn lacznie z klasycznymi Infinity.

W solidnie zbudowanym piecu uklad zasilania jest czesto jednym z najdrozszych podzespolow i z tego powodu wielu producentow pieknych urzadzen szuka w tym miejscu oszczednosci - rezultat jest taki, ze mamy wzmacniacz o mocy np. 300W, ktory nie radzi sobie nawet z latwym obciazeniem.... a co sie dzieje w przypadku gdy impedancja kolumny spada do 1 ohm lub mniej (Kappa 9 to 0,6 ohm'a !!) nie trudno przewidziec.... ilosc pradu potrzebna do kontroli takiej kolumny jest b. duza. i takie wzmacniacze nie moga dobrze zagrac w takim zestawieniu (moga wypasc lepiej przy np 8 ohm'ach..)

Milego Sluchania !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.