Skocz do zawartości
IGNORED

Sprawa się klaruje ale...pomóżcie jeszcze wybrać kolumny!

niekumam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie!

Pisałem już kilka wątków ale przyszło co do czego i kupiłem na razie ampli. Padło na ONKYO 609 - bo podobała mi się jego dynamika, wiele ciekawych funkcji (których zamierzam jednak używać), spełnia moje oczekiwania a do tego jeszcze dość tani.

Odsłuchiwałem go z QQ5000, JBL E80, Dali Concept 6. QQ grają moim zdaniem dość dobrze górą ale bass bardzo cieniutko, JBL grał ładnie basem ale środek był średni a Concepty w ogóle nie zrobiły na mnie jakoś wrażenia (dźwięk jakby jakiś taki rozlany, niespójny). Co prawda odsłuchiwałem dość krótko i na jakieś dość przypadkowej płycie z muzyką pop w sklepie , więc ten odsłuch to nie było do końca to co powinienem zrobić ale dał mi ogólne pojęcie o tych kolumnach. Żadne z nich mnie nie urzekły więc wracam do pytania o kolumny do tego ampli. 60% KD, 40% stereo, budżet do 5.500 za set 5.1

Pokój 16m2, z muzyki od bluesa przez elektroniczną, przez jazz aż po rock :) Najlepiej żeby frony miały BR z przodu

1) Myślałem o Klipsch F3 HTB + jakiegoś suba, co myślicie? Może już set Synergy F1-C1-S1 dałby radę przy tym metrażu? W końcu to Onkyo 609 to

też nie jakiś potwór mocy a i dekonstrukcji mieszkania też nie zamierzam...

2) Jak wygląda przy tym dźwiękowo Tannoy Sensys lub V4?

3) A np KEF C7 C6LCR6 C3 C4? Ma to ktoś?

4) Słyszałem też z jakimś innym Onkyo QQ6000 i fronty całkiem fajnie grają! Nie wiem jak reszta kina? Ma ktoś ten set? Jaki sub do tego?

5) W pewnym sklepie zachwalali bardzo Pylon Audio ale mieli tylko na zamówienie więc odsłuchać nie mogłem. Wie ktoś jak to zagra?

6) A Mission M34i/M31i/M3C2i + jakiś sub?

Poradźcie to lub coś jeszcze innego. Oczywiście posłucham zanim kupię.

Pozdro dla wszystkich!

Kolega ma do sprzedania świetne kolumny podstawkowe marki Aurum Cantus Leisure2,do 16 m2 będą idealne z przesyłką w 3 tyś byś się zmieścił.Kolumny grały u niego na podobnym metrażu,teraz jednak przeniósł sprzęt do salonu ok.40m2 i chce kupić coś większego.Poczytaj sobie o Aurum Cantus,są to bardzo cenione kolumny, także na tym forum zbierają pochlebne recenzje.Niezłe są Tannoye,które wymieniłeś,warto ich posłuchać.

Kolega ma do sprzedania świetne kolumny podstawkowe marki Aurum Cantus Leisure2,do 16 m2 będą idealne z przesyłką w 3 tyś byś się zmieścił.Kolumny grały u niego na podobnym metrażu,teraz jednak przeniósł sprzęt do salonu ok.40m2 i chce kupić coś większego.Poczytaj sobie o Aurum Cantus,są to bardzo cenione kolumny, także na tym forum zbierają pochlebne recenzje.Niezłe są Tannoye,które wymieniłeś,warto ich posłuchać.

Może poleć do tego super amplitunera Sonus Faber.

do kina klipsche beda super. Na subie zaoszczedzisz wybierajac omega sub od magnata zamiast suba kipscha i jego w sumie polecam do kazdych kolumn. Tannoy hmmm do stereo rewelacja w kinie? Maja dynamike lecz mniej dolu sub by musial byc. QQ6000 graja mocno dolem jesli sluchales 5000 gora srednica dokladnie ta sama dol wiekszy znacznie. Missiony raczej nie troche za bardzo mulowate. zobazc jeszcze Magnaty Qunatum

Może poleć do tego super amplitunera Sonus Faber.

Sonusy w przeciwieństwie do Aurum Cantus, są bardzo drogie,a klasa brzmienia jest na podobnym poziomie:)

Sonusy w przeciwieństwie do Aurum Cantus, są bardzo drogie,a klasa brzmienia jest na podobnym poziomie:)

Raczej się nie rozumiemy.Sonus Faber to aluzia.A kolumny które ty polecasz to raczej sa do konkretnego sprzetu.NP lampa,lub solidny tranzystor,a nie do popierdziawki jak Onkyo609.

Darku to Ty nie zrozumiałeś:)Tak się składa,że Aurum Cantus są bardzo łatwe do wysterowania i wcale nie potrzebują solidnych tranzystorów:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.