Skocz do zawartości
IGNORED

Stolik pod sprzęt . . . Potrzebuję pomocy?

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Mam taki dylemat planuję skonstruować sobie stolik pod sprzęt ale nie wiem dokładnie jak to zrobić tz mam swój zarys ale chcę się czegoś dowiedzieć. Stolik będzie wykonany na bazie tego z RogozAudio http://allegro.pl/audiofilski-stolik-hi-end-rogoz-audio-4spb3n-i2017986084.html Z tym że stoliczek będzie wykonany z drzewa dębowego konstrukcja a blaty z buku jasne. Stolik ma być 3 półkowy. I mam teraz mętlik czy bawić się w osobne odsprzęganie jednego blatu tz blat będzie wisiał na stalowych linkach spuszczony z górnych przewiązek.Czy jest sens stosowanie takiego zabiegu .Będzie na nim stał CD lub Gramiak. Czy będzie to wystarczający zabieg aby zniwelować drgania??? Oczywiście pod nogami od stolika znajdą się także kolce. Czy w dobrym kierunku idę tz kombinuje???

nie do końca dobrze, balaty powinny być z materiału możliwie dobrze tłumiącego i raczej miękkiego drewna, nie mam bladego pojęcia dlaczego sprzedaje się też stoliki ze szklanymi półkami przecież działa to odwrotnie niż powinno, jeszcze lepiej użyć mdf i cienka warstwa sklejki położona na wierzch, ewentualnie fornir podwójnie, stelaż jest z rur nie bez powodu jednym z patentów świetnie usuwającym drgania jest wypełnienie stelaża piaskiem.

Jeśli mogę Polecić wykonawcę stolika/komody RTV to podaję namiar na wykonawcę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wczoraj przyjechała do mnie robiona na zamówienie wg "moich" wymiarów i powiem szczerze, że na żywo prezentuje się super.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Nie ma problemu u mnie w zakładzie mam takie rodzaje drzew: Sosna ,Topola ,Dąb ,Buk ,Czereśnia ,Świerk ,Olcha. Które z wymienionych nadają się na Blat pod sprzęt. A dlaczego nie moze być dębina zastosowana jako konstrukcja stolika??Przecież jest twarda,ciężka,mocna??Widzę że nikt mi nie pomoże jak zamontować półkę pod cd/gramiak.??? OK zatem zamontuję ją na stałe. Jak skończę to sie pochwale ale to nie tak szybko bo mam jeszcze inne zeczy na głowie.POZDRO

Jakiś czas temu coś takiego robiłem z dębiny

post-25069-0-67785700-1325242126_thumb.jpg

post-25069-0-93606100-1325242135_thumb.jpg

post-25069-0-93051900-1325242144_thumb.jpg

Wersja wisząca jest oczywiście najlepsza, ale z drugiej strony najtrudniejsza, trzeba by było umieć wyliczyć sprężystość zawieszenia uwzględniając masę zawieszonego na niej sprzętu,

Stelaż jeżeli ma być z drewna to możliwie najtwardsze, z tego co masz czereśnia chyba jest najlepsza, półki natomiast nie powinny być trwale połączone ze stelażem, najlepiej jak by miały strukturę warstwową, miękkie drewno niskiej gęstości przekładane cienkimi warstwami twardego. Dzięki temu ma dobre tłumienie wewnętrzne a jednocześnie równomiernie odprowadza rezonans, generalnie staraj się możliwie unikać sęków i zwracać uważnie uwagę na jednorodny kierunek słoja. Dlaczego dąb się nie nadaje? jest dość twardy ale kruchy ma niską sprężystość, ciekawe jak by grały skrzypce z dębu, raczej kaleczyły by uszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.