Skocz do zawartości
IGNORED

dnm reson kabel głośnikowy jako...

dzidawro

Rekomendowane odpowiedzi

dnm reson kabel głośnikowy jako interkonekt !!! dosyć ciekawe rozwiązanie wygląda ładnie i gra także ciekawie lepiej od ixos-a 104!!! próbowaliście już ten sposób i jakie macie doznania ???

Pozdrawiam

Witam. Ja zrobiłem sobie interconekt właśnie z głośnikowego resona. W moim systemie dźwięk o klasę lepszy niż oryginalny interconekt. Od razu go sprzedałem zastępując głośnikowym.

...rozwałkowanie IXOSa 104 to dziecinna igraszka, u mnie nawet kabelek dołączany orginalnie do CD17II Marantza (taki ciut grubszy, ze złoconymi, acz badziewnymi końcówkami) grał zdecydowanie lepiej. Resona warto sprawdzić przy budżetowych i okołobudżetowych systemach - przy droższych najczęściej muli.

Używam interkonektu resona z wtykami bullet plug do budżetowego zestawu i jest super. Wybierałem spośród wielu kabelków i to był dla mnie strzał w 10. Z tym, że reson na innych wtykach nie leżał mi. Polecam odsłuch.

dobrze ze ktos poruszyl ten temat.

podaje mail swoj: [email protected], chetnie poslucha obszerniejszej opinii nt tego jak gra glosnikowy reson jako interkonekt [malo siedze bezposrednio na sieci wiec podaje maila];

co do resona to wlasnie na nim gram. z wtykami bullet, sprawdzalem lepsze mosiezne wtyki i sa do... wiadomo czego, ten kabel najlepiej zagralby wlutowany do gniazda albo ostatecznie z bulletami. dziwiek solidnie zblizony.

reson nieslusznie jest krytykowany. moze interkonekt oprawiony w tanie plastikowe wtyki co je sprzedaja na resonie. fakt one obcinaja b mocno gore. a czy ktos z Was porownal brzmienie sysytemu spietego resonem [nawet drozszego] z musyka zywa? otoz to on naprawde bardziej przypomina prawdziwa muzyke anizeli cala streta tanszych i driozszych kabli [ja sam przerobilem doskjonale nordosty, goertze, xlo, ultralinki, qed'y i... wrocilem do resona. owszem daje swoista mgle i mozna nazwac to muleniem i z ytm sie zgodze... niemniej dzwiek wypilowany jak w goertzu [a jest to dzwiek wypilowany na max] nie jest do konca naturalny. choc na pewno moze sie podobac, a zwlaszcza woelka scena gdzie mozan wejsc pomiedzy muzykow.

ciekawym wiec opinii czym rozni sie glosnikowy reson zlutowany do wtykow - sadze ze jedyne sluszne sa tu bullety... no i porownanie go z interkonektem ale tez na bulletach... jesli kto mial resona w cienkich plast-badziew wtykach a glosnikowy zlutowal do zwyklych mosieznych to zagra mu subiektywnie lepiej... niestety reson na mosiadzu gra fatalnie jak dla mnie a nie gram na najprostszym sprzecie...

reson na bullecie jest najblizszy idealowi braku wtyku w gniezdzie, sam experymentowalem z wkladaniem drutu tak miedzianego jak i srebrnego prosto w gniazda... nie ma wiec co psioczyc na resona... inne kable to kombinatoryka ktora gra tak jak gra [czasem a nawet czesto b efektownie] lecz ktora uwzglednia znieksztalcenia i opor samego ciezkiego wytku... sam ciekaw jestem jak zagralby taki drogi nordost, goertz czy xlo bez wtyczek lub na bullecie... sadze ze mniej fikusnie niz w oryginalnej konfekcji...

chetnie powymieniam opinie nt roznych doswiadczen kablowych.

znam ludzi ktorzy podobnie jak ja przerobili duuuuzo klockow i kabli i... obecnie graja na resonie w bullecie...

moje wrażenia !!!

świeyna scena,bardziej rzeczywiście troszkę obcina górę ale wtedy kiedy trzeba :-)

wielkie zdziwienie doznałem jak go podłączyłem .

mój technics zagrał nowym brzmieniem całkiem fajnym brzmieniem...

bas kontrolowany ale naprawde przyjemny :-)))

a czy porownales interkonia resona na bullecie? niby wszystcy wiedza ze reson obcina pasmo u gory a ja twierdze ze jesli trzeba to gra nawet swodrujaco i ostro. wszyscy ktorzy maja resona na bullecie lub go slyszeli jak sadze nie mieli potzreby grdzulic sobie resona glosnikowego z tanimi wtykami jak to jeden koles na allegro komus wciskal... mowie serio. reson na wytczkach mosieznych zagra niby jasniej i ostrzej ale nie bedzie to brzmienie resona jakie przewidzial dlan producent... jak posluchasz lub zakupisz sobie wytki bullety i zakupisz od dealera resoan 0,5 za 100 to okaze sie ze gra toto zupelnie inaczej niz teraz Tobie... i moge wrecz prorokowac ze zaopewne spodoba sie on wowczas bardziej...

a z czystej ciekawosci zapytam: z czego sie 'przesiadles' na owego resona?

aha. i jeszcze uwaga dotyczaca lutowania: jak juz lubisz sie bawic to zaprawde taniej Cie wyniesie wspomniany prze ze mnie zakup od dealera kawalka 0,5 resona i zakup wtykow bullet w ars fono... w salonach chca za 1m + bullet ok 400 a tak za 0,5 wyniesie cie 'zaledwie' 260-270 zety. na poczatek starczy... zeby nie przerazic sie ze takie drogie a tak mizernie wygladajce druciki to taaaakie drozyzny... sam takie mialem odruch a teraz? teraz trudno mi sie rozstac z tym drutem...

Zegarmistrz. Mój system gra.......... bardzo dobrze ;). System powstał po wielu wymianach klocków. Aktualnie słucham w 11m2 bo mi o dziwo lepiej gra niz w 22m2. W mniejszym pomieszczeniu dźwięk jest bardziej gęsty substancjalny. Na razie dźwięk z mojego systemu ciągle zachęca mnie do odsłuchów, już powoli zaniedbuję rodzinę, on poprostu wciąga. Jest baaardzo przestrzenny, ciepły, super rozdzielczy i ma wykop. tak po krócce. Jak będę miał trochę czasu dam opinie pozostałych moich klocków. Dzisiaj dałem opinie Straight Wire Octave.

• 11 miesięcy później...

Słuchałem oryginalnego IC Resona i na wtykach buleta, jak również sygnałówki zrobionejna bazie kabla głośnikowego. O ile zawsze pochwalę kable głosnikowe, o tyle zawsze skrytykuję sygnałówki. Zawsze zmulają i ograniczają sygnał oryginalny ze źródła- wyjątek może stanowić zwolennikom chęć zatuszowania niedoskonałości ich systemów.

Prawie rok temu wyraziłem w tym wątku zachwyt nad interkonektem Resona (bo to dobry kabel jest). Jednak po podłączeniu IC DIY (patrz o mnie) Reson poszedł do lamusa. Zatem miałem okazję sam na własnej skórze przekonać się, że kabelki DIY znacznie przewyższają firmowe produkty, a co było przedmiotem wielu dyskusji na tym forum .

>Zydelek

Skoro wszystkie zamulają, to podaj recepturę, jak połączyć CD ze wzmacniaczem? ;))

Stryjek- czytaj i wszystko.Za cene Resona na buletach mozesz mieć: AR, niższego Sonusa, Argentuma i wiele innych. W 1000000% przwewyższą Resona. Ktos z pismaków napisał bzduryktórych nie słychać, czyli jak wtyczka odmieniła druta typu antena gierkowska:):):)

>Zydelek

Jeśli mam wierzyć własnym uszom (a to kryterium jest dla mnie najbardziej obiektywne - hmmm, może jednak subiektywne, ale w końcu o to, myślę, chodzi), to wtyczki jednak wiele znaczą, o czym przekonał mnie DMN Reson Bullet Plug. Jednak, jak się zdążyłem przekonać, nie ma kabla uniwersalnego ani też gotowej kabelkowej receptury. Każdy kabel gra odmiennie w zależności od systemu, do którego został podłączony. Dzisiaj właśnie zrobiłem mały eksperyment. Podłączyłem odtwarzacz Grundiga CD 7550 do wzmacniacza Grundig 7000 (mod. przez GregAudio) za pomocą zwykłego druta DIN, a drugi odtwarzacz - Denon DCD 1520 za pomocą mojego DIY i DNM Reson Bullet Plug. Okazało się, że odtwarzacz Grundiga zachował swoje charakterystyczne brzmienie nic nie tracąc nic na jakości. Podobnie było przy odwrotnym połączeniu. Natomiat przy podłączeniu w/w odtwarzaczy do Creeka 4330 kabelki wnosiły swój, nie dający się nie zauważyć charakter.

Ja tez mialem okazje testowac Resona. Zarowno IC jak i Glosnikowe.

Kiedys juz o tym pisalem gdzies.

Moim zdaniem Reson sprawdza sie swietnie kiedy glosniki maja charakter grania srodkiem pasma. Wtedy naprawde gra wysmienicie. Podlaczalismy Resona do MF E10 wraz z IC Resona, glosniki WHARFEDALE Diamond 8.3. Zagralo to tak sobie, bez polotu i bardzo scisle,ogolnie na 3. Natomiast po podlaczeniu Monitor Audio Brozne 1 bylismy pod wielkim wrazeniem z kolega ( i chyba tu sie ze mna zgodzi jak bedzie to czytal ). Male minitorki po prostu zmiotly z powierzchni ziemi te Diamondy. Po wpieciu w system Jamo Flata tak dla sprawdzenia jak sie dzwiek zmieni, szybko zostal on jednoczesnie wypiety:). Zmiana IC resona na DIY z Bespeco w sumie nie wiele wniosla zalezy kto co lubi, na Bespeco dzwiek byl bardziej otwarty ale jakby troche malo poukladany ( mi sie podoba ) na Resonie wszystko sie poukldalo ale bylo toche sucho. Niewatpliwie musze powiedziec ze bylem naprawde zaskoczony jak dobrze zagral MF E10 i mam zamiar go kupic.

Teraz porownywalem Resona do kabelkow ktore dostalem za odpowiednia odplata od Bartka 1 i musze powiedziec ze niestety Reson polegl na obecnym systemie ale wiadomo Bartek1 zna sie na rzeczy:)

Żebym był dobrze zrozumiany. Kable głośnikowe Resona uważam za świetne druty (oczywiście za taką cenę), natomiast sygnałowy (fabryczny) lub zrobienie sygnałówki z głośnikowca to żart. To porównywanie odbywa się w kręgu tej samej klasy low budżet. Nic (prawie) nie ulega poprawie w stosunku do druta lampkowego tylko każdy gra ciut inaczej. Odnośnie wtyków, to różnica jest między zwykłym blaszanym wtykiem a miedzianym, złoconym itp. Natomiast w pewnej klasie jakości wtyku różnice są minimalnelub poprostu wogle nie istnieją. Subiektywne odczucia są wytworem chęci usłyszenia by uzasadnić zwiększony wydatek. Takie oto moje zdanie. Możecie się zgodzić lub nie. Ważne by się właściecielowi,który coś posiada podobało. Życzę więc miłego słuchania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.